Mødedato: 24.02.2025, kl. 15:00
Mødested: Pharmakon kursus- og konferencecenter, Milnersvej 42, 3400 Hillerød

Administrationsgrundlag for Bylivsgadepuljens idérunde tre i 2025

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til administrationsgrundlaget for Bylivsgadepuljens idérunde tre, som rammesætter tiltag og proces for bylivsgadeprojekter i runde tre. Administrationsgrundlaget læner sig op ad tidligere administrationsgrundlag for bylivsgader, men adskiller sig dog fra disse, bl.a. om genanvendelse af ideer fra en tidligere iderunde, og fra udmøntningsnotatet, bl.a. om parkeringsområdet, men tager i store træk udgangspunkt i administrationsgrundlag for de to forrige politisk godkendte idérunder.  

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at administrationsgrundlag benyttes i forbindelse med Bylivsgadepuljens idérunde tre i 2025, jf. løsning og bilag 3.

Problemstilling

Administrationsgrundlaget blev på Teknik- og Miljøudvalgets møde 3. februar 2025 hævet fra en orientering til en beslutningssag.

Administrationsgrundlaget for idérunde tre tager udgangspunkt i administrationsgrundlaget for idérunde to, jf. Budget 2024 (BR 5. oktober 2023) (A, B, C, F, I, O og V). Der er et selvstændigt administrationsgrundlag for idérunde tre, da rammerne adskiller sig på flere punkter, bl.a. om genanvendelse af ideer fra tidligere iderunde. Af hensyn til de lokale initiativtagere og puljens bydækkende indsats adskiller administrationsgrundlaget sig fra Udmøntningsnotatet om ”Grønne initiativer og byrum” (BR 29. januar 2025) ift. lokaludvalgenes beslutningskraft og placering af erstatningspladser.

Løsning

Til Bylivsgadepuljens idérunde tre er der i Budget 2025 (BR 2. oktober 2024) (A, B, F, I, O, V og Ø) afsat 20,7 mio. kr. til udarbejdelse af ca. 15 projektforslag, hvoraf ca. 10 udføres efter Teknik- og Miljøudvalgets stillingtagen. Hvert projekt har en budgetramme på 0,4-1,8 mio. kr. inkl. 8% risikotillæg, og der kan udføres tiltag, som dæmper biltrafik, som etablerer beplantning og forbedrer opholdsmuligheder.

Administrationsgrundlagene for idérunde ét (TMU 10. oktober 2022) og idérunde to (TMU 6. maj 2024) er begge godkendt politisk.

Genanvendelse af tidligere idéer og ny ansøgningsrunde

I idérunde tre skal forvaltningen fortsat udvælge projektidéer til udarbejdelse af projektforslag, men udvælger i denne idérunde projektidéer i to delvist forskudte spor, som har til formål at udføre bylivsgader hurtigst muligt.

  • I det ene spor genanvendes udelukkende projektidéer fra idérunde to, som ikke blev udvalgt til projektforslagsfasen. Dette tiltag har til formål at optimere tidsplanen, så projekterne kan udføres tidligere, og samtidig udnytte det materiale, som borgerne allerede har indsendt,
  • I det andet spor åbnes for en aktiv ansøgningsrunde på to måneder, hvor alle københavnere har mulighed for at indsende en idé.

De to spor vil konkret betyde, at der udføres to lokaludvalgshøringer, to projekteringsforløb, to politiske behandlinger og to udførselsfaser.

Rammerne for puljens idérunde to og tre varierer bl.a. i forhold til løsningernes karakter, anlægsbudgetrammen pr. projekt og muligheden for at nedlægge p-pladser, og idéerne fra den tidligere idérunde skal derfor tilpasses rammerne for idérunde tre. 

Parkering
I idérunde tre kan der nedlægges op til 70 parkeringspladser, svarende til gennemsnitlig syv parkeringspladser pr. projekt. I Budget 2025 (BR 3. oktober 2024) (A, B, F, I, O, V og Ø) blev det besluttet at afsætte 40 mio. kr. årligt i perioden 2025-2028 til leje af 2.100 parkeringspladser i private anlæg. Desuden blev det besluttet at gøre det muligt at nedlægge op til 525 parkeringspladser i gadeplan. Af disse 525 parkeringspladser er 287 disponeret indenfor bevillingen til grønne initiativer og byrum. (BR 29. januar 2025). De op til 70 pladser indgår i de 287 allerede disponerede pladser.

Forvaltningen tilstræber at finde erstatningsparkeringspladser til leje i parkeringshuse inden for 500 meter af projektområdet, alternativt samme licenszone, men det bliver ikke afgørende for forvaltningens udvælgelse. For bedst at sikre puljens bydækkende indsats kan parkeringspladser derfor i enkelte projektforslag for bylivsgader blive indstillet nedlagt og erstattet af parkeringspladser, der ligger i større afstand fra de nedlagte pladser end nævnt ovenfor.

Høring af lokaludvalgene og deres beslutningskraft
Relevante projektidéer fra de to spor sendes forskudt i høring hos lokaludvalgene, der kvalificerer og anbefaler projektidéer inden for deres lokalområde. Efterfølgende udvælger Teknik- og Miljøforvaltningen i alt ca. 15 projektidéer på baggrund af bedømmelseskriterierne realiserbarhed og lokal efterspørgsel. Lokaludvalgenes anbefalinger tages i betragtning i udvælgelsesprocessen, men bliver ikke nødvendigvis udslagsgivende for forvaltningens prioritering af projektidéer.

I idérunde to havde lokaludvalgene et større beslutningsmandat og kunne udvælge op til fem projektidéer, som forvaltningen samlede og skulle tage udgangspunkt i. Ændringen er indarbejdet for at sikre udvælgelse af de fagligt mest egnede projektidéer defineret ud fra bylivsgadernes bedømmelseskriterier, og at lokalpolitiske holdninger bliver mindre styrende for udvælgelsen.

Fremtidige tilføjelser og ændringer til administrationsgrundlaget
Teknik- og Miljøforvaltningen vil løbende opdatere administrationsgrundlaget for at integrere læring og sikre hastighed i eksekveringen af projekter. Hvis forvaltningen foretager væsentlige ændringer i administrationsgrundlaget, vil Teknik- og Miljøudvalget blive orienteret, inden de træder i kraft. Administrationsgrundlagets seneste version vil fremgå på puljens hjemmeside.

Forslag til lov om ændring af færdselsloven mv.

Bylivsgadepuljens projekter, der indeholder vejlukninger, ensretninger eller hastighedsnedsættelser, kan blive påvirket af lovforslag om ændring af færdselsloven mv. Hvis projekterne på den baggrund ikke kan realiseres, vil de blive taget ud af puljen, og forvaltningen vil erstatte disse med realiserbare projekter.

Politisk handlerum

Udvalget kan vælge at ændre processen, så projekterne i stedet forelægges politisk ad én samlet omgang.
Denne ændring forventes at medføre, at det første bylivsgadeprojekt ikke kan ibrugtages medio 2026, som beskrevet i udmøntningsnotatet. 

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Teknik- og Miljøudvalget orienteres igen, når de relevante idéer er udpeget og sendt i lokaludvalgshøring. Forvaltningen forelægger 7-8 projektforslag til udvalgets stillingtagen ad to omgange primo 2026 og medio 2026

Det forventes, at det første bylivsgadeprojekt er udført medio 2026. Tidsplanen er optimeret og indeholder ikke en buffer og kan derfor skubbe sig i tilfælde af forsinkelser.

 

Søren Wille

/ Peter Højer

Til top