Mødedato: 22.11.2006, kl. 15:00

Højhuse i København. Strategi for byens profil - oplæg til debat

Se alle bilag

Højhuse i København. Strategi for byens profil - oplæg til debat

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 22. november 2006

 

 

Sager til beslutning

 

16.      Højhuse i København. Strategi for byens profil - oplæg til debat

 

TMU 911/2006  J.nr. 619.0061/06

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Borgerrepræsentationen:

 

at  vedtage at offentliggøre debatoplægget Højhuse i København

 

at  debatperioden fastlægges til 9 uger fra mandag den 11. december 2006 til mandag den 12. februar 2007.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i udvalgets møde den 8. november 2006

Sagen blev udsat

 

 

RESUME

Der er en øget interesse for at bygge højhuse i København. Borgerrepræsentationen har i forbindelse med Kommuneplan 2005 derfor besluttet, at der skal udarbejdes et debatoplæg om byens profil (BR 668/05). Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen fremlægger her debatoplægget Højhuse i København. Strategi for byens profil – oplæg til debat til politisk behandling.

 

Sagen var på dagsordenen for Teknik- og Miljøudvalgets møde den 8. november 2006, men blev udsat. 

 


SAGSBESKRIVELSE

De senere års øgede antal forslag om højere bebyggelser, herunder højhuse, har skabt behov for en bred offentlig debat om byens profil og for at skabe retningslinier for placering og udformning af højhuse.

 

Borgerrepræsentationen har i forbindelse med Kommuneplan 2005 vedtaget, at der skal udarbejdes et debatoplæg om byens profil, herunder om placering, højder og udformning af højhuse med henblik på senest ved den næste revision af kommuneplanen at fastlægge retningslinier for højhusbyggeri i København. I Kommuneplan 2005 er det forudsat, at placeringsmuligheder for højhuse søges uden for det historiske byområde. (BR 668/05)

 

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen har udarbejdet debatoplægget Højhuse i København. Strategi for byens profil – oplæg til debat, der nu fremlægges til politisk behandling.  

 

Formålet med debatoplægget er at få en bred offentlig og politisk debat om byens planlægning, arkitektur og identitet, der rækker ud over forenklingen 'for og imod højhuse'. Debatten skal være med til at skabe forudsætninger for at udarbejde retningslinier for højhusbyggeri i København.

 

Debatoplæg

I forhold til Københavns nuværende profil og kommuneplanens generelle maksimale bygningshøjde på 6½ etage, svarende til ca. 25 m, arbejder debatoplægget med følgende definition:

 

-         Højhuse er bygninger på over 40 meter, eller 13 etager og derover

 

Bebyggelser med denne højde vil stå i markant kontrast til den omgivne bebyggelse og derfor have en væsentlig betydning for byens profil som helhed.

 

Bebyggelse mellem 25 og 40 m (7 - 12 etager) vil blive håndteret i den løbende kommune- og lokalplanlægning.

 

Debatoplæggets vision

Den overordnede vision er at udvikle en ny markant byprofil, der digter videre på den kendte med tårne og spir. Arkitektonisk eksperimenterende højhuse med høj kvalitet og fokus på miljøbevisthed skal give nye byområder og bycentre selvstændig identitet.

 

Samtidig skal højhuse være med til at skabe tætte byområder med spændende byrum, der understøtter et levende byliv og fremmer brugen af kollektiv trafik.

 

Principper for placering af højhuse

Debatoplægget anbefaler, at byudviklingsområder og stationsnære arealer prioriteres som zoner for højhuse, men vil ikke på forhånd udelukke muligheder andre steder i byen. Følgende områder udpeges som prioriterede områder:

 

-         De store byudviklingsområder Ørestad City og Århusgade-området (Indre Nordhavn)

-         Arealer omkring trafikale knudepunkter, særligt omkring Hovedbanegården, Ny Ellebjerg Station, Nørrebro Station og Ryparken Station samt Carlsberg-området

 

Den ydre del af Nordhavnen samt Refshaleøen udpeges som perspektivområder for højhuse, i overensstemmelse med Kommuneplanens rækkefølgeplanlægning.

 

I den øvrige del af byen kan højhuse også placeres som punktvise fornyelser, hvor højhuse fx markerer trafikale knudepunkter med banebetjening eller vigtige krydsningspunkter mellem indfaldsveje og ringgader.

 

Offentlig debat om konkrete projekter for højhuse

I debatoplægget anbefales det, at der i forbindelse med projekter for højhuse gennemføres en ambitiøs offentlig proces, der skaber en bred debat om områdets udvikling, herunder bebyggelsens udformning og funktioner. Dialogprocessen skal være med til at skabe bedre projekter og større tilfredshed blandt de involverede parter.

 

I debatoplægget anbefales en model, hvor kommunen i samarbejde med grundejere og developere inddrager lokale beboere og repræsentanter for erhverv og institutioner allerede når der skal laves et program for et projekt. Det anbefales endvidere, at programmet og projektidéen forelægges til offentlig diskussion, inden det besluttes politisk. Programmet danner grundlag for en arkitektkonkurrence eller parallelopdrag og de indkomne forslag udstilles offentligt for kommentarer, inden et forslag udvælges og indstilles til politisk godkendelse.

 

Aktuelle projektforslag for højhuse

Der er en øget interesse for at bygge højhuse i København. Det kommer bl.a. til udtryk i et stigende antal projektforslag for højhuse, fx Tivoli, Beauvais-grunden, Faste Batteri m.fl. Disse projekter vil naturligt indgå i debatten.

 

Redegørelse

Forvaltningerne har udarbejdet en forudsætningsredegørelse, der bl.a. indeholder en gennemgang af byens topografi og bebyggelsesstruktur samt en registrering af de bebyggelser, der præger den københavnske byprofil (skyline). Redegørelsen trykkes ikke, men lægges på kommunens hjemmeside.

 

Offentlighedsfase

Debatoplægget udsendes i offentlig høring i 9 uger mellem onsdag den 11. december 2006 og fredag den 12. februar 2007. Debatoplægget annonceres i dagspressen og lokalaviser, samt fremlægges på biblioteker, medborgerhuse, i Københavnerinformation. Debatoplægget er gratis.

 

Debatmøder

I offentlighedsperioden afholdes der et stort debatmøde, hvor en del af mødet tilrettelægges som en workshop. På debatmødet/ workshoppen deltager politikere, borgere, fagfolk, investorer og interessenter i en debat om højhuse i København. Workshoppen styres af to journalister, der skal sikre at alle parter bliver hørt i processen og søger for at udfordre og nuancere debatten.

 

Temanummer om højhuse i KBH

Det gratis månedlige magasin KBH, der bl.a. sætter fokus på byudviklingen i København, vil i december- eller januarudgaven indeholde et tema om højhuse i København. KBH forventes at nå en målgruppe blandt unge (15 – 35 år), der normalt er vanskelige at kommunikere med gennem de traditionelle kanaler (annoncer, debatoplæg, debatmøder).

 

Indkaldelse af idéer og forslag

Københavns Kommune har indkaldt ideer og forslag til planlægningen for højhuse. Indkaldelsen af ideer og forslag er sket fra den 29. marts til den 8. maj 2006. Der er indkommet i alt 14 høringssvar. Hovedsynspunkterne i høringssvarene samler sig især om to forhold:

 

Det historiske byområde bør friholdes for højhuse – dette synspunkt udtrykkes af flere indsigere uanset deres holdninger til højhuse i øvrigt.

Kommuneplan 2005 fastlægger, at placeringsmuligheder for højhuse skal søges uden for det historiske byområde. Debatoplægget vil imidlertid ikke på forhånd afvise at diskutere om, hvor og hvordan højhuse kunne blive et tilskud til den historiske profil.

 

Der bør rettes særlig opmærksomhed på højhuses vind- og skyggepåvirkning af nærmiljøet.

Debatoplægget behandler dette spørgsmål i et afsnit om klimaforholdene omkring højhuse. I forbindelse med den almindelige sagsbehandling af højhusprojekter stilles krav om, at bygherren redegør for højhusets vind- og skyggepåvirkning af omgivelserne gennem hhv. vindtunnelforsøg og skyggediagrammer.

 

De indkomne høringssvar peger bl.a. på Ørestad, Nordhavn og Refshaleøen som velegnede steder for højhuse. Det anbefales desuden, at højhuse placeres stationsnært. Disse høringssvar afspejles i debatoplægget.

 

I forbindelse med indkaldelsen af idéer og forslag har forvaltningerne desuden gennemført en række dialogaktiviteter:

 

-         3 møder med interessenter og meningsdannere:
Et møde med Foreningen mod fejlplacerede højhuse
Et møde med Foreningen til hovedstadens forskønnelse, Kulturmiljørådet for København og Frederiksberg kommuner og Kulturarvstyrelsen
Et møde med de største developere i København

-         2 workshops danske arkitekter og planlæggere

 

Forvaltningerne har derudover gennemført en studierejse til Rotterdam og Amsterdam for at hente inspiration i disse byers strategier for placering og udformning af højhuse.

 

Videre forløb

På baggrund af den offentlige debat udarbejder Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen en hvidbog.

 

Der udarbejdes i 2007 et kommuneplantillæg, som vil indeholde:

-         Retningslinier for placering, højder og udformning af højhuse

-         Retningslinier for offentlig debat om projekter for højhuse

 

Forslag til kommuneplantillæg samt hvidbog fremlægges til politisk behandling i 2007.

 

ØKONOMI

Debatoplægget har ingen kommunaløkonomiske konsekvenser.

 

Udgifter til projektet afholdes indenfor Teknik- og Miljøforvaltningens samt Økonomiforvaltningens budget.

 

MILJØVURDERING

Folketinget har vedtaget lov nr. 316 af 5. maj 2004 om miljøvurdering af planer og programmer. Loven har som formål at fremme en bæredygtig udvikling ved at sikre, at der foretages en miljøvurdering af de planer og programmer, hvis gennemførelse kan få en væsentlig indvirkning på miljøet.

 

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen vurderer, at debatoplægget ikke er omfattet af forvaltningernes positivliste over sager, der skal miljøvurderes, idet debatoplægget ikke kan anses for at være en plan som fastlægger rammer for fremtidige byggerier eller anlægsprojekter.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Debatoplægget har ingen andre konsekvenser.

 

HØRING

Debatoplægget vil blive sendt i offentlig høring, jf. ovenfor.

 

BILAG

Bilag 1: Debatoplæg: Højhuse i København

Bilag 2: Redegørelse

Bilag 3: Indkomne høringssvar ifm. indkaldelse af ideer og forslag

Bi lag 4: Resume af høringssvar ifm. indkaldelse af ideer og forslag

Bilag 5: Dialogstrategi

Bilag 6: Projektforslag for højhuse

 

Udsendt forud for Teknik- og Miljøudvalgets møde den 8. november 2006

 

 

 

 

 

 

Claus Juhl                                                                     Hjalte Aaberg


 

Til top