Mødedato: 23.08.2006, kl. 15:00

Rødegårdsparken, Amager

Se alle bilag

Rødegårdsparken, Amager

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 23. august 2006

 

 

Sager til beslutning

 

20.      Rødegårdsparken, Amager

 

TMU 502/2006  J.nr. 621.0010/04

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen

at Rødegårdsparken ved Øresundsvej renoveres i hele dens udstrækning, herunder en ny legeplads i den nordlige ende af parken.

at  der gives en anlægsbevilling på 4,2 mio. kr. på Vej & Parks anlægsramme (konto 0.21.3 Parker og legepladser), udformet som en udgiftsbevilling på 4,2 mio. kr. og en indtægtsbevilling på 4,2 mio. kr. fra Områdefornyelse Øresundsvejkvarteret

at der gives en anlægsbevilling på 180.000 kr. på Vej & Parks Anlægsramme konto (0.21.3 Parker og legepladser) til fjernelse af dækningsgrave i Rødegårdsparken ved Øresundsvej.

 

 

RESUME

Områdefornyelse Øresundsvejkvarteret har taget initiativ til et fornyelsesprojekt i Rødegårdparken ved Øresundsvej.

 

Parken indgår som en del af de planlagte grønne tiltag i Kvarterplan 2005 for Områdefornyelsen. Målet er, at kvarterets parker og grønne rum skal være trygge og rare at være i for alle.

 

Rødegårdsparken er i dag nedslidt og præges af gadedrikkeri.

Projektudviklingsgruppen med repræsentanter fra boligforeningerne omkring parken og daginstitutioner i området har sammen med Landskabsarkitektfirmaet GHB udarbejdet forslaget til parkens indretning og beplantning.

Parken foreslås indrettet med legeplads i den nordlige del, som udformes efter ideer fra den afholdte workshops: "Plads til Leg", hvor børn fra Øresundskvarteret udviklede idéer. Endvidere renoveres det eksisterende boldbur i parken.

Det foreslås, at den sydlige del af anlægget indrettes med en åben plads mod Øresundsvej for at give en bedre og mere åben adgang til parken. I den øvrige del af parken tyndes der ud i den eksisterende beplantning for at give lys og luft, bl.a. omkring det eksisterende offentlige toilet i midten af parken,. Der anlægges nye stier på tværs af parken, og der indrettes nye opholdszoner med bede og inventar.

En nyindretning og renovering af Rødegårdsparken vil tilgodese omkringboende borgere, nærliggende institutioner med begrænsede udearealer og københavnere iøvrigt. Målet er, at parken bliver et af kvarterets nye fælles åndehuller.

Områdefornyelse Øresundsvejkvarteret foreslår, at der i forbindelse med parkprojektet gennemføres et projekt til forbedring af Lynettevej, som er en privat fællesvej syd for Øresundsvej, jf. bilag 2. Områdefornyelsen vil derfor afsætte 180.000 kr. i parkprojektets budget som tilskud til udvikling af et projekt for Lynettevej.

Det er imidlertid ikke muligt at afholde omkostningen til projektudvikling af Lynettevej indenfor parkprojektets økonomiske ramme. Forvaltningen foreslår derfor, at der gives en anlægsbevilling på 180.000 kr. på Vej & Parks Anlægsramme til fjernelse af dækningsgravene i Rødegårdsparken, Som følge af faseforskydninger af flere anlægsprojekter på Vej & Parks anlægsramme i 2006 er der plads indenfor rammen til at fremrykke nedlæggelse af dækningsgrave fra dækningsgravspuljen i 2007 til 2006, Da dækningsgravene i Rødegårdsparken er prioriteret i 2007, vil fjernelse kunne gennemføres, uden  at denne omkostning ikke belaster parkrenoveringsprojektet økonomi.

Lynettevej omtales i Kvarterplan 2005 for Øresundsvejkvarteret som et selvstændigt projekt uden finansiering fra områdefornyelsen.

Såfremt bevillingen til fjernelse af dækningsgravene ikke kan anbefales, gennemfører forvaltningen alene projektet for Rødegårdsparken.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Rødegårdsparken fremstår i dag som en nedslidt park. Parken bruges flittigt af de lokale borgere. På grund af den kraftige beplantning kan parken virke lukket og dunkel. I parken er der placeret et offentligt toilet. Det giver en del gener, da toilettet i dag primært anvendes af den gruppe misbrugere, der opholder sig i parkens sydlige del ved øresundsvej

 

Indgangen til parken fra Øresundsvej fører over et lille opholdsareal med et par københavnerbænke og fortsætter ind imellem to dækningsgrave, der skaber en slags smal port ind til parken. Arealet mod Øresundsvej benyttes næsten udelukkende af misbrugergruppen.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Områdefornyelse Øresundsvejkvarteret har taget initiativ til et fornyelsesprojekt i Rødegårdparken ved Øresundsvej. Parken indgår som en del af de planlagte grønne tiltag i Kvarterplan 2005 for Områdefornyelsen i Øresundsvejkvarteret. Målet er, at kvarterets parker og grønne rum skal være trygge og rare at være i for alle.

 

I det anbefalede projekt foreslås det at der tyndes ud i den eksisterende beplantning på en måde, så de eksisterende værdifulde beplantninger og ældre træer bibeholdes

 

Der er sideløbende med parkprojektet igangsat et socialt initiativ overfor de personer, der i dag har fast tilholdssted i parken (drikkegruppen).

 

Workshoppen "Plads til Leg", som blev afholdt i foråret 2006, var en workshop, hvor børn fra kvarteret blev indbudt til at give deres bud på, hvad en park er, og input til hvad parken skal kunne for at tilgodese deres behov. Resultaterne fra Workshoppen er så vidt muligt indarbejdet i forslaget.

For at forbedre nærliggende daginstitutioners brug af parken etableres der mulighed for opbevaring af legeredskaber. Der vil også blive søgt etableret et aflåst toilet

Den sydlige del af anlægget indrettes med en åben plads mod Øresundsvej for at give en rummelig adgang til parken. I det øvrige anlæg ryddes der ud i den eksisterende beplantning, bl.a. omkring det eksisterende offentlige toilet. Der anlægges nye stier på tværs af parken og indrettes nye opholdsrum med bede og inventar.

En nyindretning og renovering af Rødegårdsparken vil tilgodese kvarterets børnefamilier og gøre parken mere brugbar for de omkringboende beboere. Målet er, at parken bliver en ressource, der giver kvarteret et nyt fælles åndehul.

Områdefornyelsen Øresundsvejkvarteret har taget initiativ til etablering af et parklaug bestående af parkens omkringliggende boligforeninger og parkens faste brugere.

 

Økonomi

Styregruppen for Områdefornyelse i Øresundskvarteret har i områdefornyelsens budget afsat 4,2 mio kr. til renovering af Rødegårdsparken.

Projektet foreslås finansieret via en anlægsbevilling på 0 mio. kr. på Vej & Parks anlægsramme konto 0.21.3 (Parker og legepladser) bestående af en udgiftbevilling på 4,2 mio. kr. og en tilsvarende  indtægtsbevilling på 4,2 mio. kr. der kommer fra  Områdefornyelse Øresundskvarterets budgetramme.

Endvidere foreslås der givet en anlægsbevilling på 180.000 kr. på Vej & Parks Anlægsramme konto 0.21.3 (parker og legepladser) til fjernelse af dækningsgrave i Rødegårdsparken. Som følge af faseforskydninger af flere anlægsprojekter på Vej & Parks anlægsramme i 2006 er der plads indenfor rammen til at fremrykke nedlæggelse af dækningsgrave fra dækningsgravspuljen i 2007 til 2006, Nedlæggelse af dækningsgravene i Rødegårdsparken er prioriteret i 2007,

 

Miljøvurdering

Indstillingen er miljøvurderet i henhold til Vej & Parks egen miljø-checkliste for anlægsprojekter, da sagstypen er omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste.

Projektet forventes at indeholde begrænsede mængder af forurenet jord. Bortskaffelse af den forurenede jord er inkluderet i projektets økonomi og vil blive håndteret jf. "Regulativ for anvisning af forurenet jord 2002" godkendt i Borgerrepræsentationen.

Projektet lever endvidere op til retningslinierne i "Miljø i byggeri og anlæg" godkendt i Borgerrepræsentationen den 23. februar 2006.

Projektet understøtter desuden Kommunens intentioner om at bevare eksisterende naturværdier og grønne kulturhistoriske træk samt sikrer forbedrede vækstbetingelser for beplantningen.

 

Høring

Der er i forbindelse med udarbejdelsen af projektet afholdt en række borgermøder samt møder i Projektudviklingsgruppen under Områdefornyelsen i Øresundsvejkvarteret.

Projektudviklingsgruppen har bestået af naboer og interessenter til projektet, bl.a. har områdets daginstitutioner været repræsenteret.

 

Projektet er præsenteret i lokale aviser og i Områdefornyelsens husstandsomdelte avis. Det er endvidere lagt på Områdefornyelsens hjemmeside.

 

Projektet har endvidere været i skriftlig høring hos omkringliggende boligforeninger og hos nærpolitiet.


Andre konsekvenser

 

Fjernelse af dækningsgrave mod Øresundsvej er en forudsætning for projektets gennemførelse.

Projektet holder sig bag fortovet mod Øresundsvej, og vejene omkring parken indgår ikke som en del af projektet. Disse planlægges overtaget som offentlige veje i forbindelse med indførselen af parkeringszone.

Da Rødegårdsparken skal ses i sammenhæng med kvarterets øvrige grønne områder, er den fremtidige udformning af Lynettevej søgt inddraget i projektet, idet Lynettevej muliggør en grøn gangforbindelse fra Rødegårdsparken via Lillegrund til Sundby Kirkegård.

Lynettevej, beliggende syd for Øresundsvej kan indgå i dette projekts økonomi under forudsætning af at der afsættes 180.000 kr. af projektets budget til et eventuelt fremtidigt projekt som i givet fald skal udarbejdes i samarbejde med vejens ejere. Projektet for Lynettevej er således betinget af, at der kan gives en anlægsbevilling til fjernelse af dækningsgravene i parken.

Gives der ikke en anlægsbevilling til nedlæggelse af dækningsgravene vil forvaltningen gennemføre projektet for Rødegårdsparken herunder fjerne dækningsgravene indenfor projektets økonomi.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1, eksisterende forhold

Bilag 2, projektplan

 

 

Ole Bach


 

Til top