Mødedato: 24.02.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forslag til yderligere effektivisering af lokalplanprocessen

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til effektivisering af lokalplanprocessen for enkle og ukomplekse lokalplaner.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at kompetencen til at sende lokalplanforslag i offentlig høring delegeres fra Teknik- og Miljøudvalget til Teknik- og Miljøforvaltningen, så forvaltningen kan sende forslag til enkle lokalplaner (kategori 1) og ukomplekse lokalplaner (kategori 2) i offentlig høring, medmindre der er kommuneplantillæg, udbygningsaftale eller sagen er principiel.

Problemstilling

Forvaltningen arbejder løbende på at forenkle og effektivisere lokalplanprocessen. Forvaltningen har på den baggrund tidligere fremlagt en række indstillinger vedr. effektivisering af lokalplanprocessen, jf. bilag 1.

Med henblik på at gøre lokalplanprocessen kortere, foreslår forvaltningen, at Teknik- og Miljøudvalget delegerer kompetencen til at sende lokalplanforslag vedr. enkle (kategori 1) og ukomplekse lokalplaner (kategori 2) i offentlig høring til forvaltningen.

Løsning

Borgerrepræsentationen besluttede den 12. november 2015 at delegere kompetencen til at sende forslag til lokalplaner i offentlig høring til Teknik- og Miljøudvalget, på nær forslag som kræver kommuneplan, er af principiel karakter og når kommunen er bygherre eller grundejer. Borgerrepræsentationen besluttede den 30. november 2017, at delegationen også omfatter byggerier, hvor kommunen er bygherre eller grundejer. Borgerrepræsentationen har den 30. januar 2020 godkendt at give Teknik- og Miljøudvalget mulighed for at videredelegere kompetencen til at sende enkle (kategori 1) og ukomplekse (kategori 2) lokalplanforslag i offentlig høring til forvaltningen.

Baggrunden for, at Borgerrepræsentationen behandlede sagen den 30. januar 2020 var, at den hidtidige delegation til Teknik- og Miljøudvalget til at sende lokalplanforslag i offentlig høring ikke gav Teknik- og Miljøudvalget eksplicit mulighed for at videredelegere kompetencen til at sende lokalplanforslag i offentlig høring til forvaltningen. Dette er nu godkendt af Borgerrepræsentationen, og Teknik- og Miljøudvalget kan videredelegere til forvaltningen

Delegation til forvaltningen

 Forvaltningen foreslår, at Teknik- og Miljøudvalget, på baggrund af beslutningen i Borgerrepræsentationen 30. januar 2020, beslutter at forvaltningen kan sende forslag til enkle lokalplaner (kategori 1) og forslag til ukomplekse lokalplaner (kategori 2) i offentlig høring medmindre sagen har kommuneplantillæg, udbygningsaftale eller er principiel. Planlovens muligheder for delegation fremgår af bilag 2.

Processen for endelig vedtagelse af lokalplaner er uændret, idet lokalplanerne ved den endelige vedtagelse behandles i Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Mulighed for at tilbagekalde delegation

Delegation kan til enhver tid tilbagekaldes, og delegationerne skal fornyes efter hvert valg til Borgerrepræsentationen.

Initiativretten er ikke sat ud af kraft ved delegation. Derfor kan ethvert medlem af Teknik- og Miljøudvalget anmode om, at sagen optages på dagsordenen til et møde i udvalget. Hvis initiativretten anvendes, vil Teknik- og Miljøudvalget have mulighed for at behandle et forslag til enkel eller ukompleks lokalplan inden offentlig høring ligesom i dag.

Forvaltningen vil fortsat orientere Teknik- og Miljøudvalget om nye lokalplansager. Orienteringen sker ved et notat, der lægges på TMU-portalen, når forvaltningen påbegynder en proces til en ny lokalplan. Det fremgår af orienteringen, om lokalplansagen er delegeret. Herudover udarbejder forvaltningen fire gange om året en samlet liste med sager i proces, der er delegeret. Listen lægges på TMU-portalen.

Konsekvenser

Ved at delegere som foreslået, vil bygherrer opleve en kortere procestid fra lokalplanforslaget er udarbejdet og frem til den endelige vedtagelse. Ved at delegere som foreslået, vil der kunne spares procestid svarende til gennemsnitligt 35 dage pr. sag. I 2018 var der 35 enkle og ukomplekse lokalplansager i proces.

For Teknik- og Miljøudvalget vil yderligere delegation betyde, at enkle og ukomplekse lokalplaner kun behandles i forslagsfasen, hvis et udvalgsmedlem beder om det.

Forvaltningen foreslår, at delegationen implementeres for nye lokalplansager med virkning fra den 1. april 2020. Det betyder, at de lokalplansager, der allerede er i proces, og som udvalget er orienteret om, vil følge den hidtidige praksis og løbende blive forelagt udvalget.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

 Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt forslag til yderligere delegation, vil forvaltningen implementere dette for lokalplansager, der igangsættes fra den 1. april 2020. 

 

                                   Søren Wille

                                                            /Karsten Biering Nielsen

 

 

 

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 24. februar 2020

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top