Mødedato: 24.08.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Revision af trafikal helhedsplan for Mimersgadekvarteret, Nørrebro

Se alle bilag
Med henblik på at reducere den gennemkørende trafik i Mimersgadekvarteret skal Teknik- og Miljøudvalget træffe beslutning om forslag til tillæg til Trafik- og Byrumsplan for kvarteret.

Indstilling og beslutning


Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Trafiknotat for Mimersgadekvarteret, jf. bilag 4, skal indgå som tillæg til Trafik- og Byrumsplan for Mimersgadekvarteret.
  2. at Teknik- og Miljøudvalget tager det vedlagte budgetnotat til efterretning, jf. bilag 1.
  3. at medlemsforslaget fra Socialistisk Folkeparti på udvalgsmødet den 2. december 2013 hermed betragtes som håndteret.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 2. december 2013 et medlemsforslag fra Socialistisk Folkeparti, der pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at revurdere Trafik- og Byrumsplanen for Mimersgadekvarteret fra 2007, herunder at fremlægge forslag til konkrete og prissatte forslag til trafikforanstaltninger i området. Forslaget var motiveret med ønsket om at reducere den gennemkørende trafik i kvarteret. Forvaltningen fremlægger hermed forslag til trafikale tiltag for kvarteret.

Løsning

Siden godkendelsen af Trafik- og Byrumsplanen for Mimersgadekvarteret i 2007 er nogle af de trafikale forudsætninger ændret. I forbindelse med gennemførsel af 2. etape af Nørrebrogadeprojektet blev en vejspærring fjernet i Mimersgade i december 2014, og der blev samtidig lukket for biltrafik ved Nørrebro Station, jf. oversigtskort i bilag 2. Disse ændringer har på baggrund af trafikplanens hovedformål om at reducere den gennemkørende trafik i Mimergadekvarteret nødvendiggjort en revurdering af trafikplanen for kvarteret.

På Teknik- og Miljøudvalgets møde 26. maj 2014 godkendte udvalget procesplanen for arbejdet med at revurdere Trafik- og Byrumsplanen for Mimersgadekvarteret.

Forvaltningen har i overensstemmelse med procesplanen foretaget trafiktællinger før og efter etablering af 2. etape af Nørrebrogade-projektet for at undersøge, om den ændrede trafikale indretning har haft en afsmittende effekt på trafikken i Mimersgadekvarteret. Forvaltningen har tillige været i dialog med lokale interessenter for at identificere de trafikale problemstillinger ud fra deres oplevelse af uønsket gennemkørende trafik.

Ud fra trafiktællingerne, jf. bilag 3 kan der ikke påvises nogen væsentlig ændring i den samlede trafikmængde i området før og efter trafikomlægningen mellem 2014 og 2015, herunder den gennemkørende trafik som følge af Nørrebrogadeprojektet.

Der er imidlertid registreret en vis omfordeling af trafikken i kvarteret. Tællingerne viser, at trafikmængden er steget i Mimersgade, Borgmestervangen og Ægirsgade, mens trafikmængden i de øvrige boliggader, der er sidegader til Mimersgade, er faldet, jf. bilag 3. Dette skyldes primært fjernelsen af vejlukningen i Mimersgade samt lukningen for biltrafik ved Nørrebro Station. En stor del af trafikken på Hamletsgade (ca. 70 %) og Rådmandsgade (ca. 50 %) er gennemkørende i spidsbelastningstidspunkterne.

Det er usikkert, hvorvidt færdiggørelsen af anlægsarbejdet på Nørrebrogade i efteråret 2015 vil ændre på det overordnede trafikbillede i kvarteret. Dog vil bus- og lastbiltrafikken igen søge mod Nørrebrogade og frigøre Mimersgade for ca. 1000 køretøjer om dagen. I dag kører der mellem 5.800 – 8.600 biler på Mimersgade i døgnet, flest på strækningen mellem Borgmestervangen og Hamletsgade. Til sammenligning hermed kørte der i 2006 før Trafik- og Byrumsplan for Mimersgadekvarteret 15.000 biler i døgnet på Mimersgade.

Forvaltningen fremlægger et forslag med en række tiltag for den fremtidige trafikafvikling i kvarteret som skal begrænse den gennemkørende trafik samt sænke bilernes hastighed, jf. bilag 4. Forslagene er udarbejdet i samarbejde med en følgegruppe bestående af blandt andet lokale interessenter.

Tiltagene, som vil reducere antallet af gennemkørende biler samt bilernes hastighed, består primært af etablering af hævede flader i kørebanen ved vejkryds, vejbump, indsnævringer i vejbanen samt cykelstier.

Følgegruppens fokus har gennem forløbet primært været den overordnede trafikafvikling i Mimersgadekvarteret med ønsket om færre gennemkørende biler, en mere sikker krydsning af Superkilen ved Mimersgade, en mere sikker trafikafvikling ved Rådmandsgade Skole samt ønsket om fjernelse af trafikken ved Balders Plads med henblik på trafiksikkerhed og byrumsdannelse.

Et flertal i følgegruppen har undervejs i forløbet udtrykt et kraftigt ønske om vejlukninger i Mimersgadekvarteret. Muligheden for vejlukninger er blevet undersøgt i forhold til politi og i forhold til effekten af vejlukninger generelt. Politiet kan ikke give samtykke til vejlukninger i kvarteret, da de blandt andet mener, at det vil medføre ekstra omvejskørsel på de små sideveje. Endvidere har politiet argumenteret imod lukninger ud fra kriminalpræventive hensyn, da lukkede boligområder iflg. politiet giver anledning til mere kriminalitet.  

Forvaltningen vurderer, at der ikke er særlige trafikale forhold, som begrunder vejlukninger i Mimersgadekvarteret. I forhold til Baldersgade vurderer forvaltningen dog, at en lukning ved Balders Plads kan anbefales ud fra byrumsmæssige og trafiksikkerhedsmæssige forhold. En fornyet anmodning om lukning af Baldersgade er fremført overfor politiet.  Forvaltningen har medio august afholdt møde med politiet om nedsættelse af et fælles forum, som skal se på sager, som ikke umiddelbart kan løses på sagsbehandlerniveau. Det nye forum skal vurdere nærværende projektforslaget for Baldersgade i et bredere perspektiv, således at der tages højde for både kriminalpræventive hensyn såvel som, hvad der er godt for byliv og beboere. Såfremt der opnås samtykke fra politiet til lukning af Baldersgade, vil forvaltningen tilrette projektforslaget.

Foreslåede tiltag (jf. bilag 4)

Hævede flader i vejbanen på udvalgte steder (Mimersgade og Hamletsgade).

  740.000 kr.

Cykelstier på udvalgte steder (Mimersgade og Hamletsgade).

2.240.000 kr.

Ombygning af Baldersgade ved Baldersplads så der kun kan køres 15 km/t. (alternativt en lukning af Baldersgade ved Balders Plads, såfremt der kan opnås samtykke fra politiet)

2.000.000 kr.

Cykelstier i Mimersgade, omkring Rådmandsgade samt tiltag i Rådmandsgade

3.220.000 kr.

Hævede flader, bump samt begrønning som trafiksanering i Ægirsgade, Dagmarsgade og Nannasgade.

1.800.000 kr.

Ialt

10.000.000 kr.

Forvaltningen skønner ud fra en faglig vurdering og erfaringer fra lignende tiltag, at det foreslåede løsningsforslag vil have en reducerende virkning på antallet af gennemkørende biler, ligesom bilernes hastighed vil blive reduceret.

Konsekvenser for parkering
Det vurderes, at tiltagene, jf. bilag 4, ikke vil give anledning til en reduktion i antallet af parkeringspladser i kvarteret.

Høring
Politiet har givet samtykke til de foreslåede tiltag. Da der ikke skal være buskørsel i kvarteret er Movia ikke blevet hørt om forslaget.

Nørrebro Lokaludvalg skønner, at de foreslåede trafikforanstaltninger er utilstrækkelige til at hindre den gennemkørende trafik. Lokaludvalget ønsker på linie med et flertal i følgegruppen, at et antal gader lukkes helt for gennemkørende trafik. Lokaludvalgets høringssvar og forvaltningens kommentarer fremgår hhv. af bilag 6 og 7.

Et borgermøde er blevet afholdt 11. juni 2015 med deltagelse af 20 borgere og interessenter, herunder 7 af følgegruppens medlemmer, jf. bilag 8. Den overvejende holdning på borgermødet var en tvivl om, hvorvidt de foreslåede foranstaltninger er tilstrækkelige til at reducere den gennemkørende trafik.

Økonomi

Der er ikke afsat penge til at realisere de foreslåede trafik- og hastighedsbegrænsende tiltag i Mimersgadekvarteret. Prisen for at anlægge de foreslåede tiltag skønnes at være 10,0 mio. kr.

Videre proces

Såfremt der afsættes penge til at realisere de foreslåede tiltag i forbindelse med Budget 2016, vil disse kunne anlægges ultimo 2017.

Pernille Andersen                                               
                                /Anders Møller

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 24. august 2015

C fremsatte følgende ændringsforslag til den samlede indstilling:
”At forvaltningen pålægges at fremkomme med forslag til, hvordan helt og delvist lukkede veje kan genåbnes, idet de lukkede veje ikke har givet mindre trafik, men blot mere forurenende omvejskørsel.”

Ændringsforslaget blev ikke godkendt med tre stemmer mod seks. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: C, I og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø.

Indstillingen blev godkendt med seks stemmer mod tre. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, B, F og Ø.
Imod stemte: C, I og V.
Til top