Mødedato: 23.09.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Revision af retningslinjerne "Skilte og reklamer i København"

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til de foreslåede ændringer i retningslinjerne for ”Skilte og reklamer i København”. Ændringerne drejer sig primært om lysreklamer. Der er endvidere foretaget opdateringer og redaktionelle ændringer.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender

  1. at de reviderede retningslinjer for lysreklamer samt den opdaterede version af ”Skilte og reklamer i København” fremadrettet anvendes som administrationsgrundlag.

Problemstilling

Forvaltningen har gennem de seneste år, i forbindelse med konkrete ansøgninger om lysreklamer, erfaret, at der er behov for regulering af placering, lysstyrke osv. af især store LED-skærme med levende og/eller skiftende billeder.

LED-baseret teknologi gør det muligt at lave både stationære og bevægelige billeder på skærme af alle størrelser. Skærmene er blevet billigere, hvilket betyder, at der de senere år er kommet væsentligt flere ansøgninger om opsætning af lysreklamer, også på steder, hvor der ikke hidtil har været basis for denne type af reklamering.

Der er derfor behov for at revidere de gældende retningslinjer for lysreklamer, idet de eksisterende retningslinjer ikke er målrettede nok til at administrere efter.

Lysreklamer er omfattet af kommunens retningslinjer for ”Skilte og Reklamer i København”. Retningslinjerne er vedtaget af Teknik- og Miljøudvalget den 29. oktober 2008.

Løsning

Målet med retningslinjerne for ”Skilte og reklamer i København” er, at byens bymæssige og arkitektoniske kvaliteter respekteres, og at særlige knudepunkter i byen markeres.

Da de forskellige typer af lysreklamer påvirker omgivelserne forskelligt er de reviderede retningslinjer for lysreklamer inddelt i følgende tre emner:

  • Lysende reklamer med levende og/eller skiftende billeder
  • Lysende reklamer med stillbilleder
  • Neonreklamer

De reviderede retningslinjer for lysreklamer er indarbejdet i retningslinjerne ”Skilte og reklamer i København”. Retningslinjerne kan ses på side 8 til side 10 i bilag 1.

Lysende reklamer med levende og/eller skiftende billeder
I de reviderede retningslinjer er der udpeget fire steder, hvor LED-baseret lysreklame med levende / skiftende billeder kan tillades. Det er på Rådhuspladsen inklusive den indre del af Vesterbrogade, Nørreport, Vesterport og Hans Knudsens Plads. Disse fire steder vurderes at være særlige bymæssige og trafikale knudepunkter med en byintensitet, der bl.a. kan markeres med lysreklamer. Der kan også opsættes lysreklamer med stillbilleder her. Dette er uændret i forhold til de hidtidige retningslinjer. Det nye er, at de krav, der stilles i forbindelse med sagsbehandlingen, er tydeliggjort, så ansøgere har mulighed for på forhånd at indrette sig efter dem. Det skal bemærkes, at der er givet tilladelse til enkelte reklameskærme andre steder i byen end de fire udpegede steder. Disse tilladelser vil fortsat være gældende.

Lysende reklamer med stillbilleder
For lysende reklamer med stillbilleder er der udpeget i alt 15 steder, hvor lysreklamer vil kunne godkendes. Ud over de tidligere 14 udpegede steder er Vesterport nu tilføjet.

Neonreklamer
Neonreklamerne har ofte en designmæssig eller kunstnerisk værdi. Da neonreklamer kan udføres mindre dominerende, kan de tillades samme steder som andre typer af reklamer under forudsætning af, at de overholder de samme retningslinjer som for skilte og reklamer, herunder at de tilpasses omgivelserne og respekterer bygningens arkitektur. Hvis neonreklamen har karakter af stillbillede eller er med levende eller skiftende billeder, så gælder reglerne for disse lysreklamer.

Reklamer i butiksvinduer
Skærme i butiksvinduer er et nyt tiltag, som foreslås reguleret. Skærmene er typisk store skærme placeret inde i butikken. Retningslinjerne angår reklameskærme, der retter sig mod forbipasserende. Da der er tale om reklameskiltning, vil skærmene være omfattet af de almindelige bestemmelser om reklameskiltning. Er der tale om store skærme, der er placeret tæt på vinduet, kan der være tale om blænding af vinduet, hvilket generelt ikke tillades. Lysniveauet skal indstilles, så det ikke virker generende.

Administration
”Skilte og reklamer i København” er retningslinjer for, hvad der lægges vægt på ved behandling af skilte- og reklamesager. Retningslinjerne er således ikke i sig selv den lovmæssige hjemmel, men en retningslinje for den vurdering, der ligger bag afgørelsen. Hjemlen udspringer ofte af en lokalplan.

En ansøgning om opsætning af lysreklame vurderes altid konkret, og i den konkrete sag opstilles de specifikke forudsætninger for en tilladelse. Forslag til retningslinjer for lysreklamer indeholder derfor krav om, at der skal kunne foretages en detailregulering, herunder regulering af lysstyrke og retning. Der kan i visse tilfælde være tale om at indføre faste tænde- og slukketider. Dette gælder både lysreklamer med levende og/eller skiftende billeder og lysreklamer med faste billeder. Godkendelse sker i øvrigt i henhold til de rammer, der gælder for administration ved godkendelse af skilte- og reklameansøgninger i København. Dette afsnit på side 14 og 15 er opdateret. 

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt de reviderede retningslinjer, vil de blive offentliggjort på kommunens hjemmeside og fremadrettet fungere som forvaltningens administrationsgrundlag.

 

Pernille Andersen

                                                                  /Lise Palm

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 23. september 2013


Socialdemokraterne fremsatte følgende ændringsforslag til ekstra 2. at:

 

”at bilag 1, side 4, Brokvartererne ændres således, at overskriften ændres fra ”Brokvartererne” til ”Brokvartererne og Bymidte Amagerbrogade” og følgende afsnit tilføjes mellem første og andet afsnit: ” Brokvartererne er Vesterbro, Østerbro, Nørrebro og Amagerbro. Bymidte Amagerbrogade omfatter butikker langs Amagerbrogade, Holmbladsgade og Amagercentret samt de første dele af Englandsvej og Øresundsvej”

 

Der blev stemt om ændringsforslaget:

 

For ændringsforslaget stemte 9 udvalgsmedlemmer: A, B, C, O, F, Ø

Imod ændringsforslaget stemte ingen udvalgsmedlemmer.

1 udvalgsmedlem undlod at stemme: I

 

Ændringsforslaget blev vedtaget.

 

Liberal Alliance fremsatte følgende ændringsforslag til ekstra 3. at.

 

”At der tillades lysreklamer med skiftende / levende billeder i krydset Ørestad boulevard / Arne Jakobsens Allé / Kay Fiskers Plads”

 

Der blev stemt om ændringsforslaget:

 

For ændringsforslaget stemte 8 udvalgsmedlemmer: A, I, C, O, F

Imod ændringsforslaget stemte 2 udvalgsmedlemmer: B, Ø

Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

 

Ændringsforslaget blev vedtaget.

 

Indstillingen blev godkendt med de nye at-punkter.

Til top