Godkendelse af høringssvar om Erdkehlgraven
Indstilling og beslutning
1. at forvaltningen sender vedlagte høringssvar (bilag 2) til Kystdirektoratet.
Problemstilling
Løsning
Efter at disse landarealer, er blevet udviklet til bymæssig og rekreativ anvendelse, er der opstået behov for en regulering af de tilhørende vandområder, der i dag benævnes ”Holmens civile vandområde”, se bilag 1. Vandområdet har ikke en ejer, men staten har den såkaldte højhedsret til søterritoriet, som ikke er en ejendomsret, men retten til at regulere brugen af søterritoriet og retten til magtudøvelse. Det er Kystdirektoratet som for Transportministeriet administrerer disse regler for staten.
Da der har været uklarhed over, hvem der havde den egentlige råderet over ”Holmens civile vandområde” og således også hvilken ansvarsfordeling, der var i forhold til de ulovlige anlæg, har den tidligere teknik- og miljøborgmester, Ayfer Baykal, flere gange været i dialog med de daværende transportministre, hhv. Henrik Dam Kristensen og Pia Olsen Dyhr, for at få afklaret dette og for at hindre, at de ulovlige forhold udviklede sig yderligere.
Kystdirektoratet og forvaltningen har i fællesskab besluttet, at sagen skal behandles efter sædvanlig procedure for anlæg på søterritoriet. Derfor har bådejernes ansøgninger om lovliggørelse været i høring hos berørte myndigheder, herunder Københavns Kommune og borgere i lokalområdet.
Idet der er et ønske om et varieret brug af vandområdet til såvel sejlads, fiskeri og andre fritidsaktiviteter, der i øvrigt ikke ødelægger naturen og fuglelivet i området, har forvaltningen med høringssvaret blandet andet på baggrund af nedenstående forhold argumenteret for, at der gives afslag på bådejernes ansøgninger om lovlig etablering.
Det vurderes ikke, at bådene bidrager til områdets forskønnelse eller bibringer andre nogen herlighedsværdi – tværtimod. Området fremstår både på land og til vands meget rodet og fyldt med affald.
Flere steder er sivskoven langs vandet blevet nedtrådt og ødelagt på grund af uautoriserede adgangsveje ned til vandet og som følge heraf er fuglelivet blevet berørt. Derudover ligger der flere steder i sivskoven deponeret byggematerialer.
Forvaltningen vurderer desuden ikke, at toilet- og spildevandshåndteringen foregår forsvarligt. På to af flydebroerne er der eksempelvis etableret muldtoiletter og forvaltningen vurderer, at der med alt sandsynlighed sker en udledning af toilet- og spildevand til vandområdet, som påvirker vandkvaliteten negativt.
Området ved Refshalevej og Christiania er ikke kloakeret og der vil gå lang tid før forholdene evt. muliggør, at bådene vil kunne tilsluttes til kloakken.
Hertil kommer at området i Erdkehlgraven hverken er udlagt til havn eller til husbåde, hvorfor dette på nuværende tidspunkt er en hindring for at bådene lovligt kan være der.
Økonomi
Videre proces
Efter høringsfristen, (den 1. marts 2014), vil Kystdirektoratet afgøre om, der skal gives tilladelse eller afslag på ansøgningerne. Kystdirektoratet forventer, at der vil foreligge en afgørelse i andet kvartal 2014. Hvis der gives afslag, vil Kystdirektoratet sørge for, at de pågældende ejere fjerner deres både og flydebroer.
Der skal senere træffes beslutning om, hvordan ”Holmens civile vandområde” efterfølgende skal administreres. Forvaltningen, gav i december 2012 på et møde i Transportministeriet tilsagn om i fremtiden at overtage administrationen af vandet under forudsætning af, at Borgerrepræsentationen godkender dette. Det blev samtidig aftalt, at Kystdirektoratet ville bistå med vedtægter og administrationsgrundlag.
Beslutningen om, hvordan ”Holmens civile vandområde” skal administreres, ligger i Transportministeriet. Borgerrepræsentionen skal herefter godkende, at kommunen vil overtage administrationen af vandet.
Pernille Andersen
/ Niels Tørsløv
Beslutning
B stillede ændringsforslag om, at indstillingen tilbagesendes til forvaltningen med henblik på fremlæggelse af et nyt høringssvar.
For ændringsforslaget stemte fem udvalgsmedlemmer: Ø, F og B
Imod ændringsforslaget stemte seks udvalgsmedlemmer: A, V, C og I
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.
Ændringsforslaget blev ikke tiltrådt.
Der blev stemt om indstillingen:
For indstillingen stemte seks udvalgsmedlemmer: A, V, C og I
Imod indstillingen stemte fem udvalgsmedlemmer: Ø, F og B
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.
Indstillingen blev godkendt.
Ø afgav følgende protokolbemærkning:
”Enhedslisten stemmer imod høringssvaret, fordi høringssvaret rammer forbi skiven. Ordvalget er præget af "guilt by association", og flere formuleringer er ikke dokumenteret. Enhedslisten er enig i naturbeskyttelsen, men mener, at problemerne burde løses gennem dialog mellem naboer, brugere og andre interessenter i området.”