Strammere praksis i nattelivet - udeservering
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om forvaltningen skal skærpe vilkår samt praksis ved overtrædelser af vilkår for udeservering,
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at forvaltningen ved behandling af alle nye ansøgninger om udeservering og alle gentegninger øger fokus på, at udeserveringsmøblerne kan pakkes forsvarligt ned, så de ikke kan anvendes til festligt ophold
- at fortsat overtrædelse af vilkår for udeservering efter den indledende vejledning om reglerne vil kunne føre til indskrænkning i enten areal eller sluttidspunkt for den enkelte udeservering
- at restauratøren ved fratagelse af tilladelsen til udeservering udelukkes fra at kunne få en ny tilladelse til udeservering i 1 år.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen besluttede ved behandlingen af Restaurations- og Nattelivsplanen den 24. august 2017, at forvaltningen skal præsentere forslag til, hvordan praksis på nattelivsområdet kan strammes yderligere med henblik på at mindske gener fra nattelivet. Forvaltningen fremlagde i november 2017 en drøftelsessag for Teknik- og Miljøudvalget og fremlægger med denne indstilling forslag til konkrete stramninger om udeservering.
Forvaltningen modtog i 2016 89 klager og 2017 i alt 80 klager over støj fra udeserveringer efter kl. 24:00. Klagerne omhandler overvejende overskridelser af lukketid fra udeserveringer (særligt i Indre By), samt at inventar som borde og stole ikke er fjernet, sammenstillet eller stablet, så det fylder mindst muligt og ikke kan benyttes. Udemøbler, der kan anvendes efter lukketid, giver anledning til festligt ophold og støj fra nattelivets gæster.
Løsning
Historisk set har Københavns Kommune stillet offentligt areal til rådighed til udeservering for restauratører med henblik på at sikre et levende og trygt byliv.
En udeservering kan finde sted både på private og offentlige arealer, forudsat at restaurationen råder over det pågældende sted. Det kræver en tilladelse fra kommunen at have udeservering på offentligt vejareal (som et fortov eller en plads). Den enkelte restauratør skal ansøge kommunen, hvorefter en tilladelse kan gives for et år af gangen. I 2017 blev der givet 1.081 tilladelser til udeserveringer på offentlige arealer, heraf 566 tilladelser i Indre By (bilag 3).
I tilladelsen fastsættes vilkår om bl.a. størrelsen af arealet til udeserveringen, indretningen og brugen af arealet (bilag 4). Eksempelvis skal alt inventar holdes inden for det tilladte areal og inventaret skal bestå af flytbare borde, stole eller mindre bænke efter aftale.
Når der gives en tilladelse til udeservering, skal der først og fremmest tages hensyn til vejens primære funktion, som er afvikling af trafik. Men der skal også tages hensyn til vejens alment anerkendte funktioner såsom hensynet til bymæssige værdier og til kulturel udfoldelse, ligesom der generelt skal udvises miljøhensyn, renholdelseshensyn og nabohensyn.
Skærpede vilkår om nedpakning af udemøbler
Forvaltningen anbefaler at skærpe praksis ved, at der i behandlingen af nye ansøgninger og gentegninger af tilladelser til udeservering lægges større vægt på, at alle ansøgere beskriver og sandsynliggør, hvordan møblerne kan pakkes sammen. I dag er der som udgangspunkt kun krav om målfast tegning af opstilling i ansøgningen, hvis udeserveringen rækker mere end 80 cm ud fra facade på vejudlæg.
Fordelen er, at reglen om, at møblerne skal pakkes sammen, bliver tydeligere for alle restauratører, når de skal beskrive, hvordan de vil pakke sammen. Forvaltningen kan også bedre vurdere og afvise ansøgninger, hvis møblerne vurderes ikke at kunne pakkes tilstrækkeligt sammen.
Ulempen vil være en økonomisk konsekvens for de restauratører, der skal investere i nye møbler for at kunne pakke dem tilstrækkeligt sammen ved lukketid. Det vil blive mere besværligt for restauratørerne at søge, og der må forventes længere sagsbehandlingstid i de første år, indtil praksis er forankret hos ansøgerne.
Skærpet praksis ved overtrædelse af vilkår
Forvaltningen skal jf. forvaltningsloven altid anvende den mindst indgribende sanktion, der er tilstrækkelig til at opnå det ønskede mål. Ved overtrædelse af vilkår i en udeserveringstilladelse skal forvaltningen vurdere hvilken sanktion, der er balanceret i forhold til de gener, vilkårsovertrædelsen har påført omgivelserne.
Hidtil har forvaltningen i højere grad brugt dialog, når der er sket overtrædelser af vilkår, men forvaltningen anbefaler en strammere praksis i håndhævelsen (bilag 2), der hurtigere fører til konsekvenser for de restauratører, som ikke følger vilkårene efter den indledende dialog og vejledning.
Ved fortsat overtrædelse efter den indledende dialog og vejledning anbefaler forvaltningen, at det fører til en indskrænkning af areal og/eller åbningstid i tilladelsen. Det vil bero på en konkret vurdering, om generne ved vilkårsovertrædelse handler om areal, åbningstid eller begge dele.
Hvis vilkårene for tilladelsen fortsat ikke efterkommes, anbefaler forvaltningen, at det fører til, at tilladelsen tilbagekaldes, og at den pågældende restauratør som noget nyt udelukkes fra at kunne få en ny tilladelse i et år. Dette vil i praksis udgøre en væsentlig stramning.
For at sikre en hurtig fremgang i sagen, vil der blive ført gentagne tilsyn over en kort tidsperiode. Processen vil tage mellem et halvt og et helt år og vil kræve, at forvaltningen foretager en økonomisk omprioritering i forhold til tilsyn.
Fordelen vil være et større incitament til, at den enkelte restauratør overholder vilkårene og dermed mindskes generne i nattelivet.
Ulempen vil være, at indskrænkningen af både areal og åbningstid vil medføre økonomiske konsekvenser for erhvervslivet, der vil opleve den ændrede praksis som en væsentlig stramning. Det kan give anledning til modstand og føre til konflikter med et øget behov for indskærpelser og politianmeldelser, hvis restauratørerne fortsætter udeserveringen uden tilladelse.
Alternative muligheder
Som alternativ til forslagene i indstillingens at-punkter kan udvalget vælge enten at beslutte færre af de indstillede stramninger eller overveje yderligere skærpelser i de generelle vilkår for udeserveringer. Udvalget kan fx vælge, at forvaltningen skal:
- fastsætte vilkår om, at alt inventar skal fjernes fra pladser, veje mv. når udeserveringen lukker, og/eller
- vægte hensynet til fremkommeligheden højere, så der ikke længere gives tilladelse til udeserveringer på smalle fortove, og/eller
- fastsætte områder med tidligere lukketid for udeservering. F.eks. de gader i Indre By, hvor der er stop for natbevillinger pga. høj nattelivsaktivitet.
Alternativ A og B har karakter af praksisændringer, som – hvis de vedtages – skal varsles offentligt på kommunens hjemmeside og direkte til de berørte serveringssteder, hvorefter skærpelserne kan finde anvendelse i tilladelser til brug af vejareal i 2019 og frem uden yderligere politiske beslutninger.
Alternativ C kan inddrages i Forskrift for indretning og drift af restaurationer som skal i en offentlig høring inden skærpelserne kan vedtages endeligt politisk og først derefter finde anvendelse.
Forvaltningen modtager også klager over, at gæster i nattelivet tager drikkevarer med sig ud og indtager drikkevarerne foran restaurationen. Forvaltningen har ingen regler imod denne adfærd, der ikke kan reguleres som udeservering.
Økonomi
Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Forvaltningen vil foretage en økonomisk omprioritering i forhold til at kunne føre et intensiveret tilsyn. Indstillingen vil dog have økonomiske konsekvenser for erhvervslivet i form af evt. investering i nye udemøbler og tabt indtjening ved begrænsninger i udeserveringen.
Videre proces
Når udvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen offentligt på kommunens hjemmeside varsle skærpelserne ved overtrædelser af vilkår og lovgivning for udeservering, hvorefter skærpelserne vil finde anvendelse i tilladelser til brug af vejareal fra 1. juni 2018 og frem uden yderligere politiske beslutninger. Det bemærkes, at gentegninger for 2018 er foretaget og ændringer på kommende gentegninger først vil træde i kraft fra 2019. Ændringerne forventes at medføre en øget sagsbehandlingstid indtil ændringerne er blevet implementeret.
Pernille Andersen
/ Anne-Sofie Degn
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 23. april 2018
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.