Supplerende høring for planforslagene "Lergravsvej"
Teknik- og Miljøudvalget skal beslutte om et nyt forslag til bebyggelsesplan vedrørende lokalplanforslag ”Lergravsvej” med tilhørende kommuneplantillæg skal sendes i supplerende høring, sammen med forslag om, at område V tages ud af lokalforslaget, og at byggelinjen mod Strandlodsvej flyttes. Lokalplanen fastlægger bebyggelsesplan m.m. til erstatning for eksisterende lokalplaner.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at et bearbejdet forslag til bebyggelsesplan for området syd for Lergravsvej sendes i supplerende høring,
- at forslag om at udtage område V af lokalplanforslaget sendes i supplerende høring,
- at forslag om at byggelinjen mod Strandlodsvej flyttes 2,5 m mod vest sendes i supplerende høring.
Problemstilling
I forbindelse med den offentlige høring af planforslagene, som fandt sted i perioden 24. juli til 25. september 2013, er der modtaget et stort antal henvendelser, 211 i alt, som primært angår utilfredshed med bebyggelsesplanens tæthed, bygningshøjder, bebyggelsesstruktur og særligt skyggevirkninger sent på dagen. På borgermødet, hvor ca. 150 borgere deltog, var der tilsvarende utilfredshed.
Løsning
På baggrund af henvendelserne i den offentlige høringsperiode og bemærkningerne på borgermødet har bygherre udarbejdet et nyt forslag til bebyggelsesplan, som på flere måder imødekommer kritikken af det tidligere udsendte lokalplanforslag.
Kritikken drejer sig især om bebyggelsesplanen, herunder bygningshøjder og bebyggelsesstruktur, samt skyggevirkninger sent på dagen. Der er endvidere ønske om opretholdelse af den eksisterende lokalplans bebyggelsesplan med stokbebyggelse, således at det er muligt at se igennem bebyggelsen.
I forslaget til ny bebyggelsesplan er bebyggelsesprocenten fortsat fastsat til maks.140, således at der kan ske øget boligudbygning på en attraktiv og stationsnær placering. Højden på byggerierne er omfordelt, og der er øget fokus på de grønne kiler, der flere steder løber igennem åbninger og porthuller i bebyggelsen.
Bebyggelsesstrukturen er grundlæggende fastholdt, idet der lægges vægt på de nære friarealers kvalitet i form af attraktive gårdrum med lys og læ. Erfaringer viser, at stokbebyggelser ikke dæmper vinden i samme omfang som den valgte bebyggelsesstruktur.
I den nye bebyggelsesplan er bebyggelsen mød øst lavere og mere åben i forhold til det oprindelige projekt. Bygningerne er flere steder reduceret i højden, hvilket kan ses i bilag 2. Skyggevirkningen for bebyggelsen øst for det kommende byggeri vil dermed formindskes væsentligt. Den oprindeligt planlagte 32 m høje bygning ved ”Amagerruten”/Øresundsvej foreslås fjernet.
De bygningsvoluminer, der fjernes, er dels omplaceret og dels samlet i den høje bygning mod vest, hvor højden er øget fra 37 m til 42 m.
Der er i forbindelse med bebyggelsesplanen udarbejdet analyser af vindpåvirkning omkring den høje bygning, og udarbejdet nye skyggediagrammer. Analyserne viser, at der ikke er genereres vindproblemer omkring bygningen, og at den ikke giver anledning til væsentlige skyggegener på de tilstødende boligbebyggelser. Skyggediagrammer kan ses i bilag 2.
Forslaget om at flytte vejbyggelinjen 2,5 m mod vest betyder, at der opnås en større fleksibilitet.
Forslaget om at tage område V, institutionen, ud af lokalplanforslaget skyldes, at der ikke er behov for ny regulering for dette delområde. Området vil være reguleret af den hidtidige lokalplan 346.
Høring
Modtagne henvendelser i den tidligere høringsperiode
Det oprindelige lokalplanforslag har været i offentlig høring og der er modtaget 211 henvendelser i høringsperioden. Hovedsynspunkter vedrørende bebyggelsesplanen er kort anført nedenfor.
Bemærkninger fra Amager Øst Lokaludvalg
Lokaludvalget fastholder sin modstand mod den højeste del af bebyggelsen (som fremført i høring forud for planudarbejdelsen) og finder, at bebyggelsen i øvrigt skal holdes i 4-5 etager og med en maksimal bebyggelsesprocent på 110. Lokaludvalget finder i øvrigt, at bebyggelsen skal placeres, så den er til mindst mulig gene for de tilstødende bebyggelser. Henvendelsen fra Amager Øst Lokaludvalg er vedlagt som bilag 4.
Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser
Utilfredshed med bebyggelsesplanens tæthed, bygningshøjder, bebyggelsesstruktur og særligt skyggevirkning sent på dagen. Der er endvidere ønske om opretholdelse af den eksisterende lokalplan med stokbebyggelse, således at det er muligt at se igennem bebyggelsen.
Forvaltningens bemærkninger
Forvaltningens finder, at området syd for Lergravsvej er velegnet til fortætning på grund af beliggenheden tæt på metro og rekreative områder. Bebyggelsesplanen opfanger linjer fra forskellige byggerier i nærliggende områder. Erfaringerne fra andre boligbebyggelser viser, at en boligbebyggelse som foreslået, hvor der opnås nære, velafgrænsede friarealer, giver gode forhold for familieboliger. Der planlægges for boliger i forskellige størrelser og karakter. Området øst og vest for er præget af en høj grad af stokbebyggelse, og den planlagte bebyggelsesstruktur medfører en væsentlig dæmpning af vindpåvirkningen her.
Bebyggelsestætheden fastlægges med tillægget til Kommuneplan 2011. I den gældende kommuneplan er bebyggelsesprocenten 110 i en del af planområdet, og ca. 130 i to andre dele, idet bebyggelsesprocenten her skal beregnes for flere områder under et. I lokalplanen foreslås en samlet bebyggelsesprocent på 140, således at der kan ske en øget boligudbygning på en attraktiv og meget stationsnær placering.
Borgermøde den 4. september 2013.
I borgermødet deltog ca. 150 borgere. Mødet var præget af utilfredshed primært med bebyggelsesplanens skyggevirkning på bebyggelsen øst for cykelstiforbindelsen ”Amagerruten”. Referat af borgermødet vedlægges. Der afholdes ikke borgermøde i forbindelse med den supplerende høring.
Økonomi
Det vurderes, at beboerne i området vil bidrage med en årlig nettoindtægt på skønnet 7,5 mio. kr. (efter kommunal udligning). Det vurderes, at de årlige ejendomsindtægter vil udgøre skønnet 2,4 mio. kr.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt, at den nye bebyggelsesplan m.m. sendes i supplerende vil forvaltningen foretage den supplerende høring og når den er udløbet indstille forslag til lokalplan og kommuneplantillæg til endelig vedtagelse. Sagen om endeligvedtagelse forventes forelagt i maj/juni 2014.
Pernille Andersen
Simon Kjær Hansen
Beslutning
Ø stillede følgende ændringsforslag om nyt 4. at:
”at parkeringsnormen sættes til 1:200.”
For ændringsforslaget stemte otte udvalgsmedlemmer: A, B, F og Ø
Imod ændringsforslaget stemte tre udvalgsmedlemmer: C, I og V.
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.
Ændringsforslaget blev godkendt.
Indstillingen blev godkendt.