Belysningsmasterplan
Teknik- og Miljøudvalget skal godkende forslag til Belysningsmasterplan.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender
1. at udskiftning af gadebelysning udføres i henhold til Teknik- og Miljøforvaltningens forslag til Fornyelsesprojekt, som beskrevet i Belysningsmasterplanen (Bilag 1).
Problemstilling
Løsning
Parterne (A, F, Ø, B, I), besluttede i forbindelse med budget 2013 følgende om udskiftning af gadebelysningen i Københavns Kommune:
”Belysningen i København er i dag ressourcekrævende og mange steder udtjent. Samtidig kan elforbruget til Københavns gadebelysning halveres via udskiftning af gadebelysning til LED. Derfor vil en udskiftning have positive effekter på økonomi, belysning, tryghed og klima. Parterne er derfor enige om at udskifte knap 21.000 armaturer og 8.000 master i perioden 2013 - 2015. Udskiftning af armaturer og master tilbagebetales på 25 år via sparede el-udgifter. Udskiftningen af selve armaturhovederne tilbagebetales på knap 10 år.
Derfor afsættes der: 266,3 mio. kr. i perioden 2013-15. Fordelt med 23,5 mio. kr. i 2013, 152,8 mio. kr. i 2014 og 90 mio. kr. i 2015.
Fra 2014 og frem vil Københavns Kommune opleve en driftsbesparelse på 4,2 mio. kr. i 2014, 8,2 mio. kr. i 2015 og 12,4 mio. kr. i 2016 og frem. Besparelsen tilfalder kommunekassen.”
Borgerrepræsentationen frigav på mødet den 12. december 2013 en anlægsbevilling på 261,3 mio. kr. til udskiftning af gadebelysning.
Denne bevilling dækker udskiftning af ca. 20.000 af kommunens ca. 44.000 lyspunkter, 8.000 ældre master og samtlige af kommunens 1.140 tændskabe, der styrer tænding af gadebelysningen. Fornyelsesprojektet udføres af kommunens belysningsentreprenør Citelum i perioden 2014-2015, og er en forudsætning for at den tilbudte energibesparelse på 57 % fra 2016 og frem opnås og således underbygger kommunens målsætning i Klimaplanen om at være CO2-neutral i 2025.
Citelum har i samarbejde med forvaltningen, og med inddragelse af lokaludvalgene, udarbejdet en samlet plan, detaljeret på bydelsniveau, for Fornyelsesprojektet kaldet Belysningsmasterplanen. Se bilag 1.
Masterplanen beskriver hvorledes lyssætningen optimeres bedst i forhold til vejklasser, byrumstyper og bydelenes karakter. Belysningsløsningerne kan fx imødekomme særlige hensyn i byområder, hvor der er problemer med utryghed samt forbedre forholdene for cyklister og fodgængere, og på den måde understøtte en øget trafiksikkerhed og grøn mobilitet.
Endelig beskriver Belysningsmasterplanen etableringen af et kommunikationsnetværk. Dette er en forudsætning for, at kommunen kan styre dæmpningen af lyset henover natten, samt overvåge de enkelte lyskilders tilstand, og i fremtiden kan anvende mere intelligent styring af vejbelysningen integreret med ITS-systemer og fremkommelighedsbehov. Netværket er indeholdt i løsningens økonomi og skaber mulighed for fremtidige anvendelsesmuligheder.
Det samlede område for fornyelsen dækker ca. 300 km af byens knapt 1.000 km veje, og forvaltningen vil, efter behov, gennemføre byvandringer og yderligere borgerinddragelse i alle bydele i samarbejde med lokaludvalgene i forbindelse med Fornyelsesprojektet og fremtidige belysningsløsninger.
Masterplan, anden del
Ønsker til belysningsløsninger, der opstår under samarbejdet med lokaludvalg og borgere, og som ikke kan finansieres indenfor Fornyelsesprojektets tidsmæssige og økonomiske rammer, placeres i et tillæg til Masterplanen.
Denne anden del af Masterplanen vil således indeholde en handlingsplan for, hvorledes de resterende teknisk umoderne lamper, som der ikke er finansiering til i Belysningsmasterplanen og som endnu ikke er udskiftet til moderne energibesparende teknologi kan udskiftes, og en plan for hvorledes supplerende belysning kan udføres.
Denne anden del vil blive indstillet til Teknik- og Miljøudvalget i juni 2014.
Økonomi
Videre proces
Udskiftningen af gadebelysningen er planlagt til at starte i juni 2014. Den samlede udskiftning skal afsluttes inden udgangen af 2015, således at Københavns Kommune får fuldt udbytte af energibesparelsen fra og med 2016 jf. Budgetaftaleteksten 2013.
Der foretages partshøringer fra april 2014 efter den samme model og principper som benyttet og optimeret under DONGs kabellægningsprojekt, idet forvaltningen har haft gode erfaringer med denne model, hvor der parthøres hver gang der graves på private fællesveje (udskiftning af master og tændskabe) og hvor hele området, ikke bare naboen til masten, høres.
Der afholdes borgermøder i de enkelte bydele med lokaludvalgene i perioden midt januar 2014 til midt februar 2014, for at afdække eventuelle andre ønsker til belysning og kvalificere projekteringen af Fornyelsesprojektet.
Pernille Andersen
/Niels Tørsløv
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.