Skrifttype til gadenavneskilte
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, at skrifttype til gadenavneskilte i København udvikles i forbindelse med tværkommunalt samarbejde om designmanual til Københavns Kommune.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at udvikling af skrifttype til gadenavneskilte indgår i samarbejdet om en fælles kommunal designmanual for Københavns Kommune, jf. løsningsafsnittet.
- at der hermed er gjort op med medlemsforslag fra Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Enhedslisten om skrifttype for gadenavneskilte (bilag 1).
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 8. maj 2017 et medlemsforslag fremsat af Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Enhedslisten om en proces for at fastlægge ny skrifttype for gadenavneskilte, jf. bilag 1. I en protokolbemærkning fra et samlet udvalg fremgik desuden, at der ikke må være ekstra udgifter forbundet med at ændre skrifttypen. Sideløbende er Økonomiforvaltningen i samarbejde med alle kommunens forvaltninger ved at udarbejde en ny designmanual, der vil indeholde en lang række grafiske værktøjer som skrifttyper, farver, ikoner m.m.
Teknik- og Miljøudvalget skal på den baggrund tage stilling til proces for at udvikle skrifttype for gadenavneskilte, herunder de immaterielle rettigheder samt finansiering.
Løsning
Anbefaling: Ændre skrifttype sammen med fælles kommunal designmanual
Økonomiforvaltningen er ansvarlig for samarbejdet på tværs af alle forvaltninger for at udvikle ny designmanual og implementere denne i foråret 2018. Teknik- og Miljøforvaltningen indgår allerede i samarbejdet om det overordnede design af eksempelvis kommunens brug af logoer, skilte på institutioner og i bybilledet. Forvaltningen anbefaler, at udviklingen af skrifttype til gadenavneskilte medtages i samarbejdet om designmanualen.
Målet med designmanualen er, at Københavns Kommune fremstår som klar afsender og med en visuel sammenhæng til andre produkter fra kommunen som breve, plakater, brochurer, hjemmeside mv. Designmanualen skal dermed bidrage til at styrke genkendeligheden over for borgerne, vise byens egenart og styrke byens brand i omverdenen på tværs af kommunens forskellige institutioner, aktiviteter og services. I arbejdet med designmanualen vil eventuelt behov for udbud blive afklaret. Økonomiforvaltningen er positive over for, at skrifttypen for gadenavneskilte indgår i samarbejdet om designmanualen.
Teknik- og Miljøforvaltningen vil lægge vægt på følgende kriterier for skrifttype for gadenavneskilte i drøftelserne med Økonomiforvaltningen. Skrifttypen skal:
- Passe til forskellige tidstypiske - både historiske og moderne - miljøer i byen og styrke byens egenart.
- Være læsbar for både fodgængere, cyklister og bilister, dvs. skal kunne læses på forskellige afstande og med forskellig hastighed.
- Være pladsbesparende, så skilte ikke fylder for meget og skal kunne tilpasses - fx i stor og mindre skrift - for at være med til at indfri Borgerrepræsentationens beslutning fra den 17. september 2009 om, at nye gadenavneskilte skal have en forklarende tekst.
- Have sammenhæng med resten af kommunens designmanual.
Når skrifttypen udvikles i arbejdet med designmanualen, vil kommunen kunne aftale sig til ejerskab af skrifttypen fremadrettet og derved opnå de fulde rettigheder til denne.
Udviklingen af skrifttype for gadenavneskilte i forbindelse med designmanual vil blive finansieret inden for Teknik- og Miljøudvalgets driftsramme for at opsætte og renovere gadenavneskilte med op til 0,2 mio. kr., jf. økonomiafsnittet.
Alternativ: Ny skrifttype modtages som gave
Kommunen er løbende blevet tilbudt skrifttyper og har nu modtaget et konkret tilbud om at modtage en skrifttype som gave. Forvaltningen vurderer, at den tilbudte skrifttype kan leve op til de foreslåede kriterier, der er nævnt ovenfor, om at kunne indpasses i forskellige miljøer, være læsbar, og at den kan være pladsbesparende. Dens styrke i forhold til kriterierne er ikke afprøvet i forhold til andre mulige skrifttyper. Skrifttypen skal desuden tilpasses til bl.a. brug i en mindre skriftstørrelse til den forklarende undertekst på gadenavneskilte, som Teknik- og Miljøudvalget besluttede at indføre på nye gadenavneskilte i 2009. Den tilbudte skrifttype er udarbejdet af Janik Frithioff.
Forvaltningen vurderer umiddelbart, at skrifttypen kan modtages som gave, hvilket skal forelægges Borgerrepræsentationen, jf. Styrelsesloven § 40, stk. 2. Dette er vurderet på baggrund af, at gavegiver har tilkendegivet, at kommunen kan modtage gaven i et ensidigt forhold. Det vil sige, at kommunen ikke skal give noget retur. Desuden lægger forvaltningen vægt på, at Københavns Kommune umiddelbart kan overtage ejerskab af rettighederne til skrifttypen, så kommunen kan benytte skrifttypen, som den finder passende.
Hvis gaven ønskes modtaget, skal de konkrete immaterielretlige forhold, fx retten til at beskytte et design, der kan være tilknyttet skrifttypen, endeligt vurderes. Dette skal ske, idet en skrifttype kan beskyttes immaterielretligt på flere måder, herunder bl.a. designretligt og ophavsretligt. Denne vurdering vil blive foretaget i forbindelse med aftalen om overdragelse.
Et arbejde med at tilpasse den modtagne skrifttype vil blive finansieret inden for Teknik- og Miljøudvalgets driftsramme for at opsætte og renovere gadenavneskilte med omkring 0,1 mio. kr.
Alternativ: Nuværende skrifttype beholdes
Den skrifttype ’stadsskriften’, der benyttes på gadenavneskilte i Københavns Kommune i dag, har været benyttet siden 1988. Kommunen har ikke rettighederne til at anvende skrifttypen til andre formål, idet det alene er skilteleverandøren, der har rettighederne til skrifttypen og derved til at levere kommunens gadenavneskilte.
Teknik- og Miljøforvaltningen renoverer og opsætter ca. 125 gadenavneskilte om året for et årligt driftsbudget på 0,6 mio. kr. Forvaltningen vurderer, at der er ca. 20.000 gadenavneskilte i byen. På de københavnske gadenavneskilte fremgår omkring fem skrifttyper, der er udviklet i løbet af 1900-tallet, men derudover ses også andre skrifttyper på private bygninger. En komplet udskiftning af kommunens gadenavneskilte, vurderer forvaltningen, vil tage 30-40 år, hvor det vil tage kortest tid, såfremt den nuværende skrifttype fortsat er i brug. København er og vil fremadrettet være præget af bydelenes alder og historik via gadenavneskilte, idet skrifttypen varierer over tid og nogle steder renoveres frem for at blive udskiftet.
Økonomi
En helt nyudviklet skrifttype til gadenavneskilte vurderer forvaltningen vil forudsætte finansiering på omkring 0,2 mio. kr., såfremt der opnås synergi med kommunens fælles designmanual. Udgiften afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets driftsramme for at opsætte og udskifte gadenavneskilte på 0,6 mio. kr. årligt. De endelige udgifter afhænger af, hvor stor en skriftpakke der udvikles. Konsekvensen af at benytte omkring 0,2 mio. kr. vil være en reduktion på ca. 40 nyopsatte eller renoverede gadenavneskilte ud af de i alt ca. 125 skilte, som forvaltningen årligt opsætter.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, samarbejder Teknik- og Miljøforvaltningen med Økonomiforvaltningen og de øvrige forvaltninger om at udvikle skrifttype for gadenavneskilte i forbindelse med fælles kommunal designmanual. Teknik- og Miljøudvalget vil blive orienteret om resultatet primo 2018.
Pernille Andersen
/Jan Heichelmann
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 23. oktober 2017
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.