Byens Grønne Puls - rute 1
Byens Grønne Puls - rute 1
Teknik- og Miljøudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 23. januar 2008
Sager til beslutning
5. Byens Grønne Puls - rute 1
TMU 763/2007 J.nr. 2007-43932
Udvalgene skal tage stilling til projektforslag for den første rute af Byens Grønne Puls.
INDSTILLING OG Beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF) og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget (TMU) og Sundheds- og Omsorgsudvalget (SUU) overfor Økonomiudvalget (ØU) og Borgerrepræsentationen (BR) anbefaler, 1. at Byens Grønne Puls, rute 1 anlægges som beskrevet i nærværende indstilling, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget (SUU) overfor Økonomiudvalget (ØU) og Borgerrepræsentationen (BR) anbefaler, 2. at der anvises dækning af omkostningerne på 1,8 mio. kr. i 2008 under Sundheds- og Omsorgsudvalgets bevilling (Sundhed, Rammebelagt drift), funktion 4.62.88.1 (Sundhedsfremme og forebyggelse) til anlæg af Rute 1. |
Problemstilling
På Borgerrepræsentationens møde den 9. februar 2006 blev
motionsstrategien "København - En by i bevægelse" herunder projektet "Byens
Grønne Puls" godkendt (BR 31/06).
Byen Grønne Puls er den samlede betegnelse for 5 motionsruter (Bilag 1), der har til formål at forbinde allerede eksisterende grønne områder. Fuldt udviklet vil Byens Grønne Puls være én sammenhængende grøn forbindelse i grønne gade- og byrum. Den skal gøre de grønne områder mere synlige, og fremme et aktivt udeliv og dermed den generelle folkesundhed. Set fra et folkesundhedsperspektiv lever for mange københavnere nemlig ikke op til anbefalingerne for fysisk aktivitet.
De foreslåede ruter er et tilbud til uorganiserede og organiserede motionsaktiviteter, der henvender sig til motionister, brugere af idrætsklubber, børne- og ungdomsinstitutioner mv.
Løsning
Den første rute der foreslås anlagt er Rute 1, det er en
Der kan senere tilføjes rekvisitter, som kan medvirke til at "brande" ruten som motionsrute. Det kan være udstrækningsbarrer, vandposter med drikkevand og elektroniske målestationer, hvor motionisten ved hjælp af en chip kan måle hastighed, samlet tid og meget andet. Bænke og affaldskurve undervejs på ruten giver mulighed for pauser.
Ruterne er gennemgået for barrierer for fysisk handicappede, og der er oplistet forslag til udbedring af de registrerede problemer. Udbedring af barrierer for kørestolsbrugere er vurderet til at koste i alt 2,15 mio. kr. Hvis synshandicappede skal kunne anvende ruten uden ledsager, vil omkostningerne løbe op i flere gange denne pris. Da projektet ikke har fysisk handicappede som primær målgruppe er tilgængelighedstiltagene fravalgt.
Projektforslaget er miljøvurderet, og har udelukkende positive effekter, jf. parkpolitik for København, der har en målsætning om at udvikle og udbygge de grønne områder i byen. Byens Grønne Puls giver flere brugere mulighed for at opleve byens grønne områder, såvel de kendte parker som de mindre kendte.
Der er foretaget en partshøring af boligejere og -foreninger langs de private fællesveje og langs de enkelte interne fællesarealer, som rute 1 gennemløber. Der er modtaget 4 positive svarbreve.
I svarene fra partshøringen påpeges behovet for øget ren- og vedligeholdelse og de deraf følgende udgifter, som skal afholdes af kommunen. Der nævnes også belysning som et aspekt, idet der på det område vil være øgede omkostninger til udskiftning og vedligehold.
Tilgængelighed og trafiksikring nævnes og her er der foretaget en egentlig prioritering i forslaget.
Bemærkningerne fra høringen vil indgå i det videre arbejde med rute 1.
Projektforslaget er blevet
forelagt de tre berørte ældreråd: Brønshøj/Husum, Bispebjerg og Nørrebro
og disse har ikke haft bemærkninger til materialet.
Bispebjerg lokaludvalg er alene blevet informeret om denne sag efter aftale med lokaludvalgets sekretær.
Økonomi
De samlede omkostninger for anlæg af rute 1 i sin grundform er 1,8 mio. kr.
Projektet
finansieres af midler fra SUF. Afregning og udbetaling fra SUF til TMF sker i
takt med, at udgifterne afholdes mod fremsendelse af en intern afregning, der
dokumenterer de afholdte udgifter. Til anlægsudgifter vedr. Byens Grønne Puls
er der under SUF i årene 2006-2009 afsat 1 mio. kr. om året, dvs. 4 mio. kr. i
alt.
Projektets afledte driftsomkostninger er beregnet til i alt 100.000 kr. pr. år til dækning af vedligeholdelse af faldunderlag, bevægelsespavilloner og skiltning. Der er ikke til TMF afsat driftsmidler til dette projekt, men driften vil blive søgt afholdt indenfor den samlede ramme.
Videre
proces
Sagen forelægges ØU og BR umiddelbart efter behandling i TMU og SUU
Såfremt BR godkender indstillingen, vil der blive udarbejdet et hovedprojekt, som skal danne grundlag for udbud af anlægsarbejderne. Anlægsarbejderne planlægges gennemført i 2008.
Bilag
1. Oversigtskort over de 5 ruter
2. Oversigtskort rute 1
3. Skiltning - pictogram på stolpe
4. Minitræningspavillon
Hjalte Aaberg Anne Mette Fugleholm