Københavns Kommunes Erhvervs- og Vækstpolitik 2015-2020
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget
- at de indsatsområder og resultatmål, der vedrører Teknik- og Miljøudvalgets ansvarsområder i Københavns Kommunes samlede erhvervs- og vækstpolitik, jf. bilag 2, godkendes.
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget godkendte på sit møde den 11. august 2014 de indsatsområder og indikatorer i udkast til Københavns Kommunes erhvervs- og vækstpolitik, der vedrører udvalgets ansvarsområder. De relevante dele af politikken blev ligeledes godkendt af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget, hvorefter Økonomiudvalget den 26. august 2014 godkendte et samlet udkast til erhvervs- og vækstpolitik, samt at politikken blev sendt i høring.
Teknik- og Miljøudvalget skal efter høringen tage stilling til de indsatsområder og resultatmål, der vedrører Teknik- og Miljøudvalgets ansvarsområder i det endelige forslag til erhvervs- og vækstpolitik.
Løsning
Der indkom 32 høringssvar i forbindelse med høringen af erhvervs- og vækstpolitikken fra bl.a. erhvervsorganisationer, faglige organisationer og lokaludvalg. Derudover blev der afholdt 4 dialogmøder med erhvervslivet og et møde i Københavns Erhvervsråd, hvor erhvervs- og vækstpolitikken blev drøftet. På den baggrund blev et revideret udkast til erhvervs- og vækstpolitik udarbejdet, som blev sendt i fornyet høring i Erhvervsrådet.
På baggrund af de indkomne høringssvar, er der udarbejdet et endeligt forslag til erhvervs- og vækstpolitik (bilag 1). Blandt de væsentlige ændringer siden forelæggelsen den 11. august 2014 er et større fokus på Københavns grønne profil og social bæredygtighed. Der er bl.a. indsat et særskilt afsnit om et bæredygtigt arbejdsmarked med indsatser og resultatmål. Endvidere er der kommet et større fokus på Københavns styrkepositioner inden for det grønne, sunde og kreative område. Endelig er de mere overordnede indikatorer for udviklingen inden for politikkens indsatsområder ændret til konkrete resultatmål, der gør politikken mere forpligtende og nemmere at følge op på.
De modtagne høringssvar og opsamling på dialogmøderne er vedlagt i bilag 4 og sammenfattet i vedlagte notat som bilag 5.
Det endelige forslag til erhvervs- og vækstpolitik bygger på fire overordnede mål:
- 5 % årlig vækst i BNP i Københavns Kommune frem mod 2020
- 20.000 nye private arbejdspladser i Københavns Kommune frem mod 2020
- København er blandt de tre mest attraktive byer at bo i, i Europa
- De københavnske virksomheder arbejder i stigende grad miljømæssigt og socialt bæredygtigt
Med henblik på at realisere de fire overordnede mål er politikken bygget op over fire rammebetingelser og to særlige områder:
- Bæredygtig byudvikling og attraktiv by (rammebetingelse)
- Erhvervsservice og omkostninger (rammebetingelse)
- Uddannelse og beskæftigelse (rammebetingelse)
- Bæredygtigt arbejdsmarked (rammebetingelse)
- Innovativ efterspørgsel og vækst i eksisterende virksomheder (særligt område)
- Internationalisering og internationale bysamarbejder (særligt område)
Indenfor hver af disse 6 rammebetingelser/områder er der udpeget en række prioriterede indsatsområder samt 3 – 4 konkrete resultatmål.
Det skal bemærkes, at resultatmålene har en forskellig karakter. Enkelte resultatmål er allerede vedtagne mål i Københavns Kommune – f.eks. mål om CO2-neutralitet i 2025. Andre resultatmål er nye resultatmål, der er formuleret i forbindelse med arbejdet med erhvervs- og vækstpolitikken, og hvoraf nogle er mål, der afhænger af et samspil med andre parter i regionen. Nogle er mål, der direkte kan henføres til Københavns Kommunes indsatser.
Teknik- og Miljøudvalget har med sit ressortområde et direkte medansvar for de prioriterede indsatsområder og resultatmål, der vedrører rammebetingelserne ”Bæredygtig byudvikling og attraktiv by” samt ”Erhvervsservice og omkostninger”.
Særligt kan fremhæves følgende resultatmål, som er Teknik- og Miljøudvalgets ansvarsområder:
- REJSETID: De politisk besluttede servicemål for 2018 for bil, bus, cykler og fodgængere ift. rejsetid, stop og pålidelighed skal opfyldes. (Besluttet i Teknik- og Miljøudvalget den 11. august 2014)
- CO2 UDLEDNING: København skal være CO2 neutral i 2025. (Besluttet i Teknik- og Miljøudvalget den 4. juni 2012)
- SAGSBEHANDLINGSTID: De politisk besluttede servicemåltal på sagsbehandlingstider skal opfyldes. (Besluttet i Teknik- og Miljøudvalget den 8. september 2014)
- DIGITALISERING: Virksomhederne vil med udgangen af 2017 kunne gøre brug af digitale løsninger i 80 pct. af deres henvendelser til Københavns Kommune (nyt mål).
Det bemærkes, at resultatmål om digitalisering er et nyt resultatmål, der er formuleret som led i arbejdet med erhvervs- og vækstpolitikken. Resultatmålet vedrører alle forvaltninger med erhvervsrettede myndighedsopgaver og kræver både ny udvikling og implementering af nye digitale løsninger. En realisering af dette mål forudsætter derfor finansiering, ligesom de allerede vedtagne mål også løbende kræver finansiering. For Teknik- og Miljøforvaltningens vedkommende afhænger realiseringen af resultatmål vedrørende digitalisering af, at forvaltningen i de kommende budgetforhandlinger tilføres midler til kommende investeringer i størrelsesordenen 8 – 10 mio. kr. over de næste 3 år.
Det bemærkes endvidere, at Teknik- og Miljøforvaltningen har stort fokus på at levere en service af høj kvalitet, der er forudsigelig og som overholder de politisk vedtagne servicemål for sagsbehandlingstider. Forvaltningen har derfor igangsat en række indsatser, der vedrører erhvervsservice, som ikke alle fremgår direkte af erhvervs- og vækstpolitikkens indsatsområder. Det er for eksempel indsatser for at sikre effektive sagsgange, kompetenceudvikling med fokus på service og øget dialog med omverdenen. Der vedlægges en oversigt over disse indsatser (bilag 3).
Teknik- og Miljøforvaltningen har derudover med forvaltningens indkøbs- og anlægsopgaver samt indsats for at udvikle København som en grøn og attraktiv by, også god mulighed for at bidrage til udvalgte indsatsområder og resultatmål under de to særlige områder i erhvervs- og vækstpolitikken ”Innovativ efterspørgsel og vækst i eksisterende virksomheder” samt ”Internationalisering og internationale bysamarbejder”.
De konkrete indsatsområder og resultatmål, der vurderes at vedrøre Teknik- og Miljøudvalgets ansvarsområder er fremhævet i bilag 2.Økonomi
Videre proces
Parallelt med denne indstilling behandler de andre udvalg deres dele af politikken og der forelægges en fællesindstilling vedr. den første handleplan for erhvervs- og vækstpolitikken. Den samlede erhvervs- og vækstpolitik og handleplanen behandles i Økonomiudvalget den 17. marts 2015 og i Borgerrepræsentationen den 26. marts 2015. Handleplanen vil blive justeret årligt.
Den fremadrettede proces med opfølgning og implementering af erhvervs- og vækstpolitikken – årshjulet - fremgår af bilag 6.
Pernille Andersen /
Beslutning
Indstillingen blev godkendt med 10 stemmer mod 0. 1 undlod at stemme.
For stemte: A, B, C, F, V og Ø
Imod stemte: Ingen
Undlod at stemme: I
C, I og V afgav følgende protokolbemærkning:
”Erhvervs- og vækstpolitikken er for uambitiøs. Et mål om blot 20.000 ekstra private arbejdspladser inden 2020 og er alt for beskedent, når befolkningstallet stiger med godt 10.000 personer om året.
Der bør sættes mere målrettet og konsekvent ind på bedre fremkommelighed og bedre parkeringsforhold. Der bør ikke lukkes veje, vognbaner eller ske forringelse af parkeringsmulighederne. Fremkommelighed for turisterhvervene bør fremmes. Derudover bør omkostningsniveauet bringes ned for erhvervene, ikke mindst på affaldsområdet.”