Mødedato: 23.01.2008, kl. 15:00

Offentlig høring om indsatsplan for Københavns Energis kildepladser XIII og XIV

Se alle bilag

Offentlig høring om indsatsplan for Københavns Energis kildepladser XIII og XIV

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 23. januar 2008

 

 

Sager til beslutning

 

4.      Offentlig høring om indsatsplan for Københavns Energis kildepladser XIII og XIV

TMU   8/2008  J.nr. 2008-621

 

 

 

Udvalget skal godkende, at Københavns Kommune, sammen med Gladsaxe og Herlev Kommuner og med Københavns Energi (KE), indgår en aftale om fælles indsatsplan for beskyttelse af grundvandet omkring KE´s Kildepladser XIII og XIV.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

 

1.      at Teknik- og Miljøudvalget vedtager at sende vedlagte forslag til en aftale mellem Københavns Kommune, Gladsaxe- og Herlev Kommuner og KE om en indsatsplan i offentlig høring i fællesskab med de øvrige aftaleparter.

 

 

Problemstilling

 

KE har to kildepladser til drikkevandsindvinding nær København, nemlig Kildeplads XIV, som ligger i Gladsaxe Kommune, og Kildeplads XIII på kommunegrænsen mellem Gladsaxe og Københavns kommuner (se bilag 1). De to kildepladser leverer godt drikkevand, men der er behov for en rettidig indsats for også at bevare kildepladserne fremover pga. trusler fra forurening og bymæssige aktiviteter.

 

Kildepladserne vurderes som vigtige at bevare både af KE og af de tre kommuner. Der er en forsynings- og beredskabsmæssig interesse i at bevare drikkevandsindvinding nær byen, og det er vanskeligt at finde nye indvindingsområder uden for byområderne til erstatning. En koordineret indsats for bevarelse af de to kildepladser er derfor ønskelig.

 

Der er konstateret forurening af grundvandet på konkrete lokaliteter i indsatsområdet, som stammer fra tidligere virksomhed. Region Hovedstaden har ansvaret for afværgeforanstaltninger overfor disse forureninger. Regionen har generelt for sin indsats besluttet, at de største grundvandsressourcer med god kvalitet prioriteres højt, og at mindre vandressourcer af god kvalitet og stor afstand til alternativ forsyning ligeledes prioriteres højt.

 

Løsning

Der lægges med denne indstilling op til, at Københavns Kommune indgår en aftale med Herlev- og Gladsaxe Kommuner og med KE om en indsatsplan for området. Indsatsplanen omfatter dialog med Region Hovedstaden.

 

Indsatsplanen for Kilderne XIII og XIV

Indsatsplanen indeholder aftale om etablering af supplerende overvågning af grundvandet. Der er aftale om håndtering af et konkret, tilbagevendende problem med oversvømmelse af kilde XIII.

Desuden er der aftale om en mere generel forebyggende indsats, som består af: 1) Lokalisering og sløjfning af ubrugte boringer, 2) virksomhedstilsyn med fokus på grundvandsrisiko og 3) indsats mod pesticidforbrug.


Endelig er der aftale om en løbende kontakt til Regionen, som har ansvaret for afværgeforanstaltninger overfor kortlagt forurening af jord- og grundvand.

 

Langt den største del af indsatsområdet er beliggende i Gladsaxe og Herlev Kommuner, og det er dermed også disse kommuner og KE, der har den største opgave i forhold til gennemførelse af indsatser og finansiering af disse.

 

 

Indsats

Udfører

Afværgeanlæg Kilde XIII, etablering

KE

Moniteringsboringer: projektering, etablering

KE

Virksomhedstilsyn

København, Herlev, Gladsaxe

Overvågningsprogram, udarbejdelse

KE

Registrering af boringer/ brønde

København, Herlev, Gladsaxe

Risikovurdering og plan for sløjfning af boringer

KE i samarbejde med København, Herlev, Gladsaxe

Indsats på jordforureningsområdet-kontakt til Regionen

KE, København, Herlev, Gladsaxe

Oversvømmelsessikring

KE

Udbygning af afløbssystemer

Herlev, Gladsaxe

Fælles pesticidkampagne

KE, København, Herlev, Gladsaxe

Revision af indsatsplan

KE, København, Herlev, Gladsaxe

 

Københavns Kommune deltager i aftalen, fordi en lille del af indsatsområdet ligger i Københavns Kommune, herunder en del af kildepladszonen omkring Kildeplads XIII. (Se oversigtskort bilag 1, s. 1)

 

Vandet fra de to kildepladser er en væsentlig del af KE´s grundlag for opretholdelse af Islevbro Vandværk, som behandler vandet fra de to kildepladser. Islevbro vandværk behandler 6 mio m3 vand/ år, og af disse kommer knapt 1/3 fra Kilde XIII og XIV.

 

Vandet indgår i forsyningen af Københavns Kommune, som både har en forsynings- og en beredskabsmæssig interesse i, at de bynære kildepladser bevares. Det samlede årlige forbrug i København er ca. 33. mio 3.

 

Ved at deltage i indsatsplanen kan Københavns Kommune styrke vægten af prioriteringen af de to kildepladser, også i forhold til Regionen. I medfør af de konkrete indsatser bidrager kommunen i et vist omfang direkte til bevarelsen af drikkevandsressourcen til de to kildepladser. 

 

Procedure

Indsatsplaner er et redskab til grundvandsbeskyttelse, der er beskrevet i Vandforsyningsloven med en fastlæggelse af, hvem der kan indgå sådanne aftaler og proceduren for deres vedtagelse.

 

Kommunerne skal bl.a. nedsætte et "Teknisk Koordinationsforum" (TKF) med deltagelse af bl.a. berørte nabokommuner og relevante interesseorganisationer, som skal inddrages i indsatsplan-processen. Det foreliggende forslag til indsatsplan har i december 2007 været forelagt et Teknisk Koordinationsforum bestående af en samling af de tre kommuners respektive TKF.

 

Den politiske behandling foregår sideløbende i de tre kommuner. Herlev Kommunes politiske udvalg har vedtaget at sende forslaget i offentlig høring. Gladsaxe Kommunes politiske udvalg forventes at tage stilling til forslaget i indeværende måned.

 

Økonomi

Indsatsplanen indeholder aftaler om en række aktiviteter. For Københavns Kommune er følgende relevante:

 

2008

Lokalisering af gamle boringer indenfor kildepladszonen til Kilde XIII:      ca. kr. 75.000

 

2009

Fælles pesticidkampagne i indsatsområdet i foråret 2009:                    ca. kr. 20.000

 

Udgifterne afholdes indenfor CMI´s eksisterende ramme.       

 

Videre proces

 

Vedtagelse af indsatsplanen

·        Kommunen udsender forslaget i offentlig høring i fællesskab med de øvrige aftaleparter.

·        Revideret forslag skal igen forelægges Teknisk Koordinationsforum

·        Revideret forslag forelægges herefter til politisk vedtagelse i de tre kommuner

 

Gennemførelse af indsatser

2008: Københavns Kommune gennemfører virksomhedstilsyn med særligt fokus på risiko for grundvandsforurening. Københavns Kommune kortlægger ubrugte boringer inden for kildepladszonen til kilde XIII.

2009: Kommunen deltager i en fælles pesticidkampagne som gennemføres i forhold til haveejere i området.

2010: Indsatsplanen revideres

 

Bilag

1.      Forslag til indsatsplan med kort over indsatsplanområdet

2.      Høringsskrivelse

3.      Miljøvurdering

 

 

Pernille Andersen                                  Mikkel Aarø-Hansen



 

Til top