Mødedato: 22.09.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Belysningsmasterplan del II

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal godkende belysningsmasterplan II, som grundlag for udskiftning af byens 11.000 ældre lysarmaturer.

Indstilling og beslutning

 Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at belysningsmasterplan II, som beskrevet i bilag 1, anvendes til prioritering af Teknik- og Miljøforvaltningens fremtidige indsats for udskiftning af 11.000 lysarmaturer i byen.

Problemstilling

I budgetaftalen for 2013 (BR den 4. oktober 2012) besluttede parterne (A, B, F, I og Ø) et større fornyelsesprojekt af den københavnske gade- og byrumsbelysning:

”Belysningen i København er i dag ressourcekrævende og mange steder udtjent. Samtidig kan elforbruget til Københavns gadebelysning halveres via udskiftning af gadebelysning til LED. Derfor vil en udskiftning have positive effekter på økonomi, belysning, tryghed og klima. Parterne er derfor enige om at udskifte knap 21.000 armaturer og 8.000 master i perioden 2013-2015.” (Side 64.)

Udskiftningen af armaturer og master blev godkendt den 24. februar 2014 i Teknik- og Miljøudvalget, og er beskrevet i belysningsmasterplanens del I..

På mødet den 24. februar 2014 blev det desuden besluttet, at forvaltningen skulle udarbejde en plan for fremtidige belysningsprojekter samt for udskiftningen af byens resterende ca. 11.000 ældre gadelamper. Denne anden del af belysningsmasterplanen fremlægges nu til godkendelse i Teknik- og Miljøudvalget.

Løsning

Udskiftningen af gadelamper vil sikre en fortsat forbedring af grundbelysningens kvalitet og design – herunder bedre lys på cykelstier og fortove. Desuden vil udskiftningen bidrage til kommunens klimamål med en reduktion af CO2 udslippet på ca. 800 ton/år (ca. 1,6 GWh/år).

Belysningsmasterplanens del II
Belysningsmasterplanens anden del inkluderer input fra Københavns lokaludvalg og deres ønsker til, hvor ny belysning kan give øget værdi til et lokalområde. Desuden er planen suppleret med et biologisk studie af belysningens betydning for dyrelivet i byen, samt en sociologisk analyse af, hvordan københavnere oplever byens belysning.

Samarbejdet med lokaludvalgene har været helt centralt i arbejdet med belysningsmasterplanen og borgerinddragelse er fortsat en hjørnesten i arbejdet med at lyssætte København.

Den samlede belysningsmasterplan
Belysningsmasterplanens centrale ambitioner er at:
  • Videreføre Københavns ambitioner for planlægning og udvikling af byen til også at gøre sig gældende om natten.
  • Udnytte alle belysningspotentialer for byens borgere (skabe atmosfære, forbedre oplevelsen af byen om natten, forbedre sikkerheden, understøtte blød trafik, lyshierarki, byudvikling via belysning m.m.).
  • Sikre styring af lysressourcer og energiomkostninger (kvalitativ fremgangsmåde til en bæredygtig udvikling, forbrug, styring af energiefterspørgsel, drift, ”intelligent” styring af belysning m.v.).
  • Understøtte Københavns byudvikling og bidrage til en helhedsplanlægning, der tager højde for byplanlægning, transport og byens rekreative områder.
  • Fremme nye måder at opleve byen på om natten.
Formålet med den samlede belysningsmasterplan for København er at beskrive en helhedsorienteret og strategisk tilgang til udviklingen af den københavnske gade- og byrumsbelysning. Ambitionen er at sikre omfattende energibesparelser og skabe et sammenhængende, lokalt forankret og særligt lyskarakter for København.

Økonomi

Borgerrepræsentationen godkendte den 23. august 2012 en indtægtsbevilling på 10,5 mio. kr. fra DONG i forbindelse med kabellægningsprojektet. Bevillingen skal finansiere konkrete projekter, som forbedrer kvalitet og design af gadebelysningen – herunder bedre belysning på fortove og cykelstier.

Belysningsmasterplan del II vil danne grundlaget for udskiftning/forbedringer i gadebelysningen i forbindelse med dette projekt og i forbindelse med fremtidige projekter.

Videre proces

Forvaltningen vil fremlægge de konkrete projekter i forbindelse med kabellægningsprojektet til Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse. 

                        Pernille Andersen 
                                                                      /Niels Tørsløv

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top