§ 3 dispensation til etablering af stibro over Søborghusrenden ved Lundedalsvej
Teknik- og Miljøudvalget skal som myndighed tage stilling til en dispensation fra Naturbeskyttelseslovens § 3 om beskyttelse af naturtyper m.v., så der kan etableres en stibro over Søborghusrenden ved Lundedalsvej.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at der gives dispensation fra Naturbeskyttelseslovens § 3 om beskyttelse af bl.a. vandløb til at etablere en stibro over Søborghusrenden ved Lundedalsvej.
Problemstilling
Den grønne cykelrute – Utterslevruten - går fra Ryvangen mod øst til Husum mod vest. Ved Lundedalsvej bliver cykelruten afskåret fra den resterende cykelrute af Søborghusrenden. For at skabe et sammenhængende stisystem skal der etablere en stibro, der forbinder øst og vest (Bilag 1, figur 1). Stibroen etableres over det § 3 beskyttede vandløb Søborghusrenden. Etableringen af broen vil berøre brinken af vandløbet. Søborghusrenden danner på det pågældende sted grænse mellem Københavns Kommune og Gentofte Kommune.
Søborghusrenden er i Københavns Kommune beskyttet af Naturbeskyttelseslovens § 3. Før broen kan bygges, kræves en dispensation fra Naturbeskyttelseslovens § 3, hvor Teknik- og Miljøudvalget er myndighed. Efter naturbeskyttelseslovens § 3 må der ikke foretages ændringer i tilstanden af beskyttede naturtyper, herunder naturlige søer, hvis areal er på over 100 m2. Enhver form for ændring af tilstanden i de beskyttede naturtyper forudsætter i så fald dispensation.
Løsning
Ved anlæggelse af broen (bilag 1, figur 2) vil der ske jordafgravning og terrænregulering af vandløbets skråninger, og der vil ske rydning af eksisterende træer og buske (ikke omfattet af § 3-beskyttelsen). For at beskytte skråningerne omkring broens fundamenter mod erosion, sikres disse med natursten. Efter montering af broen reetableres vandløbets skråninger som de eksisterende. Etableringen af stibroen vil ikke påvirke vandløbets vandføringsevne. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer derfor, at etableringen af stibroen ikke medfører væsentlige ændringer i vandløbets tilstand.
Den nye stibro udformes, så den passer ind i omgivelserne på en æstetisk og naturlig måde. Der tages i vid udstrækning udgangspunkt i det omkringliggende landskab, så cykelstiens forløb bliver mere naturligt og harmonisk.
På baggrund af de forbedringer projektet skaber for cykelforbindelsen imellem øst og vest, kan forvaltningen anbefale en dispensation fra Naturbeskyttelsesloven § 3.
Økonomi
Alle udgifter i forbindelse med etableringen af stibroen og reetablering af vandløbet afholdes af bygherre (Københavns og Gentofte kommuner). De samlede anlægsudgifter udgør 235.000 kr. (2012 p/l). Københavns Kommune betaler 140.000 kr. og Gentofte Kommune 95.000 kr.
De 140.000 kr. er finansieret af anlægsbevillingen på 1,0 mio. kr. til Utterslevruten, som blev frigivet på Borgerrepræsentationens møde 14. oktober 2010.
Almindelig vedligeholdelse af vandløbsskråningen på Københavns Kommunes brink vil forsat blive afholdt af forvaltningen, jævnfør Vandløbsregulativ for Kommunevandløb nr. 7, 1996. Selve broen og trækonstruktionen vil også blive vedligeholdt af Teknik- og Miljøforvaltningen.
Videre proces
Efter godkendelse af indstillingen sender forvaltningen afgørelsen til sagens parter, samt klageberettigede, jf. lovens bestemmelser. Eventuelle indsigelser fra disse parter skal forvaltningen sende videre til Natur- og Miljøklagenævnet, som herefter træffer den endelig afgørelse.
Dispensationen kan kun benyttes, hvis der også gives dispensation i henhold til Vandløbsloven. Denne skal gives af forvaltningen, men kan først gives efter der er givet dispensation fra Naturbeskyttelsesloven. Forvaltningen agter i givet fald at give dispensation i henhold til Vandløbsloven.
I henhold til ”bekendtgørelse om beskyttede naturtyper” offentliggøres dispensationen ikke, da beliggenheden af vandløbet gør, at broforbindelsen ikke anses for at være af større betydning eller af almindelig offentlig interesse.
Hjalte Aaberg
/Jon Pape
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.