Mødedato: 24.01.2007, kl. 15:00

Ændring af regulativ om klinisk risikoaffald

Ændring af regulativ om klinisk risikoaffald

Teknik- og Miljøudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 24. januar 2007

 

 

Sager til beslutning

 

2.      Ændring af regulativ om klinisk risikoaffald

 

TMU  20/2007  J.nr. 26.0048/07

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Ændring af regulativ om klinisk risikoaffald

Regulativet skal ændres, fordi, aftalen med R98 om afvikling af koncessionen betyder, at R98 ikke længere skal varetage indsamlingen af klinisk risikoaffald.

 

BESLUTNING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1)      1) at ændring af regulativ om håndtering af klinisk risikoaffald godkendes, jf. bilag 1.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 24. januar 2007

Anbefalet

 

 

PROBLEMSTILLING

R98 har under koncessionen på indsamling af husholdningsaffald også varetaget indsamling af storkøkkenaffald og klinisk risikoaffald.

 

Ordningen for storkøkkenaffald blev afviklet i 2004, da den særlige bekendtgørelse for storkøkkenaffald blev ophævet.  Ordningen for klinisk risikoaffald er som et led i afviklingen af koncessionen opsagt således, at R98 ophører med at indsamle fra 1. januar 2007.

 

Rammerne for R98´s varetagelse af opgaven har været fastlagt i regulativ for klinisk risikoaffald, og det er derfor nødvendigt at tilpasse regulativet, således at andre end R98 kan løse opgaven.

 

LØSNING

Regulativ om håndtering af klinisk risiokoaffald foreslås ændret, så det fremgår af regulativet, at det nu er kommunen, eller en transportør kommunen bemyndiger hertil, der har ansvaret for drift af ordningen.

 

Da aftalen med R98 om indsamling af klinisk risikoaffald blev opsagt, var det hensigten, at klinisk risikoaffald skulle håndteres lige som andet erhvervsaffald i Københavns Kommune. Andet erhvervsaffald, herunder også farligt affald fra erhverv, er organiseret som indsamlingsordninger, hvor alle tranportører og modtageanlæg, som opfylder nogle objektive kriterier, kan få en privatretlig aftale med Københavns Kommune om transport eller modtagelse af erhvervsaffald fra kommunen.

 

Der har imidlertid været uenighed mellem Kommunernes Landsforening/Københavns Kommune og Miljøstyrelsen om, hvorvidt, der overhovedet er hjemmel i Miljøbeskyttelseloven til at etablere indsamlingsordninger efter en sådan aftalemodel.

 

Først her i 2006 er der kommet en afklaring på denne uenighed, idet det nu af en udtalelse fra kammeradvokaten fremgår, at der ikke er hjemmel til, at etablere indsamlingsordninger efter denne aftalemodel. Som en konsekvens heraf er affaldsbekendtgørelsen blevet ændret således, at der nu ikke længere er krav om, at kommunerne skal etablere indsamlingsordninger for farligt affald (også klinisk risikoaffald). Disse ændringer i affaldsbekendtgørelsen er først udstedt den 2. november 2006 med ikrafttræden 1. december. 

 

Det er vigtigt, at kunderne ikke kommer til at opleve alt for mange ændringer ved omlægningen. Miljøkontrollen har derfor aftalt med Kommune Teknik København (KTK), at KTK overtager indsamlingsopgaven med virkning fra 1. januar 2007 for at sikre en rimelig kontinuitet. Aftalen fortsætter i hvert fald indtil udgangen af 2007.

 

Ordningen bliver en ren kommunal indsamlingsordning, hvor kommunen selv forestår indsamlingen af affaldet. Kunderne betaler fortsat gebyr for ydelsen, som opkræves i henhold  til "Takster for afhentning af klinisk risikoaffald i Københavns Kommune", som er vedtaget af Borgerrepræsentationen den 29. november 2001.

 

I løbet af 2007 vil det nøjere blive vurderet, om ordningen for klinisk risikoaffald skal ændres til en anvisningsordning, om KTK skal fortsætte med at køre ordningen eller om det vil være mere hensigtsmæssigt at udbyde indsamlingsopgaverne. Under alle omstændigheder skal der sikres en fremtidig funktionsduelig ordning, hvor alle potentielle kunder er tilsluttet.

 

ØKONOMI

Ordningen er gebyrfinancieret. Ændringerne i ordningen har derfor ingen kommunaløkonomiske konsekvenser. KTK oppebærer den samlede gebyrindtægt til dækning af omkostningerne ved drift af ordningen. KTK skal lave et særligt regnskab for ordningen, og overskud/underskud i ordningen skal overføres til det efterfølgende regnskabsår, som så kommer til at påvirke fastsættelsen af næste års takster.

 

VIDERE PROCES

Når regulativet er vedtaget, skal det offentliggøres for at få virkning. Under de kommende års budgetbehandlinger skal Borgerrepræsentationen godkende eventuelle takstændringer.

 

BILAG

Øvrige bilag:

1.      Forslag til regulativ om håndtering af klinisk risikoaffald

2.      Aftale mellem Miljøkontrollen og Kommune Teknik København om indsamling af klinisk risikoaffald

 

 

Jørgen Lund Madsen

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 24. januar 2007


 

Til top