Forslag til lokalplan "Pf. Kongelund"
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til offentliggørelse af forslag til lokalplan for "parcelforeningen Kongelund". Forslaget vil lovliggøre haveforeningen til helårsbeboelse.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at forslag til lokalplan ”Pf. Kongelund” (bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse i 8 uger.
Problemstilling
Lokalplanforslaget omfatter den private haveforening Parcelforeningen Kongelunds område mellem Kongelundsvej og Tårnby Kommune. Det er udarbejdet efter ønske fra haveforeningen med henblik på lovliggørelse af anvendelsen til helårsbeboelse af det oprindelige kolonihaveområde. I den forbindelse skal der fastlægges bestemmelser for bebyggelsens omfang og placering samt bevaring af områdets havekarakter.
Lokalplanforslaget er i overensstemmelse med rammebestemmelserne i Kommuneplan 2011.
Løsning
Pf. Kongelund blev etableret i 1937 under navnet ”Andelshaveselskabet: Det permanente Haveselskab Kongelund”. Igennem årene er flere af husene ulovligt overgået til helårsbeboelse. Dette på trods af at der i udlodnings- og byggetilladelse af 1960 alene blev givet tilladelse til kolonihaver og til at bibeholde den på arealet opførte kolonihavebebyggelse (sommerhuse m.v.). I dag benyttes 35 af de 83 huse til helårsbeboelse. Haveforeningen har et grundareal på ca. 3,7 ha og har et samlet etageareal på ca. 4.280 m² og en gennemsnitlig bebyggelsesprocent på parcellerne på ca. 13.
Som konsekvens af vedtagelse af lov om kolonihaver i 2001 skulle der for hver enkelt haveforening tages stilling til, om foreningen skulle udmeldes som varig, hvilket var en forudsætning for, at foreningen var omfattet af lovens bestemmelser. En række foreninger, hvor der helt eller delvis var tale om helårsbeboelse, blev udmeldt som ikke varige, herunder Pf. Kongelund.
For de ikke varige foreninger med helårsbeboelse er der løbende blevet vedtaget lokalplaner der lovliggør forholdene.
I Kommuneplan 2011 er Pf. Kongelund udlagt til boligområde (B1-område) og har dermed fået samme status som de øvrige haveforeninger med helårsboliger, der er udmeldt som ikke varige kolonihaveområder.
Lokalplanforslaget tager udgangspunkt i lokalplanerne for de haveforeninger, der allerede er lokalplanlagt med mulighed for helårsbeboelse med fornødne tilpasninger til de konkrete forhold. En lovliggørelse af området kræver først og fremmest, at de brandsikkerhedsmæssige forhold bliver bragt i orden, hvilket haveforeningen er indstillet på. Brandsikringen skal være afsluttet inden lokalplanen vedtages endeligt, og det skal bemærkes, at der er udarbejdet en brandsikringsplan, der er under gennemførelse.
Området er ikke kloakeret. I henhold til Forslag til Tillæg nr. 3 til Spildevandsplan 2008 skal Pf. Kongelund kloakeres senest 1. januar 2015. Udgiften hertil skal afholdes af foreningen.
Området fastlægges til helårsboliger i form af enfamiliehuse. Der må på hver parcel opføres én beboelsesbygning med én bolig i én etage. For parceller indtil 480 m2 skal bygningens etageareal overholde bebyggelsesprocenten 25, og for parceller på mere end 480 m² må etagearealet ikke overstige 120 m².
For et fastlagt fællesareal gælder, at der kan opføres fælleshuse på tilsammen maksimalt 200 m², herunder en dagligvarebutik på maksimalt 100 m2.
Udover beboelsesbygningen må der på hver parcel opføres skure på maksimalt 10 m² og en overdækket terrasse på indtil 5 % af parcellens areal. Der må anlægges en parkeringsplads på maks. 20 m2, men ikke opføres carporte eller garager.
Mod Kongelundsvej opretholdes den eksisterende vejlinje. De interne adgangsstier, der fastlægges i lokalplanen, kan udlægges som private fællesveje.
Ubebyggede arealer skal, bortset fra færdsels- og parkeringsarealer, anlægges som have, der skal understøtte områdets karakter af åbent havehusområde. Den enkelte parcel skal hegnes med levende hegn, eventuelt suppleret med trådhegn. Der fastlægges bebyggelsesregulerende byggelinier og bestemmelser om de ubebyggede arealer, som sikrer, at arealerne ud mod de interne færdselsarealer får havekarakter. Der henvises i øvrigt til bilag 2 faktaark.
Byliv
Der er offentlig adgang til Pf. Kongelund. Fra Kongelundsvej er der vejadgang til og fra området, idet der er ensrettet kørsel gennem området.
Bæredygtighed
Lokalplanen er med til at skabe en variation i boligsammensætningen i København med mulighed for helårsboliger i et oprindeligt kolonihaveområde. Lokalplanen bestemmer, at tage kan begrønnes. I forbindelse med lovliggørelsen bliver parcelforeningen kloakeret.
Intern høring
Der er foretaget intern høring i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget, herunder af Lokaludvalget for Amager Vest. Lokaludvalget bifalder Københavns Kommunes indsats for at lovliggøre de tidligere kolonihaveområder til helårsbeboelse i København. Samtidig er det væsentligt, at området nu bliver kloakeret og bygningerne brandsikres. Herudover er der ikke fremkommet synspunkter ved høringen.
Miljøvurdering
Forvaltningen vurderer, at lokalplanen ikke medfører miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer.
Afgørelsen offentliggøres sammen med lokalplanforslaget.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.
Videre proces
Efter politisk behandling sendes planforslaget i høring i 8 uger.
Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen august måned 2014, hvis brandsikringen er gennemført.
Pernille Andersen
/Simon Kjær Hansen
Beslutning
Indstillingen blev anbefalet.