Forslag til tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 309 "Ørestad City Nord" med kommuneplantillæg, Amager Vest (fællesindstilling)
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at sende forslag til tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 309 ”Ørestad City Nord” i høring. Forslaget vil muliggøre en anvendelsesændring, som vil muliggøre en boligandel på op til 40 % i område I.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende forslag til tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 309 ”Ørestad City Nord” (bilag 1) med henblik på offentliggørelse på Københavns Kommunes hjemmeside ”Bliv Hørt” og udsendelse i offentlig høring i 8 uger.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, - at godkende det tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2015 (bilag 1) med henblik på offentliggørelse på Københavns Kommunes hjemmeside ”Bliv Hørt” og udsendelse i offentlig høring sammen med lokalplanforslaget i 8 uger.
Problemstilling
Lokalplantillæggets formål er at muliggøre en anvendelsesændring fra en boligandel på 10 % til op til 40 % for hele område I. I den gældende lokalplan ”Ørestad City Nord” er område I fastlagt til serviceerhverv. Det sker efter bygherres ønske om at bebygge området for at styrke bylivet omkring stationspladsen og de tilgrænsende store bebyggelser syd for stationspladsen, idet området i dag ligger ubebygget hen. Anvendelsesændringen forudsætter desuden en ændring af Kommuneplan 2015, idet den nuværende kommuneplanramme kun muliggør en boligandel på op til 25 % for områder udlagt til serviceerhverv. Det vurderes, at der fortsat vil være den for området ønskede erhvervsrummelighed.
Løsning
Tillægget betyder, at der kan opføres ca. 19.000 m2 etageareal bolig og en mindre del publikumsorienteret serviceerhverv samt ca. 2.000 m2 etageareal kommunal daginstitution i underområde IA. Der pågår forhandlinger mellem Økonomiforvaltningen og grundejer om køb af grund til den omhandlende daginstitution.
Bestemmelserne i gældende lokalplan er rumlige i forhold til ydre fremtræden og har således medført en stor variation i bebyggelsen i området med bl.a. Bjerget. For at sikre kvaliteten i kommende bebyggelse og byrum fastsætter tillægget yderligere bestemmelser for underområde IA med henblik på, at der skabes attraktive byrum, så bylivet styrkes. Tillægget fastlægger, at daginstitutionen placeres mod Nordre Landkanal i den østlige del af underområde IA. Den øvrige bebyggelse placeres som punktbebyggelser om et centralt gårdrum, der både fungerer som daginstitutionens og boligbebyggelsens friareal. Endvidere sikrer tillægget, at der bliver skabt offentlige tilgængelige stiforbindelser på tværs af bebyggelsen. Bebyggelsesprocenten fastholdes til de gældende 110 for område I.
Der henvises i øvrigt til bilag 2 faktaark.
Byliv
De foreslåede ændringer har til formål at muliggøre en grøn bebyggelse med taghaver, grønne sociale fællesrum i boligbebyggelsen med grønne gårdrum samt forbindelser til de omkringliggende rekreative områder, kanalerne og Ørestad Streethall, som vil være med til at skabe liv i området og derved øge oplevelsen af tryghed. Daginstitutionens legeområde vil have offentlig adgang uden for åbningstid. Bebyggelsen og funktionerne vil desuden bidrage til at udnytte stationsnærheden og bidrage til mere aktivitet i området.
Miljø og bynatur
Generelt er ønsket at skabe en grøn bebyggelse med grønne tagflader, facader og gårdrum til gavn for både brugere og besøgende i området. Der foreslås bestemmelser for indretning af byrum og kantzoner, som sikrer diversitet i gårdrummenes beplantning. Der plantes mindst 40 træer fordelt i de grønne gårdrum. Herigennem understøtter lokalplantillægget målet i Københavns Kommunes strategi ”Fællesskab København” om, at 75 % af københavnerne oplever København som en grøn by. For de almene boliger gælder miljøkrav fastlagt i Københavns Kommunes ”Miljø i Byggeri og Anlæg”, hvorved der sikres en høj miljøstandard.
Almene boliger
Lokalplanområdet ligger i Ørestad Skole skoledistrikt, hvor den almene boligandel pt. udgør 31 %.
Ørestad udvikles stadig, og forvaltningen vurderer, at 23 % af boligetagearealet i Ørestad vil være alment, når Ørestad er fuldt udbygget. Lokalplanen stiller ud fra en konkret vurdering krav om, at der skal etableres 25 % almene boliger ud af det samlede boligetagearel i underområde IA.
Parkering
Efter kommuneplanen kan parkeringsdækningen i S-områder efter en konkret vurdering maksimeres til 1 plads pr. 100 m2 eller minimeres til 1 plads pr. 200 m2, såfremt der kan påvises højere/lavere parkeringsbehov. Parkeringsdækningen er efter en konkret vurdering fastsat til 1 plads pr. 150 m2 på baggrund af stationsnærheden, adgangen til god cykelinfrastruktur samt ejendommenes konkrete anvendelse. Det er kommuneplanens udgangspunkt for parkeringsnormen for S-områder i udpegede byudviklingsområder. Ved opførelse af ca. 19.000m2, herunder en mindre andel publikumsorienteret serviceerhverv i underområde IA, etableres ca. 140 bilparkeringspladser og ca. 840 cykelparkeringspladser. Parkeringsdækningen for daginstitutionen er efter en konkret vurdering fastsat til 15 bilparkeringspladser samt seks afsætningspladser. Forvaltningen vurderer, at der vil være mulighed for op til 75 % dobbeltudnyttelse af cykelparkeringen mellem boligbebyggelsen og daginstitutionen, hvorfor der placeres ca. 25 cykelparkeringspladser, heraf otte ladcykelpladser i umiddelbar nærhed af indgangspartierne. Der henvises i øvrigt til bilag 3 Fastsættelse af parkeringsdækning for biler.
Kommuneplan
Med kommuneplantillægget kan indtil 40 % af etagearealet inden for rammen opføres som boliger mod tidligere kun 25 %. Derudover ændres den maksimale tilladte bygningshøjde fra 30 meter til 35 meter. Kommuneplanrammen bliver ikke ændret herudover.
Intern høring
Der er foretaget intern høring af det foreløbige projekt i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget, herunder af Amager Vest Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring. Følgende synspunkt har været fremført af lokaludvalget:
- En bekymring for vind og skyggeforhold i forbindelse med det planlagte byggeri.
Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger:
- Forvaltningen og bygherre er opmærksomme på vind- og skyggeforholdene i det muliggjorte projekt. Tillæggets bestemmelser vedrørende bygningshøjde og bredden af gader og passager bør skabe lavere vindhastighed og mindre turbulens. Derudover vil den planlagte bebyggelse i Bella Kvarter på modsatte side af Ørestads Boulevard være med til at skærme for og bryde den fremherskende vestenvind fra Fælleden. Skyggediagrammerne i forslaget viser, at den muliggjorte bygning på 33 meter i det nordvestlige hjørne alene vil betyde begrænsede skyggevirkninger i det tidlige forår og altså ikke i sommerperioden. Dette vil blive krævet dokumenteret yderligere i forbindelse med en evt. kommende byggesag på baggrund af den endelige bebyggelsesplan.
Miljøvurdering
Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at lokalplanen ikke medfører miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der ikke skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer, programmer og af konkrete projekter (VVM).
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Det skønnes, at gennemførelse af projektet vil betyde reducerede forventninger til kommunale skatteindtægter på ca. 0,5 mio. kr. årligt (2012-priser) og mulighed for ca. 400 færre arbejdspladser, end hvis området havde den tidligere fordeling mellem boliger og erhverv.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt lokalplanforslaget, sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget og forslag til kommuneplantillæg i høring i 8 uger.
Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen i andet kvartal af 2018.
Peter Stensgaard Mørch Pernille Andersen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 23. oktober 2017
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:
”At parkeringsnormen fastsættes til en plads pr. 100 boligkvadratmeter.”
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med tre stemmer mod otte. Ingen undlod at stemme.
For stemte: C, I og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø.
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi er bekymrede for, om der er plads i Ørestad Skole til de mange ekstra elever, som det vil give, hvis der tillades flere boliger i den del af Ørestad.”