Mødedato: 24.02.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Høringssvar til Sundheds- og Omsorgsudvalget om status for 2013 for Københavns Kommunes sundhedspolitik 2011-2014 - 'Længe Leve København'

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal sende et høringssvar til Sundheds- og Omsorgsudvalget vedrørende statusrapport 2013 for sundhedspolitikken - Længe Leve København 2011-2014.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
  1. at høringssvaret i bilag 1 vedrørende statusrapport 2013 for Sundhedspolitikken - Længe Leve København 2011-2014 sendes til Sundheds- og Omsorgsudvalget

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningens tredje statusrapportering på Sundhedspolitikken 2011 - 2014 ’Længe Leve København’ er sendt i udvalgshøring af Sundheds- og Omsorgsudvalget (bilag 2).

Sundhedspolitikken blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 26. maj 2011. Alle udvalg, herunder Teknik- og Miljøudvalget, har ansvar for en række indsatser under sundhedspolitikken. De er beskrevet i udvalgenes handleplaner, der revideres årligt (se bilag 3).

Teknik- og Miljøudvalget er i sit høringssvar blevet bedt om at forholde sig til:

  1. Status for de enkelte indsatser Teknik- og Miljøudvalget har ansvar for.
  2. De konkrete anbefalinger i statusrapporten.
  3. At komme med forslag til yderligere anbefalinger til, hvordan sundhedsfremme og forebyggelse kan tænkes ind i Teknik- og Miljøudvalgets kerneydelser.
Da statusrapporten for 2013 er den sidste status vedrørende sundhedspolitikken, der udløber med udgangen af 2014, opfordrer Sundheds- og Omsorgsudvalget Teknik- og Miljøudvalget til ligeledes at forholde sig til følgende i høringssvaret:
  1. At forholde sig til, hvorledes en fremtidig tværgående sundhedspolitik i højere grad vil kunne forankres i Teknik- og Miljøudvalget.
  2. At komme med forslag til, hvilke af deres indsats-/driftsområder, der særligt vil være relevante at inddrage i sundhedspolitikken, herunder også gerne bud på ambitionsniveau i forhold til borgernes sundhedstilstand.

Løsning

Teknik- og Miljøudvalget godkendte på sit møde den 28. november 2011 forvaltningens indstilling om handleplan for implementering af kommunens sundhedspolitik ”Længe leve København” som udvalgets bidrag til sundhedspolitikken.

Statusrapporten for 2013 udarbejdet af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indeholder en konkret vurdering af fremdriften i de enkelte indsatser og indikatorer, og rapporten indeholder på den baggrund en kort samlet vurdering af fremdriften for hvert af de fire spor i sundhedspolitikken. I forlængelse af vurderingen er der opstillet i alt 26 anbefalinger udarbejdet af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen til fokuspunkter og indsatser i de øvrige forvaltninger, som kan indgå i forhandlingerne om Budget 2015 (bilag 2).

Teknik- og Miljøforvaltningen har ikke bemærkninger til spor 2: ’Sund og aktiv hverdag’ og til spor 4: ’Bedre forebyggelse og behandling’, da Teknik- og Miljøudvalget ikke står som ansvarlig for indsatser under disse spor.

Forvaltningen ser nogle klare overlap i arbejdet med visionen ’Metropol for mennesker’, hvor der også arbejdes med byrum, der rummer mulighed for bevægelse for alle københavnere, og indsatserne under sundhedspolitikken. Inden for begge rammer, er der fokus på bevægelse og understøttelse af byrum, der inviterer til bevægelse for alle aldersgrupper.

Teknik- og Miljøforvaltningen har følgende bemærkninger til de indsatser, hvor Teknik- og Miljøudvalget har ansvaret:


Spor 1: ”Mere liv – Bedre byliv”

I forhold til to ud af de fem relevante indsatser, stemmer den status, der er beskrevet og opdateret i statusrapport 2013 for Sundhedspolitikken (bilag 2), stadig overens med Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering af status. Det gælder for indsatserne:

  • Fortsætte udbyggelsen af et sammenhængende netværk af gåruter, grønne cykelruter på tværs af byen og cykelsuperstier til omegnskommunerne. 
     
  • Sørge for at børn og unge har sikre gå- og cykelruter til skole og fritidsaktiviteter (Børne- og Ungdomsforvaltningen bidrager).

Disse to indsatser behandles derfor ikke uddybende i denne indstilling, da de fremgår af bilag 2.

I de øvrige tre indsatser er der følgende bemærkninger til statusrapporten:

  • I forhold til indsatsen om gå- og cykelruter til skole og fritidsaktiviteter, lægges der i høringssvaret op til at orientere om, at der i Budget 2014 ikke blev afsat midler til at fortsætte Program Sikre Skoleveje i yderligere fire år. Aktiviteter i 2014 gennemføres, som planlagt, men uden tilførsel af yderligere midler vil der ikke blive taget nye initiativer. 
     
  • I forhold til indsatsen om etablering af flere bevægelsesfremmende byrumsprojekter stemmer statusrapporten overens med Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering af status med undtagelse af to punkter:
    • Aktivitetspladsen på Guldbergs Plads forventes indviet efterår 2014 frem for sensommeren 2014.
    • Etablering af udendørs dansescene i Havneparken på Islands Brygge er udskudt, da HOFOR skal bruge arealet til byggeplads i forbindelse med omlægning af fjernvarme. Dansescenen forventes derfor først indviet i 3. kvartal 2016.  

I forhold til indsatsen om at mindske den trafikrelaterede luftforurening ved at fremme grøn mobilitet, bemærkes det, at Borgerrepræsentationen i september 2013 vedtog en ren luft plan ”Ren luft til Københavnerne” med otte konkrete indsatser.
I Budget 2014 blev der afsat midler til fremme af en renere kollektiv busdrift i perioden 2014 til 2015.

Spor 3: ”Mere lighed i sundhed”

I forhold til indsatsen om, at indtænke muligheder for fysisk aktivitet og bevægelse i udenomsarealerne ved almennyttigt boligbyggeri, bemærker forvaltningen følgende i udkastet til høringssvaret: 
  • Forvaltningen har en løbende dialog med de almene boligorganisationer i forbindelse med renoveringsprojekter og nybyggeri.

I forhold til indsatsen om etablering af flere faciliteter til idræt samt flere bevægelsesfremmende byrum i bydelene Amager, Nørrebro/ Bispebjerg og Vesterbro/Kongens Enghave, så har forvaltningen følgende bemærkning:

  • I høringssvaret opridses de konkrete projekter, der er igangsat og de konkrete projekter, hvor realisering forudsætter, at der tilføres midler ved kommende budgetforhandlinger.

      Yderligere anbefalinger
      I høringssvaret lægges der op til, at Teknik- og Miljøudvalget kommer med yderligere anbefalinger til, hvordan sundhedsfremme og forebyggelse kan tænkes ind i udvalgets kerneydelser. Det gælder i forhold til:

      • Oprettelse af cykelkurser for kvinder, der stammer fra lande uden en stærk cykelkultur.
      • Oprettelse af permanent/e cykellegebane/r på et lukket område med bemanding og udlån af cykler.

      Derudover foreslår forvaltningen, at følgende indsats-/driftsområder inden for Teknik- og Miljøudvalgets ressort, vil være særligt relevante at inddrage i sundhedspolitikken:

      • Områdefornyelse
      • Midlertidighed i byrummet
      • Bygningsfornyelse
      • Fælles gårdhaver

      I høringssvaret bemærkes det i øvrigt, at Teknik- og Miljøforvaltningen modtog Folkesundhedsprisen i 2013 for det systematiske arbejde med byens rum og indretning med henblik på at få flere borgere til at bevæge sig i dagligdagen.

      Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at det samlede høringssvar (bilag 1) sendes til Sundheds- og Omsorgsudvalget.

      Videre proces

      Efter udvalgets godkendelse sendes høringssvaret til Sundheds- og Omsorgsudvalget.

      Udvalgets høringssvar vil indgå i den endelige statusrapport, som foreligges Sundheds- og Omsorgsudvalget i marts 2014 og Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i april 2014.

              

      Pernille Andersen

                                                                        /Peter Søndergaard

      Beslutning

      Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 24. februar 2014

      Indstillingen blev godkendt.

      Til top