Mødedato: 24.04.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Evaluering af arrangementspuljen

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til evalueringen af ordningen for tildeling af midler fra arrangementspuljen.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøudvalget tager hovedkonklusionerne fra evalueringen af arrangementspuljen til efterretning.

Problemstilling

I 2014 overtog forvaltningen administrationen af arrangementspuljen fra Økonomiforvaltningen.
Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 29. marts 2016 nye retningslinjer for uddeling af midler fra arrangementspuljen, jf. bilag 1. Ordningen er nu blevet evalueret.

Løsning

I februar 2017 har forvaltningen evalueret arrangementspuljen blandt ansøgere, der enten har modtaget et tilsagn om støtte eller har fået afslag på deres ansøgning om tilskud til logistiske rammeudgifter, som f.eks. renhold og/eller toiletter til deres arrangementer, afholdt i Københavns Kommune. I evalueringen har fokus været på ansøgernes oplevelse af ansøgningsprocessen, herunder vejledningen inden ansøgning, sagsbehandlingen og forbedringspotentialer. I 2016 ansøgte 72 arrangører om midler til deres arrangement. 34 af disse, som både har modtaget afslag og støtte, har deltaget i evalueringen.  

Udover evalueringen af arrangementspuljen blandt ansøgere har forvaltningen udarbejdet en evaluering på udviklingen i store arrangementer og en oversigt over spredningen af arrangementer i byen, som både tager udgangspunkt i de arrangementer, der er blevet tildelt midler fra arrangementspuljen, og de arrangementer, der er givet tilladelser til i perioden 2014 og frem til ultimo 2016 for at vise om udviklingen går den ønskede vej.  

Evaluering blandt ansøgerne

Evalueringen blandt ansøgerne til arrangementspuljen viser, at: 

  • 47 % af ansøgerne er uenige i, at ansøgningsfristerne i marts og september understøtter planlægningen af deres arrangement, mens 44 % er enige i dette. 9 % svarer, at de hverken er enige eller uenige i.
  • 47 % af ansøgerne er uenige i, at sagsbehandlingstiden er tilfredsstillende, mens 35 % er enige i dette. 15 % er hverken enige eller uenige, og 3 % svarer, at de ikke ved om sagsbehandlingstiden er tilfredsstillende.  
  • 54 % af ansøgerne er tilfredse med det tildelte tilskud, mens 42 % er utilfredse. 4 % er hverken tilfredse eller utilfredse.  

 Arrangementspuljen får ros (jf. bilag 2) for at åbne op for: 

  • Et fornuftigt udvalg af arrangementer kan blive tildelt midler.
  • At støtte udgifter til logistik, renhold og toiletter i forbindelse med afholdelse af arrangementer. Det er udgifter, som andre offentlige puljer ofte ikke støtter

Rating systemet

De vedtagne retningslinjer for uddeling indeholder et rating system, der har til hensigt at understøtte spredningen af arrangementer i byen, og at der tilbydes flere store arrangementer med fri adgang til københavnerne og besøgende.

Rating systemet gør det muligt for forvaltningen at foretage en konkret og objektiv vurdering af de modtagne ansøgninger, men begrænser antallet af nuancer og muligheden for kvalitative vurderinger. Det betyder, at nyskabende og mindre arrangementer har sværere ved at opnå støtte. Dette kritiseres af nogle ansøgere.

Frister og sagsbehandlingstider

En del af kritikken går på ansøgningsfristerne og sagsbehandlingstiden. Der er et ønske om, at ansøgningsfristerne skal ligge tidligere på året, og at der sker en hurtigere eller løbende sagsbehandling af ansøgningerne. Hertil skal det tilføjes, at anden ansøgningsperiode i 2017 er rykket til den 1. marts-1. juli, frem for den 7. april - 1.oktober, som det var i 2016. Dette er gjort for at forvaltningen kan udbetale midler fra arrangementspuljen tidligere på året.  

Udviklingen blandt arrangementer generelt

I forhold til 2015 er der i 2016 afholdt færre arrangementer i Indre By og på Østerbro, mens der er en stigning i afholdte arrangementer i Amager Øst og Kgs. Enghave/Sydhavnen, hvilket er en positiv udvikling i forhold til ønsket om større spredning af arrangementer. Der er ligeledes en stigning i store arrangementer, mens der er sket et lille fald i særligt store arrangementer jf. bilag 4.

Udviklingen blandt de arrangementer, der har modtaget støtte fra arrangementspuljen

De 16 arrangementer, jf. bilag 3, der har fået tildelt midler fra arrangementspuljen efter de nye retningslinjer blev vedtaget i foråret 2016, jf. bilag 1, var kendetegnet ved at:

  • 14 arrangementer var gratis, mens henholdsvis ét arrangement havde et deltagergebyr og ét arrangement både havde publikums- og deltagergebyr.
  • Seks arrangementer var særligt store, mens tre er store og fire var mellemstore. Tre arrangementer var små.
  • Tre arrangementer fandt sted i henholdsvis Vanløse og på Nørrebro. To arrangementer på henholdsvis Østerbro, i Indre By og Amager Vest, mens der afholdtes ét arrangement på henholdsvis Vesterbro, Amager Øst, i Bispebjerg og i Brønshøj. Distortion, som var et af de arrangementer, der modtog midler fra arrangementspuljen, afholdtes på både Vesterbro og Nørrebro.

Evalueringen af arrangementspuljens viser, at den understøtter store og gratis arrangementer, som er spredt ud i byen. Det er sammen med den generelle udvikling i de arrangementer, der gives tilladelse til, en bevægelse i retning af en geografisk spredning af arrangementer i Københavns Kommune. Dette er også den ønskede effekt af de gældende og understøtter målsætningerne i Fællesskab København om, at 90 % af københavnerne er enige i, at deres lokalområde er levende og varieret, og et flertal af københavnerne oplever, at byen har kant.

Forvaltningen vurderer, at administrationen af arrangementspuljen lever op til sit formål. Forvaltningen har, baseret på erfaringerne med administrationen af arrangementspuljen, valgt at rykke anden ansøgningsperiode i 2017 frem til den 1. marts og den 1. juli, frem for den 7. april og den 1. oktober, som i 2016.

Sociale- og arbejdsklausuler

Borgerrepræsentationen besluttede den 10. november 2016 at bruge arbejdsklausul og sociale klausuler, når kommunen yder økonomisk støtte og tilskud. Kultur- og Fritidsforvaltningen har samtidig besluttet, at når der ydes tilskud, skal det sikres, at sociale klausuler og arbejdsklausuler indgår som en forudsætning for tilskuddet i det omfang, at det ikke strider mod lovgivningen, herunder kommunalfuldmagtsreglerne. Kultur- og Fritidsudvalget har desuden vedtaget en række undtagelser til denne regel, herunder:

  • At der ikke skal benyttes sociale klausuler på tilskud på under 0,5 mio. kr.
  • At der ikke skal benyttes arbejdsklausuler, når der ikke gives tilskud til løn eller hvor aktiviteten, der gives tilskud til, er af så kort planlægnings- og afviklingsmæssig varighed (en måned), at der ikke kan følges op på overholdelsen.
  • at arbejdsklausuler ikke skal anvendes, hvor det vil være uhensigtsmæssigt ud fra et proportionalitetsprincip.  

Tildeling af puljemidler bør behandles ens i hele Københavns Kommune med hensyn til sociale- og arbejdsklausuler. Teknik- og Miljøforvaltningen lægger sig derfor op ad denne linje, da støtte fra arrangementspuljen har mange lighedspunkter med Kultur- og Fritidsforvaltningens kultur- og idrætsstøtte. Ud fra hensynene til proportionalitet for arrangørerne og effektiv og ensartet administration af puljemidler bør rammen for uddeling derfor være den samme, hvad enten kultur- og idrætsstøtten bliver fordelt fra Kultur- og Fritidsforvaltningen eller, som i gældende tilfælde, af Teknik- og Miljøudvalget.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for forvaltningen.

Videre proces

De vedtagne retningslinjer vil forsat danne grundlag for administrationen af arrangementspuljen.

 

Pernille Andersen

/Anne-Sofie Degn

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 24. april 2017 

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):
”At der alene kan ydes tilskud på op til 50 procent af udgiften til arrangementer, og kun til arrangementer med en samlet udgift på over 50.000 kr. for at minimere administrationsudgifterne.”

Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke godkendt med tre stemmer mod syv. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C, I og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø.

 

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2):
”At puljen afskaffes med årets udgang.”

Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke godkendt med to stemmer mod syv. En undlod at stemme.

For stemte: C og I.
Imod stemte: A, B, F og Ø.
Undlod at stemme: V.

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top