Mødedato: 23.11.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

4. reperiodisering 2015

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til disponeringen af udvalgets anlægsramme i årene 2015 til 2019, som den ser ud efter 4. reperiodisering.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at det forventede nettoforbrug på anlægsprojekterne i 2015 medfører, at bevillingen Byfornyelse anlæg nedskrives med 61,1 mio. kr. Bevillingen Ordinær anlæg nedskrives med 123,1 mio. kr.. Bevillingen Takstfinansieret anlæg nedskrives med 2,2 mio. kr. Bevillingen Klima anlæg opskrives med 16,9 mio. kr., jf. bilag 1.
  2. at periodiseringen af Teknik- og Miljøudvalgets anlægsramme i 2015 til 2019 foretages som beskrevet i bilag 2.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 26. november 2008, at forvaltningens anlægsportefølje med forventet forbrug, skal fremlægges for udvalget kvartalsvist.

Løsning

Indstillingen indebærer, at bevillingerne af hensyn til kommunens likviditet og i henhold til bevillingsreglerne periodiseres i overensstemmelse med projekternes forløb, således at budgetterne er til rådighed i de år, hvor de skal bruges. Samtidig sikrer periodiseringen, at bevillingen bliver fremskrevet indtil det år, hvor den skal bruges, hvorved risikoen for merforbrug som følge af prisudviklingen på bygge- og anlægsområdet minimeres.

Reperiodiseringen af budgetterne mellem årene sker for at tilpasse anlægsrammen til kommunens anlægs-måltal, justering af projektprognoser samt aktivitetsforskydninger i forskellige projekter.

Op- og nedskrivningerne af budgetter på projektniveau har ikke selvstændige økonomiske konsekvenser, men betyder, at budgetterne bliver flyttet til de år, hvor udgiften forventes.

Ved 4. reperiodisering 2015 foretages følgende op- og nedskrivninger:

  • Byfornyelse anlæg nedskrives med netto 61,1 mio. kr. på grund af aktivitets- og udbetalingsforskydninger på byfornyelsesprojekter, hvor forvaltningen ikke selv er bygherre. Aktiviteterne og udbetalingerne forventes som udgangspunkt udført fra 2016 – 2019.
  • Bevillingen Ordinær anlæg nedskrives med netto 123,1 mio. kr. primært med afsæt i justerede forventninger på projekterne ”Stibro over Inderhavnen”, ”Bedre busbetjening – bedre venteforhold for ældre og gangbesværede”, ”Ryparken, områdeforskønnelse” og ”Digitalisering af betalingsparkering”. Nedskrivningen er bl.a. en følge af, at Bedre busbetjening – bedre venteforhold for ældre og gangbesværede og Digitalisering af betalingsparkering er blevet hhv. 5 og 6 måneder forsinket ift. oprindelig ibrugtagning, hvorfor betalingen falder senere end forventet.  
  • Bevillingen Takstfinansieret anlæg nedskrives med netto 2,2 mio. kr., primært som følge af en nedskrivning af projektet ”Genbrugsstation, Bispeengen/Fuglebakken St.”. Nedskrivningen er en følge af, at betalingerne på projektet falder senere end tidligere forventet, hvilket resulterer i at projektet forsinkes yderligere med 1 måned, så projektet i alt er forsinket i 59 måneder.
  • Klima anlæg opskrives med netto 16,9 mio. kr. Opskrivningen er primært en følge af, at betalingerne på projektet Søvandsledning (Nordhavnsvej) er faldet før forventet. Der er for dette projekt ikke sket ændringer i den forventede ibrugtagning.

Bilag 1 er en komplet oversigt, på projektniveau, over det forventede forbrug 2015 på Teknik- og Miljøudvalgets bevillinger Byfornyelse anlæg, Ordinær anlæg, Takstfinansieret anlæg og Klima anlæg.

Det korrigerede budget for 2015 udgør efter 4. reperiodisering brutto i alt 1.178,4 mio. kr. for den samlede anlægsramme. Til sammenligning var det oprindelige budget, der udgøres af det vedtaget budget for 2015 samt 4. reperiodisering 2014, på 1.479,4 mio. kr. hvilket efterfølgende er blevet reguleret med regnskabsoverførelser og reperiodiseringer. En medvirkende årsag til det lavere udgiftsbudget i 2015 er, at projektet ”Nordhavnsvejen - Tilkoblingsanlæg, Omprojektering” er flyttet fra anlægsbevillingen til finansposter, hvilket har betydet en reduktion af anlægsbudgettet på 124,8 mio. kr. Bilag 2 viser en samlet redegørelse for forvaltningens anlægsområde fra 2015-2019.

Ibrugtagning af anlægsprojekter
I bilag 3 findes status på forvaltningens igangværende anlægsprojekter mht. ibrugtagning og økonomi. Teknik- og Miljøforvaltningen forventer således, at 21 % af de aktive, ikke-ibrugtagne anlægsprojekter overskrider det oprindeligt besluttede ibrugtagningstidspunkt med mere end 6 måneder.

  • Det betyder, at 118 af forvaltningens 551 aktive, ikke-ibrugtagne projekter, er forsinket mere end 6 måneder og dermed har status af røde projekter. Ved sidste reperiodisering var tallet 88 ud af 414 projekter.
  • Tilgangen af 30 nye røde projekter kommer hovedsageligt fra bevillingen Ordinær anlæg og skyldes primært, at forvaltningen som led i anlægsopfølgningen har identificeret og tydeliggjort sandsynlige forsinkelser så tidligt som muligt, og dette har bevirket en tilgang af røde projekter.
  • Stigningen i antallet af forsinkede anlægsprojekter er ikke tilfredsstillende, og forvaltningen har stort fokus på at vende denne udvikling. En del af forsinkelserne skyldes koordinering med andre anlægsprojekter i byen (også andre end Københavns Kommunes egne anlægsprojekter), hvorigennem generne for fremkommeligheden i anlægsfasen reduceres, ligesom der kan opnås kvalitetsmæssige og økonomiske synergier.
  • Denne koordinering skal der dog i højere grad tages højde for både i planlægningsfasen, således at budgetnotaterne indeholder mere realistiske tidsplaner, og i udførelsesfasen, således at koordineringen mellem anlægsprojekter foretages hurtigere for derigennem at reducere forsinkelserne. Derudover har forvaltningen igangsat en revision af de interne processer relateret til anlægsprojekter med henblik på at reducere den interne sagsbehandlingstid, ligesom forvaltningen fortsat har fokus på udbudsformer og kontraktstyring, der fremmer hurtig eksekvering.
  • Stigningen i det samlede projektantal skyldes, at der i forhold til seneste reperiodisering er kommet 57 nye projekter til fra Budgetaftalen 2016, samtidig med at der en nettotilgang på 62 nye byfornyelsesprojekter. Yderligere er der en nettotilgang på 18 nye projekter og delprojekter fra tidligere beslutninger inden for Ordinær anlæg.
  • Overskridelsen af ibrugtagningstidspunktet på 40 (34 %) af de 118 projekter skyldes forhold defineret som ”eksterne faktorer”, såsom at forvaltningen ikke selv er bygherre på projektet, at eksterne sagsbehandlingstider har trukket ud eller tvister med entreprenører. Med andre ord forhold som forvaltningen som udgangspunkt ikke selv kan styre.
  • Ud af de resterende 78 projekter er 7 forsinket som følge af forhold som ”ændret politisk ønske”, 38 skyldes ”koordinering med andre projekter”, 18 skyldes ”interne faktorer. Med andre ord forhold som forvaltningen til en vis grad selv kan styre. 15 projekter er forsinket af andre forhold.
     

Bilag 4 viser igangværende anlægsprojekter mht. ibrugtagning fordelt på budget – og overførselsaftaler 2009-2015.

Økonomi

Reperiodiseringen sker på baggrund af det forventede forbrug på projekterne, og idet der ikke opereres med forvaltningsspecifikke anlægsmåltal, tages der blot højde for Københavns Kommunes samlede anlægsmåltal, jf. Økonomiudvalgets beslutning fra 13. januar 2015

Videre proces

Teknik- og Miljøforvaltningens reperiodiserede anlægsoversigt indgår i Københavns Kommunes samlede anlægsoversigt, som behandles af Økonomiudvalget den 8. december 2015 og af Borgerrepræsentationen den 10. december 2015, jf. cirkulæret for budgetopfølgning 2015.

Pernille Andersen

                                                                  / Anders Møller

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 23. november 2015

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top