Parkeringsredegørelse "Parkering 2017"
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til den årlige parkeringsredegørelse "Parkering 2017" med fremtidige initiativer på parkeringsområdet.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at parkeringsredegørelsen Parkering 2017 tages til efterretning (bilag 1 og 2).
- at Teknik- og Miljøudvalget på baggrund af de otte foreslåede initiativer i Parkering 2017 pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde konkrete oplæg til forhandlingerne om Budget 2018 (bilag 1).
- at Teknik- og Miljøudvalget på baggrund af status og initiativer i Parkering 2017 pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde retningslinjer for tidsbegrænsede parkeringszoner samt udvidelse af betalingsområdet og retningslinjer for frivillig udmøntning af parkeringsdeklarationer.
- at der hermed er gjort op med medlemsforslaget fra Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre om screening af mulig parkering i 10-meterzonerne på kommunale veje (se bilag 3).
Problemstilling
Borgerrepræsentationen vedtog med Budget 2015 (BR 2. oktober 2014) (A, B, F, O og Ø), at en årlig parkeringsredegørelse forud for budgetforhandlingerne skal give overblik over udfordringer og temaer på parkeringsområdet. Som følge af redegørelsen er der behov for regulative ændringer inden for konkrete parkeringsforhold. Parkeringsredegørelsen indeholder desuden initiativ om parkering i 10-meterzoner, jf. medlemsforslag stillet på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 6. februar 2017.
Løsning
Parkeringsredegørelse Parkering 2017
Den årlige parkeringsredegørelse identificerer en række temaer og investeringsbehov på parkeringsområdet i København, som kan danne grundlag for fremadrettede politiske beslutninger på parkeringsområdet.
Parkeringsredegørelsen for 2017 supplerer tidligere års indsatser. Redegørelsen indeholder otte forslag til konkrete anlægsinitiativer og tiltag, der alle kan realiseres, hvis der afsættes midler i de kommende forhandlinger om Budget 2018. Forslagene bidrager til Teknik- og Miljøudvalgets beslutningsgrundlag for fremadrettede løsninger på parkeringsområdet inden for temaerne Bedre udnyttelse af eksisterende parkering og Reduktion af indpendling i bil. I det følgende er temaerne beskrevet med konkrete forslag til mulige initiativer:
Tema 1. Bedre udnyttelse af eksisterende parkering.
Den eksisterende parkering skal udnyttes mere effektivt end i dag. Målinger fra ultimo 2016 har vist, at omkring 25 % af de parkerede biler i områder på Vesterbro og Østerbro ikke bliver brugt i hverdagen. Endvidere vurderer forvaltningen, at der fortsat er et stort antal private parkeringspladser i København, som ikke udnyttes fuldt ud. Der foreslås følgende fire initiativer:
- Åbning af op til 200 nye kommunale parkeringspladser
- Kortlægning af kapacitetsudnyttelsen af private parkeringsanlæg/pladser
- Forsøg vedrørende grøn mobilitet baseret på dialog med københavnerne
- Udvidelse af tælleområdet for parkeringsbelægning
Tema 2. Reduktion af indpendling i bil.
Med den forventede befolkningstilvækst i København og dermed et generelt øget trafikbehov samt øget bilejerskab, kan udfordringen med at finde tilstrækkelig parkeringskapacitet løses ved initiativer, der får bl.a. pendlere til at vælge andre transportformer. Der foreslås følgende fire initiativer:
- Forundersøgelse af Københavns Kommunes bidrag til Parkér og Rejs-anlæg i andre kommuner
- Medarbejderparkering og andre mobilitetsindsatser for virksomheder
- Dynamisk prissætning af betalingsparkering
- Udvidelse af ordning for betalingsparkering
Politiske bestillinger
I parkeringsredegørelsen indgår desuden de politiske bestillinger, der er fremkommet i 2017 som henholdsvis medlemsforslag og bestillinger:
Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre fremsatte på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 6. februar 2017 et medlemsforslag om screening af mulig parkering i 10-meterzonerne på kommunale veje. Forvaltningen vurderer ved konkrete projekter – i dialog med politiet – om det er muligt at fravige 10-meterzonen på kommunale veje for at opnå flere pladser til parkering. På baggrund af medlemsforslaget indgår i parkeringsredegørelsen et initiativ, der muliggør en screening af hele byen for at vurdere parkeringsmuligheder i disse zoner.
På Teknik- og Miljøudvalgets budgetseminar den 6.-7. marts 2017 blev der bestilt tre budgetnotater:
- Etablering af parkeringspladser i 10-meterzonen i gader med hastighedsbegrænsninger på 40 km/t eller derunder
- Foranalyse af underjordisk parkeringsanlæg på Amagerbro (fx ved Svinget)
- Etablering af skråparkeringspladser i gul parkeringszone
Regulative ændringer på parkeringsområdet
I parkeringsredegørelsen lægger forvaltningen op til at ændre konkrete retningslinjer inden for parkeringsområdet for at opnå overskuelighed på området. Derfor forelægger forvaltningen medio 2017 Teknik- og Miljøudvalget nye retningslinjer for tidsbegrænsede parkeringszoner samt udvidelse af betalingsområdet og nye retningslinjer for frivillig udmøntning af parkeringsdeklarationer.
Retningslinjer for tidsbegrænsede parkeringszoner samt udvidelse af betalingsområdet
Retningslinjerne har til formål at begrænse antallet af nye tidsbegrænsede zoner i lighed med de zoner, der er etableret ved Vanløse og Lergravsparkens metrostationer. Behovet for retningslinjerne er opstået, idet et stigende antal ejendomsejere ansøger kommunen om tidsbegrænsede parkeringszoner. Tidsbegrænsningen opleves imidlertid af mange borgere som en ufleksibel ordning. Forvaltningen lægger derfor også op til, at parkeringsudfordringer i konkrete områder af byen kan løses mere hensigtsmæssigt ved at udvide betalingsområdet.
Forvaltningen lægger derudover op til, at delebiler med fast stamplads undtages tidsrestriktion i zoner med tidsbegrænsning for at reducere parkeringsgener for beboere, som her ønsker at benytte delebiler.
Retningslinjer for frivillig udmøntning af parkeringsdeklarationer
I flere konkrete sager vedrørende nybyggeri har ejendomsejere foreslået parkeringsdeklarationer udmøntet i forbindelse med etablering af parkeringspladser. Der kan eksempelvis være tale om, at en ejendomsejer ønsker at udvide parkeringskapaciteten ud over det antal pladser, som kan anlægges ifølge normeringen, eller at en ejendomsejer ønsker at få aflyst en parkeringsdeklaration ved at anlægge pladserne på anden ejendom. Der er derfor opstået behov for klare retningslinjer for forvaltningens handlerum i sådanne sager.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, udarbejder Teknik- og Miljøforvaltningen konkrete oplæg for de otte initiativer, der indgår i parkeringsredegørelsen, frem mod Budget 2018. Desuden får Teknik- og Miljøudvalget forelagt de regulative retningslinjer på parkeringsområdet medio 2017.
Pernille Andersen
/Jakob Møller Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 24. april 2017
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):
”At der inden udgangen af august 2017 fremlægges forslag til etablering af erstatningspladser for de parkeringspladser, der er nedlagt på de steder, hvor der nu anlægges metrostationer til Metro Cityringen, samt budgetnotat på udgiften hertil.”
Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke godkendt med tre stemmer mod syv. Ingen undlod at stemme.
For stemte: C, I og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø.
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2):
”At der inden udgangen af august 2017 fremlægges forslag til forundersøgelser af flere parkeringsanlæg, hvor belægningsprocenten er højest.”
Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke godkendt med tre stemmer mod syv. Ingen undlod at stemme.
For stemte: C, I og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø.
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag til erstatning af 2. at-punkt (ÆF3):
”At Teknik- og Miljøudvalget på baggrund af forvaltningens otte foreslåede initiativer samt de fire politiske forslag i Parkering 2017 pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde konkrete oplæg til forhandlingerne om Budget 2018 (bilag 1).”
Ændringsforslaget (ÆF3) blev ikke godkendt med tre stemmer mod syv. Ingen undlod at stemme.
For stemte: C, I og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø.
1.-2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.
3. at-punkt blev godkendt med syv stemmer mod tre. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, F og Ø.
Imod stemte: C, I og V.
4. at-punkt blev godkendt med seks stemmer mod tre. En undlod at stemme.
For stemte: A, F og Ø.
Imod stemte: C, I og V.
Undlod at stemme: B.
Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi finder det meget problematisk, at der lægges op til nedlæggelse af 681 parkeringspladser i en tid, hvor indbyggertallet stiger med omkring 1.000 indbyggere hver eneste måned.”
Jakob Næsager (C) tilkendegav, at han med initiativretten, jf. kommunestyrelseslovens § 11, ønsker at indbringe indstillingen til afgørelse i Borgerrepræsentationen.