Mødedato: 23.01.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Opstilling af redningsposter ved søer og vandområder i København

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til godkendelse af en københavnerstandard for type og placering af redningsposter, for at skabe bedre muligheder for at redde personer, der er faldet i vandet eller gået igennem isen. I første omgang som forsøg på to lokaliteter.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der startes et forsøg med opsætning af nye redningsposter på to lokaliteter: De Indre Søer og Christianshavns Vold
  2. at der vedtages en københavnerstandard for type af redningsposter og placeringsprincipper for lokalisering
  3. at opgaven med opsætning af nye redningsposter løses i samarbejde med Trygfonden

 

Problemstilling

Langs Københavns søer og vandområder er der mange muligheder for at komme tæt på vandet og i perioder med hård frost kan mange færdes på frosne søer. Det afstedkommer hvert år ulykker, men meget sjældent alvorlige. Nogle af disse ulykker kunne måske være undgået, hvis der fandtes tidssvarende og intakte redningsposter i nærheden af ulykkesstederne. En stor del af de nuværende redningsposter består af forældet udstyr, som er vanskeligt at supplere. Trygfonden, som har stor viden om redningsudstyr, har rådgivet forvaltningen om, hvilke faktorer der bør lægges vægt på ved københavnske søer.

Der er behov for en revurdering af type og placeringer af redningsposter langs byens søer. Havnens bestand af redningsposter varetages næsten udelukkende af By & Havn og berøres ikke af denne indstilling.

Løsning

I dag er det lokale traditioner og erfaring, der har været styrende for valg og placering af redningsudstyret. Ensartet udstyr vil lette vedligeholdelsen og stabilisere en beholdning af reservedele til redningsposterne. Trygfonden har anbefalet, at der vælges ensartede principper for placering af rednings-posterne.

Derfor foreslår forvaltningen disse principper for placering af redningsposter:

  • Skal stå ved indgange til vandområdet / tæt på vandet
  • Skal stå med ensartet afstand
  • Skal være synlige på lang afstand
  • Skal gerne placeres nær belysning, så posterne også er synlige om natten

Indholdet af redningsposterne skal gøres ens, så vedligeholdelsen lettes og det vil blive lettere at holde posterne intakte. Trygfonden anbefaler et simpelt udstyr bestående af en redningskrans og en kasteline.

Derfor foreslår forvaltningen, at københavnske redningsposter kommer til at indeholde:

  • en redningskrans
  • en kasteline

Forvaltningen har lavet forslag til placering af redningsposter ved De Indre Søer og kommunens del af Stadsgraven. Se bilag 1.

Normalt anbefaler Trygfonden langt flere redningsposter end hvad forslaget viser, men set i lyset af erfaringerne om ulykkerne fra De Indre Søer er det forvaltningens vurdering, at det klart vil overstige behovet og være skæmmende med så mange redningsposter på relativt små områder.

Økonomi

Samarbejdet med Trygfonden betyder, at fonden donerer redningsposterne til kommunen uden udgift for kommunen. Kommunen skal bekoste opsætning og den efterfølgende drift af redningsposterne.

Disse udgifter vil kunne holdes inden for Teknik- og Miljøforvaltningens driftsbevilling.

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes, vil forvaltningen straks påbegynde opsætningen af redningsposter. 

        
Hjalte Aaberg

                                                                  /Jon Pape

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 23. januar 2012

Indstillingen blev godkendt.
Til top