Mødedato: 22.09.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Trafikal fredeliggørelse af Prinsessegade

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal træffe beslutning om projektforslaget for en trafikal fredeliggørelse af Prinsessegade samt godkendelse af projektforslag for de tilstødende gader.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget,

  1. at projektforslaget for Prinsessegade jf. bilag 2 godkendes som projektgrundlag for en trafikal fredeliggørelse af Prinsessegade .
  2. at der nedlægges 16 parkeringspladser i grøn zone, som retableres i Burmeistergade.

Teknik og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, 

    3.   at anlægsbevillingerne givet til trafiksanering på Prinsessegade/Holmen og Christianshavn 
          samles til én anlægsbevilling, se Økonomiafsnittet (bilag 17). 
    4.   at projektforslagene for projekterne i hhv. Skt. Annæ Gade, Burmeistergade og til udførelse 
          af busvenlige bump i Danneskiold-Samsøes Allé samt gennemgående fortove over Bodenhoffs 
          Plads som vist i bilag 4, 5 og 16 godkendes. 
    5.   at der frigives en anlægsbevilling på 4,8 mio. kr.til hovedprojektering og udførelse af projekt-
          forslag i hhv. Skt. Annæ Gade, Burmeistergade og til udførelse af busvenlige bump i 
          Danneskiold-Samsøes Allé samt gennemgående fortove over Bodenhoffs Plads som vist i 
          bilag 4, 5 og 16. Anlægsbevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær 
          anlæg. Se periodisering af den samlede anlægsbevilling i Økonomiafsnittet, bilag 17. 
    6.   at der frigives en anlægsbevilling på 1,2 mio. kr. til reetablering af de nedlagte parkeringspladser. 
          Disse anlægges i Burmeistergade. Anlægsbevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets 
          bevilling Ordinær anlæg. Se periodisering af den samlede anlægsbevilling i Økonomiafsnittet, 
          bilag 17. 
    7.   at finansieringen af udgiften i forbindelse med forøget rejsetid for busser i Prinsessegade på 2,2 
          mio. kr. (2014 p/l) årligt fra 2016 indgår i forhandlingerne for Budget 2016.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte 4. november 2010 et medlemsforslag (A, V, B og C) om, at en nedlæggelse af busslusen på Holmen henvises til Teknik- og Miljøudvalget. Borgerrepræsentationen besluttede 10. marts 2011, at en nedlæggelse af busslusen skal ske i sammenhæng med en trafiksanering af Prinsessegade.  Se bilag 10 for en oversigt over den politiske behandling af sagen.

Forvaltningen har udarbejdet et projektforslag til, samt et alternativ for en trafikal fredeliggørelse af Prinsessegade. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til projektforslaget.

I overførselssagen 2012-2013 ”Fremgang i fællesskab” (A, F, Ø, B og I), (BR 5. april 2013) er afsat midler til pladsdannelse i hhv. Sankt Annæ Gade og Burmeistergade samt udførelse af busvenlige bump i Danneskiold-Samsøes Allé og gennemgående fortove over Bodenhoffs Plads. Projektforslag fremlægges med henblik på frigivelse af midler.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet et projektforslag og et alternativ for en trafikal fredeliggørelse af Prinsessegade. Teknik- og Miljøudvalget har tidligere behandlet lignende forslag til løsning. Senest på mødet den 13. maj 2013, hvor et projektforslag med ensidige vejindsnævringer (projektforslaget i bilag 2) blev sendt tilbage til forvaltningen med et ønske om et mere trafiksikkert forslag. Udvalget anmodede samtidig om et forslag med busvenlige bump i hele kørebanens bredde (alternativet i bilag 3). Begge modeller indeholder foranstaltninger på de tilstødende gader, Sankt Annæ Gade, Bådsmandsstræde, Burmeistergade og Bodenhoffs Plads, samt mindre tiltag på Danneskiold-Samsøes Allé.

Fælles for projektforslaget og alternativet
For at dæmpe trafikken i området, foreslås det at etablere anbefalede ruter for turist-busser og taxaer.

Turistbusser sætter passagerer af på den nye plads i Sankt Annæ Gade foran Vor Frelsers Kirke (se bilag 4). Busserne forlader herefter området og venter på en venteplads, der udpeges i turistbusstrategien. Turistbusserne returnerer og samler passagererne op på fx Dronningensgade mellem Skt. Annæ Gade og Torvegade. Taxaer kommende fra Torvegade, foreslås ledt til højre ad Bådsmandsstræde. I bunden af Bådsmandsstræde bibeholdes vendepladsen. På hjørnet af Prinsessegade/Båds-mandsstræde etableres tre taxaholdepladser. Dette skal bidrage til, at den primære adgang til Christiania sker fra dette område, hvilket vil mindske taxakørslen videre ned ad Prinsessegade, samt forventelig reducere en del af parkeringen på cykelstierne langs Prinsessegade.

Cyklisters sikkerhed, tryghed og fremkommelighed forbedres bla. ved Refshalevej, idet cykelstien og fortovet bliver ført igennem krydset.

Krydset ved Prinsessegade og Bådsmandsstræde signalreguleres.

Projektforslag og alternativ
Projektforslaget indeholder ensidige vejindsnævringer i kombination med en busvenlig hævet flade, jf. bilag 2. Projektforslaget vil have en fartdæmpende virkning på de biler, der skal holde tilbage for modkørende. Det vurderes at trafiksikkerheden på Prinsessegade ikke reduceres med denne løsning, jf. bilag 11.

Alternativet indeholder traditionelle busvenlige trafikbump i hele kørebanens bredde, jf. bilag 3. To køretøjer kan passere hinanden, og modellen forventes derfor kun at have en marginal indflydelse på fremkommeligheden og trafikmængden.

Sammenfatning
Forvaltningen har opgjort fordele og ulemper ved projektforslaget og løsnings­alternativet, jf. matrix i bilag 15. Forvaltningen vurderer, at projektforslaget indeholder de bedste effekter på miljø, trafikmængde og uheld inden for den afsatte økonomi.

Høring
Projektforslaget og alternativet for Prinsessegade samt projektforslagene til de tilstødende gader har været præsenteret for Christianshavns Lokaludvalg og på flere borgermøder på Christianshavn. I lokaludvalget er der enighed om at sende projekt-forslag og alternativet til beslutning i Teknik- og Miljøudvalget, jf. bilag 14.

Politiet har givet en foreløbig accept af såvel projektforslaget som alternativet. En endelig accept afventer et mere detaljeret projektforslag.

Projektforslag til en pladsdannelse i Sankt Annæ Gade (se bilag 4)
Strækningen mellem Prinsessegade og Dronningensgade indrettes som en bilfri plads. Pladsen brolægges og suppleres med gangvenlige bånd af bordursten. Pladsen opbygges med elementer, der er kendetegnet for området. Der etableres en dobbeltrettet cykelsti i asfalt. Pladsen indrettes, så turistbusser kan sætte passagerer af.

Projektforslag til en pladsdannelse ved Burmeistersgade (se bilag 5)
Pladsen gøres bilfri og indrettes som en brostensbelagt plads i hele udstrækningen med gangvenlige bånd af bordursten, en række træer og en dobbeltrettet cykelsti i asfalt.

Projektforslag til gennemførte fortove ved Bodenhoffs Plads (se bilag 16)
Der etableres gennemførte fortove for at dæmpe hastigheden på trafikken og for at vanskeliggøre U-vendinger.

Projektforslag til busvenlige bump i Danneskiold-Samsøes Allé
På egnede steder etableres busvenlige hævede flader for at sikre fortsat lav hastighed på strækningen efter åbningen af busslusen.

Konsekvenser for parkering
I forbindelse med de ovennævnte projekter, nedlægges 16 parkeringspladser i grøn betalingszone, for hvilke der oprettes erstatningspladser i Burmeistergade, jf. bilag 13.

Økonomi

Projektet er finansieret via tre forskellige kilder:

1)      I Budget 2011 (Æ10) (A, B, C og F) (BR 7. oktober 2010) blev der afsat 5,0 mio. kr. til trafikdæmpende foranstaltninger på Prinsessegade. De 5,0 mio. kr. er frigivet på Borgerrepræsentationens møde den 10. marts 2011 og den 23. august 2012.

2)      I Overførselssagen 2012-2013 (A, B, F, I og Ø) (BR 23. maj 2013) blev der afsat yderligere 1,0 mio. kr. til en udvidelse af til nu også at omfatte de tilstødende byrum på Bodenhoffs Plads, Burmeistergade, Sankt Annæ Gade og Danneskiold-Samsøes Allé. De 1,0 mio. kr. blev stjernemarkeret og er dermed frigivet i forbindelse med vedtagelse af sagen på Borgerrepræsentationens møde den 23. maj 2013.

3)      I Budget 2014 (Æ190) (A, B, F, O og Ø) (BR 3. oktober 2013) blev der afsat yderligere 8,0 mio. kr. til at dække foranstaltninger på de tilstødende gader. Af de 8,0 mio. kr. blev 2,0 mio. kr. stjernemarkeret og dermed frigivet i forbindelse med Borgerrepræsentationens godkendelse af Budget 2014 den 3. oktober 2013. 

Se bilag 17 for en uddybning af økonomien.

Finansieringen i forbindelse med forøget rejsetid for busser forudsættes at indgå i forhandlingerne for Budget 2016. Såfremt der ikke gives finansiering i Budget 2016, vil det betyde, at der bliver indsat færre busser og dermed bliver længere mellem afgangstiderne.

Videre proces

Projektforslaget samt projekterne på de tilstødende gader anlægges med forventet ibrugtagning årsskiftet 2015/2016.

Pernille Andersen                                   
                                                                  /Anders Møller

Beslutning

Det tekniske ændringsforslag blev godkendt uden afstemning.

Der blev stillet ændringsforslag (ÆF1) om: ”At 1. at-punkts projektforslag ændres til den løsning, der skitseres i indstillingens bilag 3 i stedet for bilag 2.”

Et samlet udvalg godkendte ændringsforslaget (ÆF1).

V og C stillede ændringsforslag (ÆF2) om, ”At ”Skt. Annæ Gade” slettes i 4. og 5. at-punkt”.

Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke godkendt med 2 stemmer mod 8. 1 medlem udlod at stemme.

For ændringsforslaget (ÆF2) stemte: V og C.
Imod stemte: A, B, F og Ø.
Undlod at stemme: I

Indstillingens 1. og 2. at-punkt blev godkendt med det vedtagne ændringsforslag (ÆF1) med stemmerne 9 for. 2 medlemmer undlod at stemme.

Indstillingens 3.-7. at-punkt blev anbefalet med det tekniske ændringsforslag overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med stemmerne 9 for. 2 medlemmer undlod at stemme..

For indstillingen stemte: A, B, F, I og Ø.
Imod stemte: Ingen.
Undlod at stemme: C og V.

Til top