Mødedato: 23.01.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Frigivelse af midler til etablering af lommepark i Husum

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til frigivelse af anlægsmidler til etablering af en lommepark ved Frederiksundsvej 287-299 i Husum. Lommeparken etableres i samarbejde med Områdefornyelse Husum.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der frigives 2 mio. kr. (2012 p/l) til projektudvikling, projektering og anlæggelse af lommepark i Husum. De 2 mio. kr. er finansieret af Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 0.28.20.3 med 2 mio. kr. i 2012

Problemstilling

Med denne indstilling foreslås der frigivet anlægsmidler til etablering af en lommepark i Husum. Lommeparken i Husum udvikles og anlægges i samarbejde med Områdefornyelse Husum.

Områdefornyelse Husums styregruppe har afsat 3,5 mio. kr. i anlægsmidler til et byrumsprojekt, der omhandler en lommepark, en grøn forbindelse samt strøggadeløft. Bilag 1 viser, hvordan lommeparken indgår i sammenhæng med hele byrumsprojektet.

De 3,5 mio. kr. er en del af den samlede bevilling på 7,5 mio. kr., der blev frigivet på Borgerrepræsentationens møde den 10. juni 2009.

Med denne indstilling foreslår Teknik- og Miljøforvaltningen at der yderligere frigives 2 mio. kr. til projektet. Disse 2 mio. kr. stammer fra Budget10, hvor der blev bevilliget midler til at etablere lommeparker i København frem til 2013.

Løsning

Teknik- og Miljøudvalget godkendte kataloget ”Tag Parken i Lommen” den 9. december 2009, efter forudgående høring hos lokaludvalg og fagudvalg fra september - november 2009. Kataloget rummer Teknik- og Miljøforvaltningens forslag til placering og etablering af i alt 14 lommeparker i København, og er en opfølgning på Københavns strategi om et grønnere København ”Lommeparker, træer og andet grønt” godkendt af Borgerrepræsentationen den 7. maj 2009.

Lommeparken i Husum er ikke nævnt i kataloget, men der var lagt op til at der løbende kunne suppleres med idéer, ligesom at nogle af de 14 forslag udgår for eksempel på grund af Metrobyggeri. Lommeparken i Husum bliver en del af et byrumsprojekt fra Områdefornyelsens Kvarterplan,

Valg af arealer til lommeparker er sket på baggrund af følgende kriterier, som arealet i Husum opfylder:

  • Områder, der har behov for grønne mødesteder og som trænger til forbedringer.
  • Offentlige arealer, hvor en placering af en lommepark ikke er i modstrid med kommunens plangrundlag
  • Områder, der er særligt udsatte – f.eks. Områdefornyelse

Projektet udvikles i overensstemmelse med den kvarterplan, der er vedtaget for Områdefornyelse Husum i Borgerrepræsentationen den 26. august 2010.

Arealet er ca. 1700 m2 og er en del af et grønt område, som ejes og driftes af Københavns Kommune. Bilag 1 viser arealets placering.

Lommeparker skal medvirke til at skabe et grønnere København og give københavnere nye muligheder for oplevelser, aktiviteter og mødesteder, og derved medvirke til at højne københavnernes livskvalitet. Lommeparken skal være et lokalt mødested, som er med til at gøre byen grønnere og skærpe fokus på klimatilpasning. Et glad og attraktivt sted, der appellerer til leg og bevægelse.


Proces

Projektet styres af Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med Områdefornyelse Husum. Det københavnske lommeparkkoncept fastholdes i projektet, men tilpasses de lokale omgivelser og borgernes ønsker. Der lægges vægt på, at der etableres et stærkt lokalt engagement, hvor der generelt sikres inddragelse af lokale borgere, interessenter og lokaludvalg via områdeløft. Desuden inddrages Kultur- og Fritidsforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen for at sikre, at leg, bevægelse og sundhed bliver tænkt med i projekterne.

Lommeparkerne skal være mødesteder, der virker i hverdagen. Derfor skal det sikres, at de processer, der igangsættes, er tilpasset områdets betingelser og at de tager afsæt i både tidligere og igangværende lokale projekter/idéer, f.eks. kvarterplaner for områdeløft og den indledende borgerdialog.

Idéudviklingsfasen vil være præget af en bred dialog med lokale borgere og interessenter og der vil blive afholdt lokale cafémøder/workshops. I planlægningsfasen lægges der vægt på orientering og høringer af borgere og relevante kommunale instanser.

Bilag 2 beskriver, hvordan borgerinddragelsen kommer til at forløbe.

Økonomi

I Teknik- og Miljøforvaltningens ordinære anlægsramme for 2012, er der afsat 2 mio. kr. til Miljømetropol, lommeparker og træer. Disse anlægsmidler ønskes med denne indstilling frigivet til anlæggelse af en lommepark i Husum. Herudover er der afsat 3.5 mio. kr. fra Områdefornyelse Husum til byrumsprojektet omkring Frederikssundsvej. Der er således samlet 5.5 mio. kr. til projektet i Husum.

Med denne indstilling ønskes de resterende 2 mio. kr. (2012 p/l) frigivet til projektudvikling, projektering og anlæggelse af lommepark i Husum. 

Fordeling af den forventede anlægssum på 5,5 mio. kr. for projektet er beskrevet i nedenstående skema.

Projektøkonomi (kr.)  Byrumsprojekt i Husum 
 Projektstyring, idéudvikling og projektering (løn)  1.925.000 kr.
 Anlæg  3.750.000 kr.
 I alt  5.500.000 kr.

De 2 mio. kr. er finansieret af Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 0.28.20.3 med 2 mio. kr. i 2012. De 3.5 mio. kr. fra Områdefornyelse Husum til anlæggelse af byrumsprojektet i Husum er en del af de i alt 7.5 mio. kr. afsat på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, funktion 0.25.15.3. 

Lommeparken forventes at udløse et ekstra driftsbehov på ca. 55.000 kr. pr. år fra 2014. Såfremt der ikke gives en forhøjelse af Teknik- og Miljøforvaltningens driftsramme i Budget 2014, vil de forøgede driftsomkostninger blive dækket via effektiviseringer eller reduktion af serviceniveauet på Teknik- og Miljøforvaltningens øvrige områder.

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes, vil der i starten af 2012 blive igangsat idéudvikling og borgerinddragelse for lommeparken og byrumsprojektet. Skitseforslaget forelægges for Teknik- og Miljøudvalget til orientering i foråret 2013, hvorefter anlægsarbejdet starter op. Lommeparken forventes indviet i sensommeren 2013.


Hjalte Aaberg

                                                                                       /Jon Pape

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 23. januar 2012

Indstillingen blev anbefalet.
Til top