Mødedato: 22.11.2006, kl. 15:00

Frivillighedspolitik

Se alle bilag

Frivillighedspolitik

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 22. november 2006

 

 

Sager til beslutning

 

5.      Frivillighedspolitik

 

TMU 916/2006  J.nr. 1619.0003/05

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

at forslagene i denne indstilling udgør udvalgets frivillighedspolitik

 

RESUME

Borgerrepræsentationen besluttede den 15. december 2005, at samtlige fagudvalg skal udarbejde en implementeringsplan for frivillighedspolitikken, der beskriver samarbejdet mellem udvalg, forvaltning og frivillige organisationer. Formålet med frivillighedspolitikken er i korte træk at skabe de bedste muligheder for frivillig aktivitet for borgerne i kommunen. Politikken er møntet på sociale opgaver.

 

Det foreslås, at Teknik- og Miljøudvalgets frivillighedspolitik  omfatter følgende:

-          fra den 1. januar 2007 afsættes ressourcer i forvaltningens sekretariat til et mere målrettet samarbejde mellem forvaltningen og de frivillige netværk, foreninger og organisationer, der virker inden for udvalgets ressortområde

-          i samarbejde med de øvrige forvaltninger i kommunen søges mere målrettet om  midler til frivillighedsprojekter, der har den sociale opgave som det primære, men som også har en effekt inden for Teknik- og Miljøudvalgets ressortområde.

-          i indstillingerne til Teknik- og Miljøudvalget vil forvaltningen gøre opmærksom på og forholde sig til de frivillige organisationers input

Såfremt dette vedtages, vil de frivillige blive orienteret om, at de har mulighed for at bruge Sekretariatet som sparringspartner i forhold til  ideer til nye initiativer og i forhold til deres samarbejde med forvaltningen som sådan.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen vedtog den 15. december 2005 en frivillighedspolitik for kommunen. Se bilag 1.

Formålet med frivillighedspolitikken er i korte træk at skabe de bedste muligheder for frivillig aktivitet for borgerne i kommunen. Den frivillige aktivitet er mangfoldig, og strækker sig fra uformelle netværksorganisering til foreninger og organisationer med formaliserede beslutningssystemer. Det er kommunens vedtagne politik, at skabe de bedst mulige rammer for hele dette spænd af frivillighed.

I Borgerrepræsentationens beslutning den 15. december 2005 indgår, at samtlige fagudvalg skal udarbejde en implementeringsplan for frivillighedspolitikken, der beskriver samarbejdet mellem udvalg, forvaltning og frivillige organisationer. Fagudvalgenes planer skal i henhold til Borgerrepræsentationens beslutning være vedtaget i fagudvalgene senest den 15. december 2006.

 

Bygge- og Teknikudvalgets bidrag til den vedtagne frivillighedspolitik

Bygge- og Teknikudvalget vedtog den 21. september 2005 et høringssvar til Økonomiforvaltningen, hvori man konstaterede, at oplægget til den nye frivillighedspolitik ligger i tråd med den vedtagne borgerdialogspolitik, som på udvalgets område bl.a. kommer til udtryk ved borgermøder og udviklingsforløb i dialog med borgerne i forbindelse med lokalplansager, byfornyelsen, kvarterløft, udvikling af de grønne områder, etablering af grønne gårdanlæg, trafikplaner og trafikprojekter mv. Endvidere, at såvel enkeltborgere som foreninger og organisationer har mulighed for foretræde for udvalget.

Derudover konstaterede Bygge- og Teknikudvalget, at midlerne til at støtte frivillige foreninger og organisationer, der ikke direkte har socialt virke som formål, er begrænsede, hvorfor man ikke det omfang, udvalget kunne ønske, kan understøtte det frivillige arbejde i relation til udvalgets ressort. Bygge- og Teknikudvalget pegede samtidig på, at kampagner inden for udvalgets ressort i visse tilfælde indirekte har en social effekt, f.eks. Store Rengøringsdag og Stop Graffitikampagnen, og at man også kan forestille sig, at det sociale, frivillige arbejde har en effekt inden for Bygge- og Teknikudvalgets ressort. Udvalget foreslog her, at frivillige støttes med sociale midler til at foretage indsamling af sprøjter og kanyler på de offentlige arealer på Indre Vesterbro.

Miljø- og Forsyningsudvalgets bidrag til den vedtagne frivillighedspolitik

Miljø- og Forsyningsudvalget vedtog den 12. september 2005 et høringssvar til Økonomiforvaltningen, hvori man konstaterede, at frivillighedspolitikken ikke kan udmøntes på en systematisk måde med handlingsplaner og lignende inden for Miljø- og Forsyningsudvalgets område, men at der via bl.a. Miljøfestivalen og etnisk miljøarbejde er et samarbejde med organisationer, som også – direkte eller indirekte – udfører frivilligt socialt arbejde.

 

Teknik- og Miljøudvalgets frivillighedspolitik

Den vedtagne frivillighedspolitik for kommunen er møntet på sociale opgaver. I større eller mindre grad har Teknik- og Miljøforvaltningens samarbejde med og kontakt til de frivillige netværk, foreninger og organisationer da også et socialt islæt; direkte som indirekte.

Da det er svært at definere, hvornår det teknik- og miljøfaglige i forholdet til de frivillige holder op, og det sociale (i bred forstand) starter, foreslås Teknik- og Miljøudvalgets frivillighedspolitik at omfatte alle frivillige netværk, foreninger og organisationer, der virker inden for udvalgets ressortområde.

Det foreslås derfor, at implementeringsplanen omfatter følgende:

-       Fra den 1. januar 2007 afsættes ressourcer i forvaltningens sekretariat til et mere målrettet samarbejde mellem forvaltningen og de frivillige netværk, foreninger og organisationer, der virker inden for udvalgets ressortområde

-       i samarbejde med de øvrige forvaltninger i kommunen søges mere målrettet om  midler til frivillighedsprojekter, der har den sociale opgave som det primære, men som også har en effekt inden for Teknik- og Miljøudvalgets ressortområde. Det kunne som omtalt ovenfor eksempelvis være støtte til frivillige med sociale midler til at foretage indsamling af sprøjter og kanyler på de offentlige arealer på Indre Vesterbro.

-       i indstillingerne til Teknik- og Miljøudvalget vil forvaltningen gøre opmærksom på og forholde sig til de frivillige organisationers input. Det vil med den nye indstillingsskabelon blive beskrevet i et særskilt bilag, når det er aktuelt

Såfremt dette vedtages, vil de frivillige blive orienteret om, at de har mulighed for at bruge Sekretariatet som sparringspartner i forhold til  ideer til nye initiativer og i forhold til samarbejdet med forvaltningen som sådan.

­
I bilag 2 ses eksempler på frivillige netværk, foreninger og organisationer, som forvaltningen har et mere eller mindre formailseret samarbejde med.

Teknik- og Miljøudvalget vil en gang om året få en kort redegørelse om udviklingen af samarbejdet med de frivillige.

 

 

Økonomi

Eventuelle udgifter forbundet med udvalgets frivillighedspolitik  afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets driftsbudget.

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Høring

Denne indstilling har været i høring hos de frivillige netværk, foreninger og organisationer, der nævnes i bilag 2. Høringsvarene fremgår af bilag 3, og er i bilag 4 kommenteret af forvaltningen.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1. Københavns Kommunes frivillighedspolitik

Bilag 2. Liste over hørte frivillige netværk, foreninger og organisationer

Bilag 3.  Indkomne høringssvar

Bilag 4. Notat med forvaltningens kommentar til de indkomne høringssvar

 

 

Hjalte Aaberg


& nbsp;

Til top