Fortsættelse af Sharing Copenhagen
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til den foreløbige evaluering af af Sharing Copenhagen i 2015 og fortsættelse af partnerskabsprogrammet Sharing Copenhagen.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
1. at midlerne tidligere afsat til Miljøfestivalen, på baggrund af den foreløbige evaluering, anvendes tilat videreføre og udvikle partnerskaber i Sharing Copenhagen i 2016-2018.
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 15. december 2014, at midlerne fra Miljøfestivalen skulle anvendes til at videreføre og udvikle partnerskaber, der er skabt under Sharing Copenhagen 2014 samt til at indgå ny partnerskaber.
Udvalget besluttede desuden, at forvaltningen skulle evaluere udbyttet af partnerskabssamarbejdet i 2015 og forelægge evalueringen for Teknik- og Miljøudvalget. De fleste af de igangsatte initiativer i 2015 er endnu ikke afsluttet, og det foreliggende er derfor en foreløbig evaluering.
For at udnytte potentialerne i partnerskabsarbejdet foreslås det, at forvaltningen arbejder videre med Sharing Copenhagen.
Løsning
Teknik- og Miljøforvaltningen har gennemgået aktiviteterne i 2015 med udgangspunkt i principper samt mål og leverancer, som blev besluttet af Teknik- og Miljøudvalget den 15. december 2014 (bilag 1). Evalueringen er foreløbig, da partnerskaberne og aktiviteterne for 2015 stadig er i gang. I løbet af de næste måneder vil flere projekter blive afviklet, og der vil foreligge resultater for året på de øvrige projekter og samarbejdsaftaler. Forvaltningen vil i den endelige evaluering i foråret 2016 kunne afrapportere alle aktiviteter i 2015.
Gennemgangen af aktiviteternes foreløbige status i bilag 1 er suppleret med en perspektivering for de kommende års arbejde, hvor det foreslås, at Sharing Copenhagen bruges til at understøtte kommunens strategiske indsatser på Teknik- og Miljøudvalgets område, herunder visionen Fællesskab København.
Formål med Sharing Copenhagen
Formålet med Sharing Copenhagen er at indgå partnerskaber med aktører, som kan understøtte og bidrage til, at Københavns Kommune når sine målsætninger i den strategiske miljøindsats. Partnerskaberne i Sharing Copenhagen skal medvirke til at udbrede viden om og skabe ejerskab til Københavns Kommunes miljø- og klimamålsætninger i København, nationalt og internationalt. De partnerskaber, der indgås i Sharing Copenhagen, har forskellige profiler, og udbyttet af partnerskabssamarbejdet varierer i forhold til hvilken type partnerskab, der er tale om, ligesom de forskellige partnertyper efterspørger forskelligt af Københavns Kommune, nogen efterspørger netværk og sparring mens andre ønsker projektstøtte.
Borgergrupper, NGO’er, foreninger, lokaludvalg m.m.
For eksempel Ung Energi, Denne type partnere bidrager ofte med netværk og fagligt kvalificeret vidensdeling, og kan i nogle tilfælde bidrage med frivillige. Desuden kan denne type partnere have stor effekt i forhold til borgerinddragelse, lokalmiljø og promovering af Københavns Kommunes miljømæssige målsætninger.
Små virksomheder
For eksempel Tagtomat. Denne type partnere bidrager typisk ved at indgå samarbejde om at udvikle og teste konkrete løsningsmodeller fx med affaldsforebyggelse ved events i byrummet.
Større virksomheder
For eksempel Grontmij Sweco. Denne type partner bidrager typisk med netværk, strategisk sparring og scenarieudvikling med kendskab til relevante muligheder og udfordringer i byudviklingen.
Indsatsen i 2015
I Sharing Copenhagen 2015 er flertallet af partnerskaberne fra 2014 videreført. Der er afholdt workshops for nye partnere, og nye og gamle partnere har deltaget i workshops i de faglige spor, der er lagt ud som den strategiske indsats i 2015: Klima, klimatilpasning, ressourcer og cirkulær økonomi, grøn mobilitet og bynatur. Der forventes omkring 50 nye partnerskaber i 2015.
Lokaludvalg, foreninger og små iværksættere har i 2015 været de primære partnere. De projekter der er sat i gang medvirker til en bæredygtig udvikling med udgangspunkt i lokalområderne. De konkrete projekter fremgår af bilag 1, appendiks 1.
Sharing Copenhagen er fortsat aktiv på facebook med over 5000 følgere. Tallet er langsomt stigende. Sharing Copenhagen er i gang med omlægning af hjemmesiden, som bliver lagt ind under kk.dk.
Der har i 2015 været anvendt midler til støtte til iværksættere, foreninger og lokaludvalg, som har igangsat borgerinddragende tiltag, der på lokalt niveau understøtter Københavns Kommunes bæredygtighedsdagsorden (bilag 1, appendiks 1). Derudover er der anvendt midler til workshops, møder og konferencer for partnere i Sharing Copenhagen samt til annoncering efter nye partnere.
Samlet set vurderer forvaltningen, at Sharing Copenhagen har medvirket til at skabe udvikling og omverdensinddragelse i København.
Den fremtidige indsats
Sharing Copenhagen vil fortsat understøtte de strategiske indsatser i Teknik- og Miljøforvaltningen, herunder de mål og leverancer, som blev besluttet af Teknik- og Miljøudvalget i 2014, som vil blive fastholdt med fokus på samskabelse, for at understøtte de nye indsatser fra Fællesskab København, hvor kommunen sammen med københavnerne og partnere skal skabe en levende og ansvarlig by og en by med kant.
I 2016 vil Sharing Copenhagen fastholde sin indsats i forhold til partnerskaber med mindre og lokale aktører, der medvirker til at skabe ansvar, liv og kant i byen sammen med københavnerne. Det vil samtidig styrke iværksættermiljøet og socioøkonomiske virksomheder i København.
Det systematiske partnerskabssamarbejde er en ny måde at arbejde med omverdensinddragelse i forhold til Københavns Kommunes miljø- og klimaindsats. Forvaltningen vil derfor arbejde på at udvikle evalueringsmetoder, der kan vurdere effekten af partnerskaber, både med hensyn til de umiddelbare effekter og de eventuelt afledte samfundsøkonomiske effekter.Økonomi
Sharing Copenhagen videreføres 2016-2018 som beskrevet i bilag 1 indenfor den nuværende budgetramme via de reserverede driftsmidler til miljøfestival på 1,0 mio. kr. Det forventes, at midlerne fordeles med 0,6 mio. kr. til etablering, facilitering, koordinering, samarbejder på tværs og markedsføring, og 0,4 mio. kr. til medfinansiering af aktiviteter til primært små partnere.
Videre proces
Teknik- og Miljøudvalget vil blive orienteret om den endelige evaluering af Sharing Copenhagen 2015 i første kvartal af 2016. Endvidere vil forvaltningen foretage en evaluering af Sharing Copenhagen ved udgangen af 2017, som vil blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget, med henblik på en vurdering af det fremtidige arbejde.
Pernille Andersen
/Jakob Møller Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 23. november 2015
Indstillingen blev godkendt med otte stemmer mod en. To medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, F og Ø.
Imod stemte: C.
Undlod at stemme: V.
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi finder ikke, at der er dokumenteret tilstrækkelig effekt af de bevilgede penge.”