Forslag om permanente prøveboliger i Tingbjerg, Brønshøj-Husum
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal muliggøres op til ti permanente prøveboliger i Tingbjerg forud for udarbejdelse af lokalplan for Tingbjerg.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at Teknik- og Miljøforvaltningen igangsætter byggesagsbehandlingen om opførelse af op til ti permanente prøveboliger på et areal nord for Tingbjerg Skole, idet forudsætninger beskrevet i afsnittet løsning skal opfyldes af bygherre.
- at der hermed er gjort op med medlemsforslag fra Venstre om opførelse af op til ti prøveboliger i Tingbjerg.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen vedtog den 20. juni 2019 at udvalgshenvise et medlemsforslag om, at Teknik- og Miljøforvaltningen skal udarbejde forslag til politisk behandling om opførelse af op til ti prøveboliger i Tingbjerg, som en privat bygherre ønsker at opføre. Teknik- og Miljøudvalget behandlede den 16. september 2019 et forslag fra forvaltningen, som udvalget sendte tilbage til forvaltningen med henblik på yderligere oplysninger. Der blev afgivet en protokolbemærkning fra et flertal i udvalget (A, B, C, I, F og Å) om, at partierne ønsker en ny indstilling om permanente boliger efter forudgående inddragelse af lokalområdet.
Løsning
En bygherre har anmodet kommunen om tilladelse til at opføre op til ti permanente boliger på et ubebygget areal nord for Tingbjerg Skole jf. bilag 3. Arealet ejes af en almen boligorganisation. Formålet med at opføre prøveboligerne er, at bygherre ønsker at få erfaring med byggeprocessen, særligt med henblik på, at byggeprocessen bliver til mindst mulig gene for de nuværende beboere. Herudover ønsker bygherre med opførelsen at vise eksisterende og kommende beboere forskellige eksempler på, hvordan det er muligt at indrette privat nybyggeri i Tingbjerg. De nyopførte prøveboliger vil kunne tiltrække nye beboere samt fastholde nuværende beboere i området - evt. i nye boliger.
Lokalplanforslag for Tingbjerg forventes at blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget i maj 2020. Forslaget ventes at omfatte et samlet etageareal på op imod 150.000 m2 nybyggeri, primært private boliger. Startredegørelsen blev vedtaget den 26. august 2019 af Teknik- og Miljøudvalget med et ændringsforslag om, at nybyggeri i videst muligt omfang skal opføres med facader af træmaterialer. Forvaltningen foreslår derfor, at der også stilles lignende krav til facadematerialer i træ i prøveboligerne.
Krav i byggetilladelsen
Forvaltningen foreslår, at der stilles krav om, at prøveboligerne opføres i tråd med de i bilag 3 viste tegninger, og facader skal opføres med minimum 50 % træmaterialer eksklusive vinduer jf. bilag 4. Andet materiale skal være gul tegl. Bygherre har oplyst, at de er indstillet på at opføre byggeriet i træ. Tingbjerg er i Kommuneplan 2019 udpeget som bevaringsværdig kulturmiljø/bebyggelse. Det areal, som bygherre foreslår prøveboligerne opført på, har en central placering i Tingbjerg. Forvaltningen vurderer, at det derfor er vigtigt, at prøveboligerne er arkitektonisk afstemt med Tingbjergs eksisterende bygningsmasse og egenart, så Tingbjerg fortsat vil fremstå som et helstøbt bevaringsværdigt bykvarter. Forvaltningen vurderer på baggrund af det indsendte tegningsmateriale (bilag 3), at prøveboligerne arkitektonisk og skalamæssigt vil fremstå i samspil med Tingbjergs eksisterende byggeri.
Herudover foreslår forvaltningen, at forhold omkring anviste parkeringspladser på arealet skal være løst inden byggetilladelsen udstedes. På arealet, som er en del af matrikel nr. 3619, er der i forbindelse med byggetilladelse for Tingbjerg Kulturhus reserveret areal til 68 parkeringspladser til Kulturhuset og som erstatningspladser for de parkeringspladser, der blev nedlagt i forbindelse med at Kulturhuset blev bygget. Der er i øjeblikket undersøgelser af behovet for disse pladser, og om parkeringspladserne eventuelt kan anvises til et andet sted i nærheden af Kulturhuset.
I forbindelse med opførelsen af de op til ti prøveboliger forventer bygherre at plante omkring 35 nye træer i området. Bygherre forventer ikke, at der vil være behov for at fælde træer i forbindelse med opførelse af prøveboligerne. Udpegning af bevaringsværdige træer vil ske med lokalplanen.
Tillægskøbesum
Økonomiforvaltningen oplyser, at boligorganisationen i sin tid har erhvervet deres grundareal i Tingbjerg fra Københavns Kommune bl.a. med en servitut om, at der ikke uden kommunens samtykke kan opføres bebyggelse udover et mellem parterne aftalt maksimalt etageareal. I henhold til kommunens mangeårige praksis vil samtykke til yderligere bebyggelse derfor været betinget af betaling af tillægskøbesum. I forbindelse med opførelse af de op til ti permanente prøveboliger er der således grundlag for kommunalt krav om tillægskøbesum. Borgerrepræsentationen har imidlertid den 20. juni 2019 godkendt, at Københavns Kommune har til hensigt at anvende ny hjemmel til helt eller delvist at undlade at opkræve tillægskøbesum ved de almene boligers afhændelse af restarealer i Tingbjerg til ny bebyggelse som led i Udviklingsplan for Tingbjerg/Utterslevhuse. Økonomiforvaltningen forventer i marts 2020 at indstille til Økonomiudvalgets og Borgerrepræsentationens godkendelse, hvorledes hjemlen til frafald af tillægskøbesum konkret udnyttes i Tingbjerg, som også vil omfatte og gælde for de op til ti permanente prøveboliger.
Borgerinddragelse
På foranledning af udvalgets protokolbemærkning har bygherre, projektets rådgiverteam og de to boligorganisationer i Tingbjerg gennemført en inddragelsesproces i november og december 2019. I processen er beboerne i Tingbjerg blevet oplyst om projektet gennem oplæg, personlig dialog, plancher, hæfter, modeller og materialeprøver. Formålet med beboerprocessen har, udover at informere om projektet, været at kvalificere projektet mest muligt ift. beboernes ønsker og viden om hverdagen i Tingbjerg. Se i øvrigt bilag 2.
Der har været ca. 45 voksne og 20 børn, der har deltaget i tre beboerarrangementer. Arrangørerne finder, at det er forholdsvis få deltagere. Der kan være forskellige grunde til det forholdsvist lave antal af deltagere, eks. tidspunktet tæt på jul, det kan være et udtryk for, at der ikke er udbredt bekymring for opførelsen af prøveboligerne eller, at beboerne føler sig oplyste om byudviklingen i Tingbjerg, der på anden vis er kommunikeret omkring siden 2015. Dette er ikke videre undersøgt.
Der var blandt de fremmødte beboere generelt stor interesse for prøvehusene og tidsplan for opførelsen. Flere har bedt om at blive skrevet op på en interesseliste, og andre er kommet med idéer til indretning af boligerne og uderummene. Beboerne oplyste, at området, der ønskes opført prøveboliger på, oftest står ubenyttet hen, men dog lejlighedsvis anvendes til sport og picnic. Beboerne har udtrykt bekymring for, om Tingbjerg vil miste sin karakter som en åben, grøn og rolig bydel grundet den forestående store byudvikling. Disse kvaliteter er der flere, der nævner som en vigtig årsag til, at de er flyttet til Tingbjerg – og nyder at bo der.
Erfaringerne fra beboerinddragelsen har givet bygherre og rådgiverteamet viden om, hvordan nuværende beboere fremover bedre inddrages og der kommunikeres omkring byudviklingen i Tingbjerg. Rådgiverne vil bruge beboernes input og viden til at præcisere og optimere indretning af prøveboligerne og uderummene. Det er bygherres intention, at nuværende og kommende beboere sammen, i form af en bydelsforening, skal være medbestemmende til indretningen af de nære haverum.
Forvaltningen vurderer, at beboerinddragelsen har givet beboerne tilfredsstillende mulighed for at komme i dialog med bygherre og rådgiverteamet samt at få viden omkring prøveboligerne og den forestående byggeproces.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, kontakter forvaltningen bygherre med henblik på at igangsætte byggesagsbehandlingen, af op til ti permanente prøveboliger på et areal nord for Tingbjerg Skole, ud fra de vilkår, der er nævnt i indstillingen.
Søren Wille
/ Karsten Biering Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 24. februar 2020
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.