Mødedato: 22.08.2022, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Handleplan mod racisme og diskrimination

Se alle bilag

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen koordinerer udarbejdelsen af en handleplan mod racisme og diskrimination på tværs af kommunens forvaltninger. Teknik-og Miljøudvalget skal tage stilling til handleplanen samt Teknik- og Miljøforvaltningens forslag til indsatser, der kan understøtte handleplanen.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens udkast til handleplan mod racisme og diskrimination vedtages (bilag 2).
  2. at Teknik- og Miljøforvaltningens forslag til mulige initiativer inden for udvalgets ressort vedtages (bilag 3).

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 16. december 2021 et medlemsforslag, som pålægger Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i samarbejde med andre relevante forvaltninger at udarbejde et oplæg til en handleplan mod racisme og diskrimination. Af medlemsforslaget fremgår det, at der er ”behov for bedre dokumentation og oplysning om ens rettigheder samt mulighed for at handle mod diskrimination (herunder hadforbrydelser og hadefulde ytringer)”, og at handleplanen skal:

  • komme den udbredte forskelsbehandling og racisme rettet mod minoritetsborgere til livs
  • målrettes områder som foreningslivet, arbejdsmarked, boligmarkedet og uddannelsessektoren
  • udarbejdes på baggrund af dialog med udvalgte professionelle aktører og NGO’er

Teknik- og Miljøforvaltningen er udpeget som ansvarlig for indsatser på boligmarkedet.

Løsning

Udkast til handleplan og bruttokatalog

Den 28. februar 2022 godkendte Beskæftigelses- og Integrationsudvalget en indstilling med ramme og tidsplan for udvikling af handleplanen mod racisme og diskrimination. På baggrund af indstillingen er der efterfølgende etableret en referencegruppe bestående af Økonomiforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen samt en følgegruppe med professionelle aktører og NGO’er. Endelig er der afholdt et åbent borgermøde om handleplanen. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har på baggrund af input fra referencegruppen, følgegruppen og borgermødet udarbejdet vedlagte første udkast til en handleplan (bilag 2) samt bruttokatalog med forslag til initiativer, som kan indgå i handleplanen (bilag 3).

Teknik- og Miljøforvaltningens forslag til initiativer indenfor udvalgets ressort

Teknik- og Miljøforvaltningen har et forslag under temaet Boligmarkedet, og yderligere to mulige forslag, der dog kræver en dialog med relevante parter.

I bruttokataloget (bilag 3) fremgår således en indsats under ’Boligmarkedet’ (side 6) i regi af Teknik- og Miljøforvaltningen. Indsatsen har til formål at oplyse københavnske boligudlejere om diskriminationsproblematikker på boligområdet, herunder forbuddet om diskrimination på baggrund af etnicitet ved udlejning af boliger.

Efter dialog med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vurderer Teknik- og Miljøforvaltningen, at der er yderligere to muligheder for indsatser, som er uddybet nedenfor. Disse indsatser kræver dog samarbejde med eksterne aktører, der endnu ikke er indledt dialog med. De to indsatser skal konkretiseres under hensyntagen til, at Justitsministeriet også er i gang med at udarbejde en national handleplan mod racisme, der forventes forhandlet efteråret 2022. Såfremt de to indsatser kan realiseres og vurderes at kræve yderligere finansiering, afhænger dette af, hvorvidt Borgerrepræsentationen afsætter finansiering i kommende budgetaftaler eller overførselssager. De to indsatser er følgende:

  1. Etablering af et pilotprojekt med deltagelse af private udlejere, for herigennem at komme diskriminationen til livs. I 2015 dokumenterede Ankestyrelsen, at der foregik diskrimination blandt private udlejere. Ansøgere med mellemøstligt klingende navn skulle sende 27% flere ansøgninger end lignende ansøger med danskklingende navn. Teknik- og Miljøforvaltningen har ikke myndighed over udlejning i den private sektor, og en indsats skal derfor foregå via et samarbejde. Der er ikke dokumenteret diskrimination i andre ejerformer. Teknik- og Miljøforvaltningen vil tage dialog med brancheorganisationen for private udlejere, EjendomDanmark, samt Lejernes Landsorganisation København, med henblik på at afklare muligheder for at understøtte en ikke-diskriminerende udlejningspraksis.
  2. Bidrage til etablering af pilotprojekt mod mulig etnisk profilering i udsatte byområder med deltagelse af Teknik- og Miljøforvaltningen, Økonomiforvaltningen, almene boligorganisationer samt Københavns Politi. Der skal afsøges muligheder for at lave et projekt, der skal imødegå en mulig etnisk profilering i politiet i København. Baggrunden er her en undersøgelse fra 2022 af Institut for Menneskerettigheder, der dokumenterer, at minoritetsetniske mænd i Danmark har en signifikant større sandsynlighed (27-45%) end mænd med oprindelse i Danmark for at blive sigtet af politiet uden fældende afgørelse. Et pilotprojekther ville kunne bidrage til målopfyldelse i Politik for Udsatte Byområder om mindre diskrimination. Der er allerede i regi af Sikker By i Økonomiforvaltningen et godt samarbejde med Københavns Politi, og det er derfor aftalt med Økonomiforvaltningen, at der skal afsøges dialog og samarbejdsmulighed i regi af Sikker By.

Politisk handlerum

Udvalgsmedlemmer kan komme med kommentarer og forslag til handleplanen, og kan endvidere bestille budgetnotater til finansiering af ønskede initiativer under handleplanen.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Hvis indsatserne efter yderligere konkretisering vurderes af kræve flere ressourcer, vil det afhænge af, at Borgerrepræsentationen afsætter finansiering i budgetaftaler for 2024 og/eller 2025 eller overførselssag 2022-2023 og/eller 2023-2024. Handleplanen mod racisme og diskrimination er en dynamisk handleplan, der løber i fire år fra 2023-2026, og der kan derfor løbende bydes ind med finansierede indsatser.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt sagen, fremsender forvaltningen eventuelle bemærkninger fra Teknik- og Miljøudvalget til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen senest mandag den 22. august 2022.

Den 13. oktober 2022 forelægges første udkast til handleplan i Borgerrepræsentationen, og Borgerrepræsentationen godkender at udkastet sendes i høring. I 1. kvartal af 2023 vil der blive vedtaget en udvalgs- og Borgerrepræsentationsbehandling af endeligt udkast.

 

                                      Søren Wille

                                                              / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 22. august 2022

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top