Mødedato: 23.09.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 158 "Amagerbrogade"

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til offentliggørelse af tillæg nr. 1 til strøggadelokalplan nr. 158 ”Amagerbrogade”. Forslaget til lokalplantillægget omhandler ændring af anvendelsen langs den sydlige del af Amagerbrogade.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
  1. at forslag til tillæg nr. 1 til strøggadelokalplan nr. 158 ”Amagerbrogade” vedtages med henblik på offentliggørelse i 8 uger.
  2. at der udover den lovpligtige borgerdialog, bestående af 8 ugers høring og offentliggørelse på kommunens hjemmeside ”Bliv Hørt”, holdes et borgermøde.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede den 24. januar 2013, at Teknik- og Miljøforvaltningen skal udarbejde en helhedsplan for Amagerbrogade. Indstilling om ”Helhedsplan for Amagerbrogade” blev behandlet af Teknik- og Miljøudvalget den 17. juni 2013, men blev udsat.

Forvaltningen har sideløbende med udarbejdelse af helhedsplanen gennemført en registrering af tomme butikker langs Amagerbrogade. I de seneste år er det konstateret, at ud af ca. 300 butikker står mellem 25 og 30 butikker tomme. Ingen af Københavns øvrige strøggader havde i efteråret 2012 en tilsvarende stor andel af tomme butikker. Repræsentanter for lokaludvalgene, flere borgere og erhvervsdrivende har peget på, at kommunen kan gøre en indsats for at fremme butikslivet på Amagerbrogade.

Forvaltningen foreslår derfor et tillæg til den eksisterende lokalplan, som skal muliggøre, at de tomme butikslokaler kan bruges til andet end detailhandel. Tillægget til lokalplanen kan udarbejdes uafhængigt af vedtagelse af helhedsplanen.

Løsning

På baggrund af borgerønskerne og udfordringerne med de tomme butikker foreslår forvaltningen, at der sker en ændring af anvendelsesbestemmelserne for butikkerne i den sydlige del af Amagerbrogade. Butikkerne er omfattet af strøggadelokalplan nr. 158 ”Amagerbrogade”. Forslag til tillæg 1 til lokalplan 158 "Amagerbrogade" vedlægges som bilag 1. Faktaark vedlægges som bilag 2.

Formålet med lokalplanen har været at sikre, at Amagerbrogade på strækningen mellem Christmas Møllers Plads og Vejlands Allé/Greisvej samt dele af Christmas Møllers Plads og Sundbyvester Plads opretholdes som Amagers handelsmæssige centrum. Dette er sket ved dels at fastlægge stueetagen til publikumsorienterede serviceerhverv såsom butikker, restauranter og lignende, dels ved at hindre, at stueetagen indrettes til liberale erhverv, såsom pengeinstitutter, ejendomsmæglere, klinikker og lignende. Lokalplan nr. 158 vedlægges som bilag 3.

Udvidelse af anvendelsesbestemmelserne - den sydlige del af Amagerbrogade
Forvaltningen foreslår en udvidelse af anvendelsesbestemmelserne i tillæg til lokalplanen for Amagerbrogade, således at der i den sydlige del af lokalplanområdet, på strækningen fra Englandsvej/Øresundsvej til Vejlands Allé/Greisvej, foruden butikker m.v. også skabes mulighed for indretning af klinikker for fx læger og tandlæger, banker, ejendomsmæglere og lignende. Butikkerne skal fortsat have udstillingsvinduer. Vinduerne må ikke tilmures eller blændes ved tilklæbning og lignende. Vinduerne vil fortsat skulle bidrage til bylivet og trygheden på Amagerbrogade.

Anvendelsesændringen har været drøftet med lokaludvalgsformændene for Amager Øst Lokaludvalg og Amager Vest Lokaludvalg og har efterfølgende været i høring i lokaludvalgene. Høringssvarene er vedlagt som bilag 5 og 6. Den endelige udpegning af området, som er omfattet af anvendelsesændringen, har fundet sted efter drøftelse med lokaludvalgene. Amager Øst Lokaludvalg ønsker dog primært, at den nuværende lokalplan opretholdes, indtil man har set Ny Amagerbrogade-projektets virkning på handelslivet.

Såfremt ny Amagerbrogade-projektet vedtages, påregnes det gennemført etapevis, i takt med at der vedtages bevillinger til omlægningen af vejen m.v.

Ændring af lokalplanbestemmelsen for den sydlige strækning er uafhængig af, om vejanlægget ændres eller ej. Ændringen af anvendelsesbestemmelserne foreslås derfor gennemført nu med henvisning til de aktuelle udfordringer med tomme butikker på Amagerbrogade.

Opretholdelse af nuværende lokalplan - den nordlige del af Amagerbrogade
Forvaltningen foreslår samtidig at opretholde de nugældende lokalplanbestemmelser om publikumsorienterede serviceerhverv på Amagerbrogades nordlige del mellem Christmas Møllers Plads og Englandsvej/Øresundsvej, således at der fortsat er en sammenhæng mellem de områder, der i Kommuneplanen betegnes som bydelscenter Amagerbrogade.

Den nordlige del af Amagerbrogade vurderes i dag som overvejende velfungerende og ønskes også fremtidigt fastholdt som et sammenhængende handelsstrøg.

Særlig skiltepjece for Amagerbrogade
I forbindelse med forvaltningens drøftelse af anvendelsesændringen med lokaludvalgene kom det frem, at begge lokaludvalg meget gerne ser, at der også gøres en indsats for at bringe skiltning og reklamering i den sydlige af Amagerbrogade i overensstemmelse med retningslinjerne for "Skilte og reklamer i København". Som opfølgning på denne drøftelse er der udarbejdet en særlig skiltepjece for Amagerbrogade (bilag 4), der skal styrke opmærksomheden på skilteretningslinjerne i den eksisterende lokalplan og kommunens generelle retningslinjer herom. Forvaltningen agter i fællesskab med lokaludvalgene og handelsstandsforeningen at udbrede kendskabet til pjecen.

Byliv
Begge lokaludvalg er positive over for skiltepjecen. Det er forvaltningens vurdering, at en kommende helhedsplan og anvendelsesændringen sammen med en skiltepjece kan medvirke til at forstærke rammerne for handlen på Amagerbrogade, reducere antallet af tomme butikker samt øge bylivet.

Lokalplantillægget i forhold til Kommuneplan 2011
Den foreslåede ændring af lokalplanens bestemmelser kan ske inden for rammebestemmelserne i Kommuneplan 2011.

Miljøvurdering
Forvaltningen vurderer, at lokalplantillægget ikke medfører miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer.

Borgerdialog
Ud over den lovpligtige borgerdialog, som består af 8 ugers høring og offentliggørelse på kommunens hjemmeside, foreslås holdt et borgermøde. Borgermødet afholdes for at udbrede kendskabet til lokalplantillægget og for at få eventuelle spørgsmål til lokalplanen afklaret.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.

Videre proces

Efter politisk behandling sendes planforslaget i høring i 8 uger.
Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen primo 2014.

                             Pernille Andersen           

                                                         /Peter Søndergaard

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 23. september 2013


Indstillingen blev anbefalet.


Udvalget tog til efterretning, at teksten i indstillingens bilag 4 – ”Skiltepjece” opdateres inden den oversendes til behandling i Økonomiudvalget. Pjecetekstens indhold vedr. vareudstillinger ændres, så det er i overensstemmelse med den netop indgåede budgetaftale 2014
.

Til top