Modtagelse og opstilling af skulpturen Nordpilen på Nordhavns Plads, Østerbro
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om Københavns Kommune skal modtage skulpturen ’Nordpilen’ til opstilling på Nordhavns Plads.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at skulpturen ’Nordpilen’ modtages og opstilles på Nordhavns Plads.
Problemstilling
Vinderne af konkurrencen om udformningen af metroforpladserne i Nordhavn har i deres forslag til Nordhavns Plads integreret skulpturen Nordpilen af kunstneren Inge-Lise Kofoed. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om kommunen vil modtage skulpturen som gave fra By & Havn.
Teknik- og Miljøudvalget behandlede på mødet den 9. oktober 2017 en indstilling, hvori Teknik- og Miljøforvaltningen anbefalede udvalget, at skulpturen ’Nordpilen’ ikke skulle modtages og opstilles på Nordhavns Plads. Teknik- og Miljøudvalget godkendte ikke indstillingen. Derfor forelægges udvalget nu nærværende indstilling, således at udvalgets anbefaling kan gå videre til Borgerrepræsentationen.
Løsning
Borgerrepræsentationen besluttede den 28. november 2013, at Københavns Kommune, By & Havn og Metroselskabet i fællesskab står for udformningen af metroforpladserne i Århusgadekvarteret Vest, som Nordhavns Plads er en del af, samt Trælastholmen. I indstillingen omtales Liverpool Plads, som Teknik- og Miljøudvalget den 21. januar 2014 vedtog at omdøbe til Nordhavns Plads.
I udbygningsaftalen for Århusgadekvarteret Vest (BR 28. november 2013, bilag 8) fremgår det, at By & Havn finansierer og etablerer metroforpladsen. Der står desuden, at udformning, etablering, overdragelse og drift af metroforpladsen vil ske i drifts- og anlægsaftaler mellem Københavns Kommune, By & Havn og Metroselskabet. Disse aftaler er endnu ikke underskrevet. Planen er, at By & Havn vil aflevere de færdiganlagte pladser til kommunen, som herefter vil eje, drifte og vedligeholde dem.
By & Havn udskrev i starten af februar 2017 en konkurrence om udformning af metroforpladserne i Nordhavn og bedømte sammen med Teknik- og Miljøforvaltningen og Metroselskabet de indkomne forslag. By & Havn var blevet kontaktet af kunstneren Inge-Lise Kofoed, der ønskede at opsætte et kunstværk på pladsen. Dommerkomitéen fandt, at det var en god idé, hvorfor skulpturen blev en del af konkurrenceprogrammet med det forbehold, at den skulle myndighedsgodkendes i Teknik- og Miljøforvaltningen samt sendes til høring i Billedkunstudvalget og Statens Kunstfond. Tegnestuen COBE, der vandt konkurrencen, har derfor i deres forslag integreret skulpturen ’Nordpilen’ i pladsens udformning med en belægning af røde klinker og beplantning af aske- og elmetræer. Værket består af fire pile i vindrosens retninger i corténstål med tilhørende dekorerede granitsten (bilag 1). Skulpturen er en gave til Københavns Kommune.
Undervejs i processen har repræsentanter for forvaltningen ikke gjort opmærksom på, at sagen skal følge den sædvanlige proces for modtagelse og opstilling af monumenter i det københavnske byrum, hvilket ud over høring af Billedkunstudvalget også omfatter høring af lokaludvalget samt efterfølgende politisk forelæggelse. By & Havn informerede i starten af marts 2017 forvaltningen om projektet, der efterfølgende gjorde rede for den gængse proces.
Kunstnerisk vurdering
Billedkunstudvalget har i sit høringssvar til udsmykningen givet udtryk for, at den i format og udtryk fremstår uambitiøs til den valgte plads. Samtidig udtrykker udvalget ærgrelse over, at det ikke er blevet inddraget tidligere i processen (bilag 2).
Lokal forankring
Østerbro Lokaludvalg tilslutter sig Billedkunstudvalgets høringssvar og foreslår, at der i stedet bliver afholdt en konkurrence for at finde den bedst mulige udsmykning af Nordhavns Plads (bilag 3).
Indpasning i byrummet
Forvaltningen vurderer, at kunstværket med sine beskedne dimensioner og udtryk let kan indføjes i pladsen. Kunstværket savner dog et format, der kan samle pladsen i et markant greb.
Økonomi
Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune, da udgifterne i forbindelse med kunstværkets indkøb og etablering påhviler By & Havn.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen orientere By & Havn om beslutningen.
Pernille Andersen
/Jon Pape
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 23. oktober 2017
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med seks stemmer mod fire. Et medlem undlod at stemme.
For stemte: A og Ø.
Imod stemte: C, F, I og V.
Undlod at stemme: B.