Hvidbog fra høring af Miljøkonsekvensrapport for Kalvebod Brygge Skybrudstunnel med henblik på meddelelse af VVM-tilladelse
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at hvidbog og miljøkonsekvensrapport for Kalvebod Brygge skybrudstunnel (bilag 2) kan danne grundlag for, at forvaltningen meddeler VVM-tilladelse til etablering og drift af Kalvebod Brygge Skybrudstunnel.
Problemstilling
Kalvebod Brygge Skybrudstunnel er et delelement af konkretisering af skybrudsplanerne for Frederiksberg og Københavns Kommune. Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 23. sept. 2019, at sende miljøkonsekvensrapport for Kalvebod Brygge Skybrudstunnel og udkast til VVM-tilladelse i offentlig høring i 8 uger. Et samlet udvalg afgav i den anledning følgende protokolbemærkning: ”Udvalget opfordrer forvaltningen til at indlede dialog med HOFOR og Frederiksberg Forsyning om at få tilrettelagt transport til og fra skakterne, så den kan foregå på den miljø- og trafikmæssigt mest hensigtsmæssige måde.”
Beslutning om godkendelse af hvidbog med henblik på forvaltningens meddelelse af VVM-tilladelse er delegeret fra Borgerrepræsentationen til Teknik- og Miljøudvalget.
Løsning
Miljøkonsekvensrapporten har været i høring fra 7. oktober til 2. december 2019. Bygherre har afholdt informationsmøde om projektet i høringsperioden med deltagelse af VVM-myndighederne i hhv. Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen. I høringsperioden er der indkommet 14 høringssvar (Bilag 3). Forvaltningen har på baggrund heraf udarbejdet en hvidbog (bilag 2).
Forvaltningens samlede vurdering i hvidbogen er, at høringssvarene ikke ændrer ved miljøkonsekvensvurderingens konklusion om, at anlæg og drift af Kalvebod Brygge Skybrudstunnel vil give gener til naboerne af de tre byggepladser i anlægsfasen, men at påvirkningerne ikke vurderes som væsentlige i forhold til miljøvurderingens definition af påvirkningsgrad. Derfor kan projektet gennemføres ift. projektbeskrivelsen med de afværgetiltag, som bygherre på forhånd har indarbejdet i projektet og de vilkår, der er indarbejdet i VVM-tilladelsen.
Høring
Høringssvarene omhandler bredt projektet og de miljøforhold, der er behandlet i miljøkonsekvensrapporten. Høringssvarene indeholder stort set alle en forståelse for den samfundsmæssige værdi af at skybrudsikre. De fleste høringssvar (10 ud af 14) indeholder bekymringer for de afledte miljøgener, som den langvarige anlægsfase vil have på lokalområdet. Hovedsageligt er der i høringssvarene fokus på projektets placering af skakte, ændrede trafikale forhold, støjgener, risiko for bygningsskadelige vibrationer og ændret grundvandsforhold.
Hovedsynspunkter fremkommet i høringsperioden
- Lokaludvalg og borgere har en generel bekymring for den tunge transport til og fra byggepladserne. Lokaludvalg og borgere finder at cyklister og gående fortsat skal have gode og sikre forhold i anlægsperioden med byggeplads og tung trafik. Borgere og erhvervsdrivende peger desuden på at renovationskøretøjer og adgangsforhold forsat sikres adgang når byggepladserne i en periode indsnævrer vejbaner.
- Borgere er generelt bekymrede for det høje støjniveau fra byggepladserne i anlægsperioden. Borgere ønsker blandt andet støjgrænsen nedsat til 60 dB og indskrænkning perioden for de særligt støjende anlægsarbejder fra kl. 9-16.
- Borgere er bekymrede for risikoen for sætningsskader og revner på nabobebyggelser til de tre byggepladser. Borgerne foreslår fotodokumentation inden igangsætning af anlægsarbejder samt opsætning af vibrationsmåler med mulighed for løbende aflæsning. Borgerne ønsker generelt at bygherre anvender anlægsmetoder der reducere vibrationsniveauer mest muligt.
- Danmarks Naturfredningsforening Kbh. samt borgere er bekymrede for at projektet påvirker grundvandet og dermed ændre vandspejlet i Skt. Jørgens Sø samt medføre påvirkning af fundamentet på nabobebyggelser.
Forvaltningens bemærkninger til hovedsynspunkterne
- Trafikken til/fra byggepladserne vil generelt medføre en relativ lille mertrafik, der kun forventes at have ubetydelige indvirkning på den trafikale afvikling, trafiksikkerhed og barrierevirkning i lokalområdet. I den videre myndighedsbehandling vil forvaltningen lægge vægt på, at byggepladserne indrettes, så trafikken kommer til at glide så nemt som muligt. Der vil blive udarbejdet trafikafviklingsplaner for hver enkelt skakt, med henblik på optimering af trafikafviklingen for såvel byggepladsen som lokalområdet herunder sikres cykeltrafik og plads til gående.
- Anlægsarbejder i denne skala udført i den tætte by vil give anledning til høje støjniveauer. Anlægsarbejderne vil normalt blive reguleret efter kommunes Bygge- og anlægsforskrift, som blandt andet har en grænseværdi for på 70 dB hverdage mandag til fredag fra kl. 07-19 og lørdage fra kl. 08-17. De særligt støjende aktiviteter kan ifølge forskriften finde sted hverdage fra kl. 08-17. Forvaltningen mener ikke at man kan afvige fra forskriften ved at sænke grænseværdierne eller indskrænke tidsrummet for de særligt støjende aktiviteter. Anlægsarbejderne med tunneleringen vil tage op til 40 dage med støj i natperioden, hvor kommunes bygge- og anlægsforskrift ikke kan overholdes. Forvaltningen vil derfor regulere støjen ved påbud efter Miljøbeskyttelseslovens § 42, som sikre at støjen begrænses i natperioden.
- Anlægsarbejdet forårsager vibrationer, dette kan ikke undgås. VVM-myndighederne har i VVM-tilladelsen stillet vilkår om vibrationsgrænseværdi fra anlægsarbejderne. Ved overskridelse af vibrationskravene modtager entreprenøren automatisk en alarm, hvorefter anlægsarbejdet stoppes. Hvis vibrationsmålingerne viser, at det stillede krav ikke er opfyldt, skal entreprenøren iværksætte nødvendige foranstaltninger. Bygherren vil desuden såvel forud for anlægsarbejder, som under anlægsarbejdet, foretage overvågning med hhv. vibrationsmålere og fotoregistrering.
- I miljøkonsekvensrapporten beskrives, at den dybe udgravning ved Skt. Jørgens Sø udføres med tæt byggegrubeindfatning. Det sikrer, at grundvandssænkningen uden for indfatningsvæggen er så lille, at der ikke er risiko for sætningsskader på bygninger eller mobilisering af eksisterende grundvandsforureninger, eller for påvirkning af Skt. Jørgens Sø. Skulle der alligevel opstå grundvandsindtrængning under anlægsarbejderne og dermed risiko for grundvandssænkninger vil myndigheden i den forbindelse stille vilkår om overvågning og afværgeforanstaltninger i forbindelse med påvirkning af grundvandet. Forvaltningen kan stille krav om at bygherre skal gennemføre afværgeforanstaltninger f.eks. infiltration, hvis dette mod forventning skulle vise sig nødvendigt.
Forvaltningen har i samarbejde med Frederiksberg Kommune behandlet de indkomne høringssvar til miljøkonsekvensrapport og udkast til VVM-tilladelse i en fælles hvidbog (bilag 2). I hvidbogen fremgår indledningsvist en tabel, der giver et overblik over hvilke miljøforhold, høringssvarene omhandler. I hvidbogen svarer bygherre på de tekniske spørgsmål i relation til projektet. VVM-Myndighederne svarer og vurderer, om indhold i høringssvar giver anledning til ændringer ift. miljøkonsekvensrapportens konklusioner samt om det har betydning ift. indhold og vilkår i VVM-tilladelsen.
På baggrund af hvidbogens konklusioner og en gennemført VVM-proces anbefaler forvaltningen, at der meddeles VVM-tilladelse til etablering og drift af Kalvebod Brygge Skybrudstunnel i henhold til det reviderede udkast til VVM-tilladelse (bilag 5).
Trafik til og fra byggepladsen
Forvaltningen har haft en dialog med HOFOR og Frederiksberg Forsyning om at få tilrettelagt transporten til og fra skakterne, så den kan foregå på den miljø- og trafikmæssigt mest hensigtsmæssige måde jf. protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 23. september 2019. HOFOR og Frederiksberg Forsyning har udarbejdet et trafiknotat om dialog om transport i anlægsfasen (bilag 4).
Hovedpunkterne her er, at HOFOR og Frederiksberg Forsyning overordnet set vil finde mulighed for bortskaffelse af forurenet materiale og rene overskudsmaterialer, så tæt på byggepladserne som muligt, da det vil mindske den samlede transport i forbindelse med projektet. Trafiknotatet og dialog er frembragt på et tidspunkt, hvor modtageanlæg til rene eller forurenede materialer fra tunnelboringen (muck) samt fra jordanlæg af skakte og tilslutningsbygværker ikke er fastlagt. Det oplyses i trafiknotatet, at HOFOR på nuværende tidspunkt er ved at genforhandle virksomhedens samlede leverandøraftale for jordbortskaffelse og forventer efter udbud at have en ny 3-årig leverandøraftale med de fremtidige modtageanlæg i maj 2020. De konkrete transportruter kan derfor ikke fastlægges på nuværende tidspunkt, men vil blive fastlagt i et samarbejde mellem kommunen, bygherre og entreprenørerne, når modtageanlæggene er fastlagt.
I trafiknotatet redegøres for, at der planlægges, så lastbiltransport hurtigst muligt føres ud på det overordnede vejnet, hvor den vil udgøre en mindre del af den samlede tunge transport, og hvor vejnettet er indrettet til større mængder tung trafik.
I forhold til alternative transportformer nævnes i trafiknotatet, at pramtransport kun er relevant på Kalvebod Brygge, hvor det vil kræve særlig indretning af byggepladsen til lodsning af materialer. I en senere projektfase vil det blive afklaret, om pramtransport teknisk, miljømæssigt og økonomisk er et realistisk supplement til lastbiltransport.
Økonomi
Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, meddeler forvaltningen den endelige VVM-tilladelse til etablering og drift af Kalvebod Brygge Skybrudstunnel. Meddelelsen af tilladelsen forudsætter, at Frederiksberg ligeledes godkender den fælles hvidbog ved politisk beslutning. VVM-tilladelsen annonceres på Københavns Kommune hjemmeside www.kk.dk/annonceringsportalen. Tilladelsen kan påklages til nævnenes hus indenfor 4 uger.
Søren Wille
/ Hans Christian Karsten
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 24. februar 2020
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Socialistisk Folkeparti, Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne opfordrer til, at HOFOR inddrager og samarbejder med repræsentanter for naboer - beboere og virksomheder - om løsningen af de problemer, der opstår undervejs byggeprocessen.”
Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne opfordrer HOFOR til at stille bæredygtighedskrav i det kommende udbud, der skal håndtere bortskaffelsen af jord.”