Mødedato: 23.01.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Dispensation til at henlægge fartøjet "Spektrum" på Christians Brygge.

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal meddeles dispensation fra lokalplan nr. 437 ”Bryghusgrunden” med henblik på, at natklubskibet ”Spektrum” indtil den 31. marts 2012 kan ligge ud for Christians Brygge 23

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender

1.                  at der gives dispensation fra § 3 i lokalplan nr. 437 ”Bryghusgrunden” til, at natklubskibet ”Spektrum” kan ligge på kajplads 114 og 115 ud for Christians Brygge 23 indtil den 31. marts 2012

Problemstilling

Thomas Jørgensen, Dampmøllen Thisted A/S, der ejer skibet ”Spektrum” – den tidligere Aarhus-Kalundborgfærge ”MF Broen” – har søgt om tilladelse til indtil den 31. marts 2012 at placere skibet på kajplads 114 og 115 ud for Christians Brygge 23. Skibet skal hovedsagligt anvendes til natklub, men der vil også blive afholdt koncerter af forskellig art. Da der er tale om en bygningsmæssig anvendelse af skibet, betragtes dette som en husbåd.

Kajen er omfattet af lokalplan nr. 437 ”Bryghusgrunden”, der er udarbejdet for at muliggøre opførelse af Realdanias bygning på hjørnet af Frederiksholms Kanal og Inderhavnen. Lokalplanen er endnu ikke realiseret efter sit indhold.

Lokalplanens § 3 indeholder en bestemmelse om, at der langs bolværket mod Inderhavnen  med en udstrækning på op til 14 m kan etableres træbrygge, trappeanlæg eller flydepontoner til leg, ophold eller anløb af mindre både. Der kan ikke lægges skibe af permanent karakter, som eksempelvis husbåde.

Placering af skibet ”Spektrum” indtil den 31. marts 2012 forudsætter således dispensation fra lokalplanen.

Der er i perioden fra de 11. november 2011 til den 5. december 2011 foretaget naboorientering – naboorienteringen, hvor færgens placering og udseende er vist, vedlægges som bilag 2. Der er i forbindelse med offentliggørelsen modtaget 4 negative henvendelser. Endvidere har Indre Bys Lokaludvalg foretaget en undersøgelse, hvor 24 - hovedsagligt fra kvarteret - har reageret, og de fleste er imod en dispensation til skibet. Henvendelserne er gennemgået i bilag 1 og omtales i løsningsafsnittet. Ansøger har fået lejlighed til at kommentere indsigelserne. Ansøgerens bemærkninger fremgår tillige af bilag 1.

Løsning

Forvaltningen har anbefalet dispensationen, da der er tale om en kortvarig placering af færgen indtil den 31. marts 2012, og da færgens anvendelse er i overensstemmelse med lokalplan nr.437, der bl.a. muliggør indretning af restauranter, hvortil hører natklubber, samt kulturelle servicefunktioner. Forvaltningen har endvidere lagt til grund, at lokalplan nr. 437 endnu ikke er realiseret efter sit indhold. Der vil således ikke ske en foregribelse af den senere udvikling af området i overensstemmelse med lokalplanen, da der er tale om et kortvarigt tiltag. Endelig er det indgået i forvaltningens vurdering, at det er i overensstemmelse med Kommuneplan 2009 at placere skibet det pågældende sted med den pågældende anvendelse.

Høringssvar og lokaludvalg

I høringsperioden er modtaget 4 indsigelser fra henholdsvis beboerforeningen for ejendommen Christians Brygge 24-30 m.fl., fra Dan-Ejendomme as, der administrerer samme ejendom, fra en beboer i ejendommen samt fra Indre By Lokaludvalg.

Indsigerne er imod en placering af natklubskibet det pågældende sted, da de med baggrund i tidligere erfaringer fra skibet ”Stubnitz”, der lå ulovligt det pågældende sted, frygter, at tilsvarende gener vil opstå: Højt støjniveau fra musikanlæg samt støjende adfærd fra berusede gæster, der tog afsked med hinanden, inden de urinerede i og ved ejendommen Christians Brygge 24-30 m.fl., ligesom der blev øvet hærværk på både cykler og parkerede biler.

På baggrund af en undersøgelse ved flyers, annoncering samt indlæg på hjemmesiden har lokaludvalget modtaget 24 henvendelser, hvoraf et flertal bor i kvarteret, og hvoraf et flertal bl.a. på baggrund af de beskrevne gener er imod placering af skibet ved Christians Brygge. Lokaludvalget, der ikke har behandlet sagen på et møde, men har haft email-kontakt med de medlemmer, der har fokus på denne del af byen, giver udtryk for, at nattelivet i Indre By har nået mætningspunktet. Lokaludvalget mener, at forvaltningen bør lytte til de berørte borgere, og man kan derfor ikke anbefale en dispensation.

Bemærkninger fra Spektrums ejer

Indsigelserne er forelagt ansøgeren Thomas Jørgensen, der i mail af 13. december 2011 har anført, at skibet ”Stubnitz” ikke kan sammenlignes med skibet ”Spektrum”. ”Spektrum er isoleret, så naboer ikke kan høre aktiviteterne om bord på skibet. I de næsten 20 år, som skibet har fungeret som diskotek i Aarhus, har der ikke været en eneste støjsag. Thomas Jørgensen anfører endvidere, at ”Spektrum” henvender sig til et andet publikum, og at man stiller som krav, at gæsterne opfører sig ordentligt. Det er virksomhedens politik, at rydde op på pladsen foran skibet samt i de nærliggende gader, idet det er virksomhedens ansigt udadtil.

Forvaltningens bemærkninger

Det vil være en forudsætning, at aktiviteterne om bord på færgen ikke medfører gener for omgivelserne, idet det vil være i strid med § 4, stk. 2, i lokalplanen at udøve virksomhed, som i mere end ubetydelig grad kan medføre forurening. Der henvises i denne forbindelse til, at Thomas Jørgensen har oplyst, at skibet er grundigt isoleret, så musikken på Spektrum vil ikke kunne høres hos naboerne. Skibet er trafikalt tilgængeligt med en beliggenhed ved Christians Brygge, og det er oplyst, at der er indgået aftale med Europark om anvendelse af den eksisterende parkeringsplads foran skibet. Meddeles dispensationen, skal forvaltningen give byggetilladelse til skibet, og i denne forbindelse sikre, at byggelovgivningens krav er overholdt.       

Økonomi

Dispensationen har ingen økonomiske konsekvenser for kommunen

Videre proces

Hvis Teknik- og Miljøudvalget godkender indstillingen, meddeles dispensation til ansøger. Samtidig underrettes de, som er fremkommet med bemærkninger, om sagens udfald. Derefter kan der meddeles byggetilladelse til det ansøgte i hvilken forbindelse det sikres, at byggelovgivningens krav er tilgodeset.

 

 

         Hjalte Aaberg

                                                                  /Simon Kjær Hansen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 23. januar 2012

Indstillingen blev godkendt.
Til top