Dispensation til Kulturhuset Islands Brygge
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender
- at der meddeles en midlertidig dispensation fra § 6, stk. 3, og § 8 i lokalplan nr. 253 til den ønskede anvendelse i fem år, dvs. til 1. oktober 2018.
Problemstilling
DR´s program Aftenshowet er flyttet fra sin tidligere placering på Islands Brygge ud for Halfdansgade. På den baggrund har Kulturhuset Islands Brygge søgt om tilladelse til i en periode at udvide deres aktiviteter til at omfatte to af de ledige bygninger.
Konkret ønsker Kulturhuset Islands Brygge at bruge den største bygning, der hidtil har været anvendt til TV-studie, og én supplerende pavillon. De to resterende pavilloner ønskes fjernet. I den forbindelse ønskes den supplerende pavillon flyttet fra vestsiden hen langs sydsiden af den største bygning.
Bygningerne tænkes anvendt til offentlige formål i lighed med Kulturhuset dvs. til folkeoplysningsaktiviteter, kulturarrangementer, møder m.v., dog ikke til de fester og koncerter som kulturhuset også lægger lokaler til. Kulturhuset Islands Brygge overvejer, om bygningen i en periode kan gøre det ud for den udendørs dansescene, som det er besluttet at etablere i havneparken, men som er udskudt på grund af HOFOR’s kommende ledningsarbejder.
Lokalplan nr. 253 ”Havneparken Islands Brygge” fastsætter i § 6 en række bestemmelser om områdets udformning og bebyggelse.
Den ansøgte placering ligger uden for det areal, hvor lokalplanen i § 6 stk. 3 giver mulighed for bebyggelse, og er dermed ikke i overensstemmelse med lokalplanen.
Ifølge lokalplanens § 8 må bebyggelse ikke tages i brug uden Teknik- og Miljøforvaltningens tilladelse, før bebyggelsen er tilsluttet et kollektivt varmeforsyningsanlæg.
Bygningerne er opvarmet med elvarme og ønskes derfor fritaget for kravet om tilslutning til et kollektivt varmeforsyningsanlæg.
Løsning
Kommunen kan meddele dispensation fra en lokalplans bestemmelser, hvis dispensationen ikke er i strid med principperne i planen. Dette fremgår af planlovens § 19, stk. 1.
Kompetencen er ved delegation overdraget til Teknik- og Miljøforvaltningen, således at forvaltningen kan meddele dispensationer, medmindre sagen er af principiel betydning, eller der ved naboorientering fremkommer mange eller væsentlige indsigelser. I givet fald skal sagen forelægges for Teknik- og Miljøudvalget til beslutning.
Ansøgningen fra Kulturhuset Islands Brygge har i overensstemmelse med planlovens § 20 været i naboorientering i perioden fra 12. juli 2013 til 2. august 2013, og forvaltningen har i den forbindelse modtaget 13 indsigelser, herunder en fra Amager Vest Lokaludvalg. Fire af indsigelserne er modtaget efter fristens udløb.
På baggrund af antallet af indsigelser og den markante entydighed i disse har forvaltningen besluttet at forelægge sagen for Teknik- og Miljøudvalget.
Hovedsynspunkterne i indsigelserne, herunder indsigelsen fra Amager Vest Lokaludvalg, er, at pavillonerne skæmmer Havneparken og er i modstrid med den arkitektoniske helhed. Endvidere gives der udtryk for, at området ikke savner byliv og yderligere aktiviteter med deraf følgende støj og trafik. Endelig anføres det, at fem år er for lang tid, og at forholdene frygtes at blive permanente.
Kulturhuset Islands Brygge angiver, at lokalerne forventes anvendt til folkeoplysningsformål og andre kulturelle arrangementer. Der forventes ikke afholdt koncerter og fester i lokalerne, udover hvis lokalerne skal anvendes som et alternativ til den dansescene, der er planlagt for nær pavillonen. Den ansøgte anvendelse vurderes ikke at give anledning til støjgener i et niveau, der overstiger, hvad der er normalt for et kultur- eller forsamlingshus og dermed forudsat i lokalplanen.
Anvendelsen til aktiviteter for Kulturhuset er i overensstemmelse med lokalplanens formål i § 1 og anvendelsesbestemmelserne i § 3, der fastlægger området til offentlige formål - rekreativt, grønt område med mulighed for indpasning af kollektive anlæg, såsom beboer-, kultur og forsamlingshuse.
Den ansøgte anvendelse af pavillonerne er således umiddelbart tilladt efter lokalplanen og kræver ikke dispensation.
Forvaltningen bemærker, at det vurderes, at projektet i lighed med anvendelsen til ’Aftenshowet’ vil kunne understøtte det allerede eksisterende byliv og opholdsmuligheder i Havneparken, der netop her ikke er det mest aktive, og dermed bidrage til at opfylde intentionen med Havneparken og lokalplanen, herunder også i den mørke og kolde tid af året.
Forvaltningen lægger vægt på, at der er alene tale om en midlertidig placering, som ikke medfører varige ændringer på grunden. Forhold som energi og kloakering vil blive behandlet i forbindelse med byggesagsbehandlingen. Det kan oplyses, at der ikke kan dispenseres fra energirammen.
I forbindelse med en dispensation vil der blive stillet krav om at pavillonerne beklædes med mørke plader på alle sider, hvor der ikke er glas, og at Kulturhuset Islands Brygge ved periodens udløb for egen regning fjerner pavillonerne og reetablerer forholdene på grunden.
Forvaltningen anbefaler på den baggrund, at der dispenseres til den ansøgte midlertidige anvendelse i fem år – dvs. til og med august 2018.
Økonomi
Dispensationssagen vurderes i sig selv ikke at have økonomiske konsekvenser for kommunen.
Videre proces
Efter Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse af indstillingen meddeler forvaltningen ansøgeren den ønskede dispensation og orienterer dem, der har fremsat indsigelser, om afgørelsen.
Pernille Andersen
/Bertha Lysgaard
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 23. september 2013
Indstillingen blev ikke godkendt.