Overtagelse af grundejernes renholdelsesforpligtelse på fortove 2008
Overtagelse af grundejernes renholdelsesforpligtelse på fortove 2008
Teknik- og Miljøudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 23. januar 2008
Sager til beslutning
14. Overtagelse af grundejernes renholdelsesforpligtelse på fortove 2008
TMU 13/2008 J.nr. 2007-33489
I forlængelse af
forslag om kommunens overtagelse af grundejernes renholdelsesforpligtelse på
fortove, har forvaltningen i efteråret 2007 foretaget partshøring af de berørte
grundejere. Borgerrepræsentationen skal nu beslutte, om ordningen skal træde i
kraft på baggrund af høringen og de foreslåede ændringer.
INDSTILLING OG Beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, 1. at ordningen træder i kraft i de i bilag 2 (kort B) skitserede områder pr. 1. april 2008 med de, på baggrund af partshøringen, foreslåede ændringer, beskrevet i løsningsafsnittet. 2. at der gives en indtægts- og en udgiftsbevilling på 10.098.538 kr. til Teknik- og Miljøudvalget, Center for Renhold, funktion 2.28.11.1 svarende til de forventede indtægter og udgifter
som følge af, at ordningen udvides, jf. bilag 5. |
PROBLEMSTILLING
Forvaltningen har i efteråret 2007 gennemført partshøring af ca. 3000 grundejere, der forventes at blive direkte berørt af ordningen. Ca. 450 af disse har indsendt høringssvar. Det svarer til en aktiv høringsprocent på 15 %.
Partshøringen viser, at den foreslåede renholdelsesordning medfører nogle generelle problemstillinger for de berørte grundejere. De problemstillinger, som grundejerne rejser, kan tematiseres på følgende måde:
1. Grundejere, der allerede har en vicevært eller lignende medarbejder ansat til at varetage renholdelsesforpligtelsen på fortovene, hvor kommunens delvise overtagelse af renholdelsen medfører, at dele af viceværtens arbejde bortfalder.
2. Grundejere, der ønsker en samlet renholdelsesløsning i stedet for den foreslåede delvise overtagelse af renholdelsesopgaverne.
3. Grundejere, primært i Indre By, der stiller sig uforstående overfor pligten til at betale for renhold på strækninger, hvor der står mange cykler op ad facaden og permanent byinventar f.eks. cykelstativer, som kan besværliggøre en effektiv renholdelse.
4. Grundejere, der stiller sig uforstående overfor det valgte renholdelsesniveau på en given gade.
5. Grundejere, som er uforstående overfor udvalgte strækninger og områder, fordi der, efter deres mening, enten ikke er behov, eller den foreslåede renholdelsesfrekvens ikke vil have nogen effekt.
6.
Byens store grundejere vil angiveligt få øgede
driftsomkostninger samtidig med, at renholdelsesfrekvensen vil blive sænket i
forhold til det nuværende niveau.
Ca. 30 % af høringssvarene grupperer sig omkring særligt punkt 1 og 2. Mængden af uforbeholdne positive tilkendegivelser udgøres af 14 borgere. Generelt må man antage, at høringssvar oftest kommer i form af indsigelser. Derfor skal det lave antal positive tilkendegivelser tages med dette forbehold.
LØSNINGER
Nedenfor følger forslag til løsninger på de nævnte problemstillinger rejst i høringssvarene.
Ad. 1 og 2
Den renholdelsesordning, som forvaltningen tilbyder, skal ses som en grundrenholdelse og ikke som en samlet overtagelse af alle grundejernes hidtidige opgaver varetaget af f.eks. viceværter. Grundejerne vil skulle supplere den daglige renholdelse med eksempelvis renhold af kælderskakte, ukrudts- og glatførebekæmpelse.
Ad. 3
For at imødegå ophobning af gadesnavs omkring cykler henstillet langs facader foreslår forvaltningen, at den tilbudte fortovsrenholdelse udføres ekstra grundig omkring cykler og cykelstativer én gang om ugen.
Ad. 4 og 5
Forvaltningen anbefaler, at det fastsatte renholdelsesniveau revurderes på udvalgte gader. Det medfører, at det oprindelige partshørte område i Indre By, se bilag 2 (kort A) indskrænkes til Middelalderbyen og særligt befærdede gader som f.eks. Frederiksborggade og Torvegade, se bilag 2 (kort B). Forvaltningen anbefaler, at det oprindelige forslag med forskellige renholdelsesfrekvenser bortfalder i Indre By og Middelalderbyen. I stedet vil alle gader være omfattet af renholdelse syv gange ugentlig. Forvaltningen anbefaler, at ordningen i brokvartererne bibeholdes på de, i partshøringen, foreslåede strækninger, og udvides som oprindeligt foreslået med syv gange ugentlig renholdelse, se bilag 2 (kort A og B).
Ad. 6
Forvaltningen foreslår renholdelsesfrekvenserne, særligt i Indre By, revurderet og de berørte områder indskrænket, se pkt. 4 og 5.
Sammenfatning
På baggrund af de indkomne høringssvar, især de nævnte problemstillinger i punkt 4, 5 og 6 samt løsningsforslagene, anbefaler forvaltningen, at ordningen bliver indskrænket geografisk og renholdelsesfrekvenserne opgraderet i Indre By, således at hele Middelalderbyen får renholdt syv gange ugentligt, se bilag 2 (kort B).
I forbindelse med stigningen af afgiftsydelsen i brokvartererne 1. juli 2007 oprettede forvaltningen en pulje til fleksibel renholdelse. Den fleksible renholdelsespulje vil også indgå i denne udvidelse af ordningen, jf. bilag 5. Renholdelsespuljen vil fremover efter behov blive anvendt i forhold til de grundejere, der kunne opleve et lavere serviceniveau eller, hvor forvaltningen mener, at der er særligt behov. Behovene for renholdelse vil kunne ændre sig, da det ikke er sandsynligt, at behovene for renholdelsen er konstante. For et overblik over eksisterende ordninger se bilag 1.
Den fleksible renholdelsespulje er i tråd med den nye driftsstrategi, hvor vægten fremover vil være på tilstandskrav frem for funktionskrav. Generelt skal byen opleves som ren, uanset med hvilke frekvenser der renholdes. Dette gør sig dog ikke gældende for de fortove, som kommunen har overtaget eller overtager renholdelsesforpligtelsen af; her renholdes i det omfang, som borgeren er informeret om og tilsvarende opkræves for. En samlet oversigt over fortove, der er omfattet af nuværende og fremtidige ordninger, fremgår af bilag 3.
Udvidelsen af renholdelsesordningerne betyder, at den midlertidige skurvognsløsning i Nørre Voldgade skal udvides for at skabe plads til de ca. 20 nye medarbejdere, der ansættes, idet der ikke er plads i eksisterende lokaliteter. Forvaltningen har i løbet af 2007 iværksat undersøgelser af hvilke muligheder, der er for at indrette mandskabsfaciliteter til de udførende medarbejdere i Indre By. Der bør findes en permanent løsning på denne problemstilling i løbet af 2008, som medfører, at den midlertidige skurvognsløsning på Nørre Voldgade kan nedlægges. Et statusnotat om mulige aktuelle lokaliteter er vedlagt som bilag 4.
Forvaltningen anbefaler, at datoen for, at de udvidede renholdelsesordninger træder i kraft, ændres fra 1. marts 2008 til 1. april 2008, jf. indstillingens punkt 1.
Anbefalingen sker på baggrund af, at beslutningen i Borgerrepræsentationen ultimo februar samtidig med en ikrafttræden den 1. marts 2008 ikke ville give grundejeren et rimeligt varsel. Dette varsel omfatter, at renholdelsesordningerne træder i kraft samt omfanget af afgiftsstørrelsen.
Økonomi
I den renholdelsesafgift, der opkræves via ejendomsskatten, er indeholdt omkostningerne forbundet med selve renholdelsesydelsen samt et overhead til administration. Ordningen er dermed udgiftsneutral for kommunen, idet det er grundejerne, som betaler for renholdelsen. Se bilag 5 for en økonomisk oversigt over renholdelsesafgifter.
Der vil blive indarbejdet i alle nye aftaler, at betalingen sker med de takster, som fastsættes og reguleres i forbindelse med budgetvedtagelsen.
Videre
proces
Efter Teknik - og Miljøudvalgets godkendelse skal sagen forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
BILAG
1. Kort: Fortove omfattet af nuværende renholdelsesordninger (kort).
2. Kort A: Fortove hvor grundejerne er partshørt om fremtidige renholdelsesordninger.
Kort B: Forvaltningens anbefaling af fortove omfattet af fremtidige renholdelses-
ordninger.
3. Kort: Samlet oversigt over fortove omfattet af nuværende og fremtidige renholdelses-
ordninger.
4. Statusnotat over ejendomme i Indre By med mulige mandskabsfaciliteter
5. Økonomisk oversigt over renholdelsesafgifter.
Pernille Andersen Claus
Robl