Mødedato: 23.04.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Grønt byrum og nærgenbrugstation på Herman Bangs Plads, Valby

Se alle bilag

For at anlægge et grønt byrum med integreret nærgenbrugsstation på Herman Bangs Plads skal der tages stilling til projektforslag og frigivelse af anlægsmidler.

    Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslaget, jf. bilag 4, danner grundlag for den videre projektering og anlæg af grønt byrum og nærgenbrugsstation på Herman Bangs Plads og Harald Kiddes Vej.
     
    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
     
  2. at der frigives en anlægsbevilling på 8,4 mio. kr. (2018 p/l) til videre projektering og anlæg af grønt byrum på Herman Bangs Plads. Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.
  3. at der overføres 3,0 mio. kr. fra Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Affaldsområdet til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Takstfinansieret anlæg. Således er der samlet set overført 5,0 mio. kr. fra Affaldsområdet. De 5,0 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Takstfinansieret anlæg, jf. økonomiafsnittet.

Problemstilling

I Budget 2015 (BR 2. oktober 2014) (A, B, F, O og Ø) blev der afsat 12,0 mio. kr. til ”udvikling af et grønt byrum med integreret nærgenbrugsstation på Herman Bangs Plads”.

Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 9. oktober 2017 at igangsætte projekteringen af et beskåret projektforslag for Herman Bangs Plads, så pladsen kan etableres indenfor den økonomiske ramme, jf. bilag 1.

Der skal således med denne indstilling tages stilling til det reviderede projektforslag, frigivelse af de resterende 8,4 mio. kr. i anlægsmidler og overførsel af 3 mio. kr. og frigivelse af 5 mio. kr. fra Affaldsområdet så projektet kan færdigprojekteres og anlægges.

Løsning

På baggrund af Teknik- og Miljøudvalgets beslutning (9. oktober 2017) om, at nedskalere projektet for Herman Bangs Plads har forvaltningen udarbejdet et forslag, der imødekommer ønskerne til funktioner i byrummet og nærgenbrugsstationen og som overholder den økonomiske ramme. Med projektet omdannes Herman Bangs Plads fra et nedslidt, utrygt byrum uden nævneværdigt byliv, til et kombineret grønt byrum og nærgenbrugsstation, jf. bilag 4. Projektforslaget er koordineret med den lokale arbejdsgruppe, som har fulgt og bidraget til projektet fra starten.

Byrumsprojekt, træer og beplantning

Byrummet på Herman Bangs Plads indrettes, så der skabes mulighed for ophold og leg, jf. bilag 4A. Der etableres forskellige opholds- og siddemuligheder, fx med københavnerbænke, siddeplinte, og et nyt multimøbel i flere højder ved legepladsen. De 6 eksisterende træer bevares, og der plantes 20 nye træer på Herman Bangs Plads. De eksisterende og nye træer sikrer sammen med plantebede, at pladsen fremstår grøn med en beplantning af varieret art. Ud over de 20 nye træer vil forvaltningen i den videre projektering undersøge, om det er muligt, at plante yderligere træer.

Nærgenbrugsstation

Med projektet anlægges en nærgenbrugsstation, som består af to bygninger der er bemandet af medarbejdere fra Amager Ressource Center, som er et fælleskommunalt selskab ejet af Dragør, Frederiksberg, Hvidovre, Tårnby og Københavns Kommune. Bemandingen og driften af bygningerne finansieres via Ressource- og Affaldsplan 2018, besluttet på Borgerrepræsentationen 13. december 2012.

Bygning 1 indeholder faciliteter til de ansatte, storskrald og et åbent værksted med mulighed for, at lokale beboere kan istandsætte deres cykel og lignende. Bygning 2 indeholder byttefaciliteter, og den tilhørende overdækning giver mulighed for udendørsaktiviteter i tilfælde af dårligt vejr, jf. bilag 4A. Nærgenbrugsstationen supplerer eksisterende indsamlingsordninger, som fx affaldssortering i beboelsesgårde, og gør det muligt lokalt, at sortere endnu mere affald til genanvendelse. Erfaringerne fra nærgenbrugsstationen i Hørgården, København S, har vist, at nærgenbrugsstationerne også kan fungere som lokalt samlings- og omdrejningspunkt for aktiviteter med et socialt aspekt. Erfaringerne herfra vil med dette projekt blive udbredt til Herman Bangs Plads, hvor fx værkstedsfaciliteterne vil kunne benyttes til lokale aktiviteter, undervisning og events.

Trafik og parkering

På Herman Bangs Plads indsnævres kørebanerne, og en del af parkeringspladserne flyttes til Harald Kiddes Vej. Politiet har stillet krav om, at lastbiler skal køre via Harald Kiddes Vej. For at opfylde dette krav og skabe plads til lastbilkørsel, flyttes den eksisterende parkerings på Harald Kiddes Vej op på en del af det nuværende fortovsareal. Det medfører, at fortovsarealet indsnævres fra ca. seks til ca. fire meter, jf. bilag 4B. Standardbredden for et fortov i Københavns Kommune er minimum 1,8 meter. I Budget 2015 blev det besluttet, at der i forbindelse med gennemførelse af projektet kan nedlægges op til 10 parkeringspladser, med nærværende forslag nedlægges i alt 4 parkeringspladser inden for projektområdet. Det sker ved at nedlægge 18 pladser på Herman Bangs Plads og oprette 14 pladser ved Harald Kiddes Vej. Belægningsprocent påvirkes på følgende måde: kl. 12 er belægningen før projektet 68 % og forventes at være 69 % efter, kl. 17 er belægningen 87 % og forventes at være 88 % efter, og kl. 22 er belægningen 99 % og forventes at være 100 % efter, jf. bilag 5. Projektområdet er udenfor parkeringszonen og der etableres ikke erstatningspladser. Forvaltningen vil dog i samarbejde med Valby Andelsboligforening undersøge muligheden for erstatningspladser i forbindelse med den videre projektering. I projektområdet er der i dag 52 parkeringspladser og 1 handicapplads. Efter gennemførelse af projektet vil der være 48 parkeringspladser og 1 handicapplads, jf. bilag 5. Den eksisterende personlige handicapplads bevares, jf. bilag 4B. Trafikprojektet er godkendt af politiet.

Aftale med Valby Andelsboligforening

Harald Kiddes Vej er en privat fællesvej, som ejes af Valby Andelsboligforening, og forslaget for Harald Kiddes Vej er derfor udarbejdet i samarbejde med andelsboligforeningen. Harald Kiddes Vej omlægges jf. privatvejslovens § 57, som giver kommunen hjemmel til at finansiere og udføre arbejde med trafikale formål på private fællesveje. Københavns Kommune skal ikke efterfølgende afholde driftsudgifterne, idet driftsforpligtigelsen igen overgår til de vejberettigede grundejere. For at gennemføre projektet på Harald Kiddes Vej vil forvaltningen, efter vedtagelse af nærværende indstilling, indgå vedlagte aftale med andelsboligforeningen, jf. bilag 6. Aftalen kræver ikke tinglysning. Andelsboligforeningen har godkendt aftalen på deres generalforsamling den 4. april 2018. Aftalen fordeler udgifterne til ombygning af vejen, således at Københavns Kommune betaler for de dele af projektet, som er påkrævet for at afvikle lastbilstrafikken så projektet lever op til politiets krav, og andelsboligforeningen betaler for deres ønsker til vejbump, gennemgående fortov og motorcykelparkering. I den videre projektering vil forvaltningen og andelsforeningen sammen afsøge muligheden for at oprette yderligere 3-4 parkeringspladser, jf. bilag 5.

Inddragelsesproces

Der har løbende i processen været en inddragende dialog med de lokale borgere, tilstødende grundejere, andelsboligforeninger og Valby Lokaludvalg om projektet. Udviklingen af projektet, herunder nedskaleringen af det oprindelige projekt, er sket i samarbejde med den lokale arbejdsgruppe og repræsentanter fra Valby Lokaludvalg, som begge støtter projektet i sin nuværende udformning.

Økonomi

I Budget 2015 (Æ55) (BR 2. oktober 2014) (A, B, F, O og Ø) blev der afsat 12,0 mio. kr. til ”udvikling af et grønt byrum med en nærgenbrugsstation på Herman Bangs Plads”. Projektet er yderligere finansieret med 1,8 mio. kr. fra Områdefornyelsen Gl. Valby (BR 26. august 2010) og med 5,0 mio. kr. fra affaldsområdet (Ressource- og Affaldsplan 2018). Der er således i alt en samlet bevilling på 18,8 mio. kr. til projektet, jf. tabellen nedenfor:

Projekt/bevilling (beløb i mio. kr.)

Ordinær anlæg

Områdefornyelse

Affaldsområdet

I alt

Grønt byrum

12,0

1,8

0,0

13,8

Nærgenbrugsstation

0,0

0,0

5,0

5,0

I alt

12,0

1,8

5,0

18,8

Med denne indstilling skal de endnu ikke frigivne midler på 8,4 mio. kr. fra Budget 2015 frigives. De 8,4 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2019. Herudover skal de 5,0 mio. kr. fra Ressource- og Affaldsplan 2018 frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Takstfinansieret anlæg i 2019, jf. bilag 7.

Projektet kan senere blive sat i bero af forvaltningen, så anlægsmåltallet 2018 for Teknik- og Miljøforvaltningen ikke overskrides, jf. Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 29. januar 2018.

Videre proces

Anlægget vil blive færdigprojekteret i 2018 og forventes udført fra primo 2019 til oktober 2019.

 

Pernille Andersen                                                                 

                                                                /Lone Byskov

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 23. april 2018 

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:
”Parkeringspladserne skal reetableres i nærområdet og inden for projektets økonomi.”

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med to stemmer mod otte. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C og I.
Imod stemte: A, B, F, O, Ø og Å.

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt med otte stemmer mod en. Et medlem undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, I, Ø og Å.
Imod stemte: C.
Undlod at stemme: O.

Indstillingens 2. og 3. at-punkt blev anbefalet overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med otte stemmer mod en. Et medlem undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, I, Ø og Å.
Imod stemte: C.
Undlod at stemme: O.

Til top