Mødedato: 22.08.2022, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forventet regnskab pr. august 2022

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til forventet regnskab pr. august 2022.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forventet regnskab pr. august 2022, som beskrevet i løsningsafsnittet og bilag 2 og 3, godkendes og oversendes til Økonomiforvaltningen.

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen fremlægger tre gange årligt et forventet regnskab for Teknik- og Miljøudvalget. På baggrund heraf fremlægger Økonomiforvaltningen et samlet forventet regnskab for hele kommunen for Økonomiudvalget. Forventet regnskab pr. august 2022 er den anden kvartalsprognose for året.

Løsning

Teknik- og Miljøudvalgets forventede regnskab pr. august 2022 er udarbejdet med udgangspunkt i det realiserede forbrug pr. ultimo juni 2022 samt forvaltningens forventede forbrug i resten af 2022.

I det følgende fremgår Teknik- og Miljøudvalgets forventede regnskab fordelt på styrings- og bevillingsområder. Af bilag 2 fremgår afvigelsesforklaringer for forvaltningens hovedprodukter. I bilag 3 findes en særskilt status for parkeringsområdet. I bilag 4 findes et overblik over bevillingsmæssige ændringer fra vedtaget budget til korrigeret budget.

Forventet regnskab for Service

Det forventede resultat på Service er sammenfattet i tabel 1 nedenfor.

Tabel 1. Teknik- og Miljøudvalgets forventede regnskab for 2022 – Service (mio. kr.)

Bevilling

Korrigeret budget*

Forventet regnskab

Forventet afvigelse

Forventet kompensation vedr. COVID-19 og fordrevne ukrainere

Afvigelse efter forventet kompensation

 

Ordinær drift

1.509,3

1.522,5

-13,2

-2,7

-10,5

 

Parkering

-607,9

-593,0

-14,9

-14,9

0,0

 

Byfornyelse, ydelsesstøtte

56,0

45,5

10,5

0

10,5

 

Krematoriedrift

-6,0

-6,0

0

0

0,0

 

Service i alt

951,5

969,1

-17,6

-17,6

0,0

 

Note: Tabellen er udarbejdet på baggrund af faktiske tal, men opgjort i mio. kr. Som følge af dette kan der opstå mindre afvigelser i tabellens afrundinger. Negative budgettal viser et indtægtsbudget, som er højere end udgiftsbudgettet. Negative afvigelser viser forventede merforbrug eller mindreindtægter.

*Det korrigerede budget er det aktuelle budget inkl. forventede korrektioner, som forventes godkendt af Økonomiudvalget.

Jf. tabel 1 forventes et samlet merforbrug på 17,6 mio. kr. Af disse vedrører 16,2 mio. kr. COVID-19-relaterede merudgifter og mindreindtægter, og yderligere 1,4 mio. kr. vedrører merudgifter relateret til fordrevne ukrainere. Forvaltningen forventer, at disse udgifter kompenseres i forbindelse med forventet regnskab pr. august. Efter forventet kompensation udviser styringsområdet Service balance. 

Det bemærkes, at forventet regnskab pr. april udviste forventet merforbrug vedrørende stigende energipriser og mindreindtægter på parkeringsområdet. I forbindelse med 2. sag om bevillingsmæssige ændringer forventes Teknik- og Miljøudvalgets tilført bevillinger til at håndtere disse udfordringer.  Baggrunden herfor samt de væsentligste afvigelsesforklaringer fremgår nedenfor.

Ordinær drift

På bevillingen Ordinær drift forventes merudgifter på 13,2 mio. kr. Af disse vedrører 1,3 mio. kr. COVID-19-relaterede udgifter, og  1,4 mio. kr. vedrører udgifter forbundet med indkvartering af fordrevne ukrainere, som derfor forventes kompenseret. Efter forventet kompensation udviser bevillingen et merforbrug på i alt 10,5 mio. kr. 

På byggesagsområdet forventes merforbrug for samlet 10,2 mio. kr. En af de væsentligste årsager er forskydninger i periodiseringen mellem år af indtægter på særligt to gamle byggesager, som var budgetteret til 2022, men blev afregnet i 2021, hvilket medfører mindreindtægter på 5,0 mio. kr. i 2022. Derudover forventes merudgifter på 3,4 mio. kr. til byggesagsbehandling og 1,8 mio. kr. til afvikling af forvaltningens papirarkivalier. Det bemærkes, at der til Budget 2023 fremlægges et budgetnotat vedrørende tiltag til at nedbringe sagsbehandlingstiderne på området.

Forvaltningen har igangsat implementeringen af den nye aflønningsmodel (BR 16. december 2021). I den forbindelse er det afdækket, at der i den nye model mangler finansiering til et antal understøttende årsværk svarende til ca. 8 mio. kr. Det forventes på nuværende tidspunkt at 2,4 mio. kr. skal afregnes over anlægsbevillingen Klima anlæg, hvorefter der udestår  forventede merudgifter for ca. 5,6 mio. kr.   Forvaltningen er i dialog med Intern Revision og Økonomiforvaltningen herom. Såfremt det viser sig, at de 2,4 mio. kr. ikke kan håndteres gennem Klima Anlæg, vil forvaltningen orientere udvalget herom i forbindelse med forventet regnskab pr. november.

Der forventes merforbrug på 4 mio. kr. til vedligehold af billetautomater samt automatiske p-anlæg. Det bemærkes, at der er vedtaget en investeringscase, som medfører, at halvdelen af kommunens billetautomater vil blive nedlagt. Forslaget er fuldt indfaset i 2024 (TMU 20. juni 2022). Derudover har forvaltningen igangsat renovering af hardware i de automatiske p-anlæg for at sikre driftsstabilitet.

Ved forventet regnskab pr. april estimerede forvaltningen merudgifter som følge af stigende energiudgifter for 15,5 mio. kr. Frem mod dette forventede regnskab er skønnet blevet opjusteret til 17,7 mio. kr. Økonomiforvaltningen vil i forbindelse med 2. sag om bevillingsmæssige ændringer indstille overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, at udvalgenes servicerammer pris- og lønfremskrives i overensstemmelse med den midtvejsregulering, der blev aftalt mellem regeringen og KL i forbindelse med Økonomiaftalen for 2023. Indstillingen sker med henvisning til, at flere udvalg oplever merudgifter på energiområdet.  Teknik- og Miljøudvalgets serviceramme reguleres med 15,0 mio. kr., og forvaltningen har indarbejdet PL-reguleringen på de områder, hvor der forventes merudgifter på energiområdet. Derefter resterer et forventet merforbrug på energiområdet på 2,7 mio. kr. Merudgifterne vedrører udgifter til el, varme, gas og brændstof.

Modsat forventes mindreudgifter på Vintertjenesten for 11,6 mio. kr. og mindreforbrug på materiel for 3,3 mio. kr. Forventningen er baseret på, at der har været færre udkald i årets tre første måneder.

Byfornyelse, ydelsesstøtte

På bevillingen Byfornyelse, ydelsesstøtte forventes der mindreudgifter på 10,5 mio. kr.

Det forventede mindreforbrug skyldes primært at der i 2021 blev bygget færre ungdoms- og kollegieboliger end forventet, hvilket afstedkommer et lavere behov for afledt drift til ydelsesstøtte svarende til 8,9 mio. kr. Derudover har forvaltningen modtaget en ekstraordinær indtægt på 1,6 mio. kr. på salg af en andelslejlighed.

Parkering

Ved forventet regnskab pr. april var der forventet mindreindtægter på parkeringsområdet for i alt 26,2 mio. kr. Det forventede regnskab pr. august udviser nu mindreindtægter for 52 mio. kr., svarende til 37,1 mio. kr. efter forventet Covid-19-kompensation. Mindreindtægterne udgør en måltalsudfordring, men har ikke nogen finansiel betydning for Københavns Kommune, idet mindreindtægterne afregnes én til én med staten.  Forvaltningen har været i dialog med Økonomiforvaltningen om håndtering af udfordringen, og som følge heraf vil Økonomiforvaltningen i forbindelse med i 2. sag om bevillingsmæssige ændringer indstille over for Økonomiudvalget, at bevillingen Parkering tilføres 37,1 mio. kr. til at dække udfordringen. Korrektionen indgår i det korrigerede budget i tabel 1.

Forvaltningen er i gang med at undersøge mulige årsager til de færre betalingsparkeringer (jf. bilag 3). Mulige forklaringer kan være et fald i antallet af parkerede emissionsudledende køretøjer til fordel for nul-emissions køretøjer samt en øget grad af hjemmearbejde. Forvaltningen arbejder på at have de første, foreløbige data klar frem mod forventet regnskab pr. november. Den endelig evaluering af ordningen med gratis parkering for nul-emissions køretøjer forventes at foreligge forud for Budget 2024.

Forventet regnskab for 2022Anlæg

Teknik- og Miljøudvalget har i 2022 et højt anlægsmål i forhold til tidligere år. Forvaltningen arbejder derfor på at øge sin eksekveringskraft og planlægger med en overbooking jf. 3. anlægsoversigt 2022 med henblik på at indfri det fastsatte anlægsmåltal. Forvaltningen planlægger således porteføljen med henblik på, at styringsområdet Anlæg samlet set vil balancere ved årets udgang, hvilket fremgår af tabel 2.

Tabel 2.Teknik- og Miljøudvalgets forventede regnskab for 2022 – Anlægsudgifter(brutto, mio. kr.)

Bevilling

Korrigeret

budget*

Forventet

regnskab

Forventet

afvigelse

Byfornyelse, anlæg

139,1

139,1

0

Ordinær anlæg 

846,2

846,2

0

Anlæg omfattet af måltal

985,3

985,3

0

Klima anlæg

94,4

94,4

0

Takstfinansieret anlæg

37,4

37,4

0

Anlæg IKKE omfattet af måltal

131,8

131,8

0

Anlæg Total

1.117,1

1.117,1

0

Note: *Det korrigerede budget forventes godkendt af Teknik- og Miljøudvalget den 22. august 2022.

Anlægsbranchen oplever for tiden stærkt stigende priser, som udfordrer projekternes gennemførsel indenfor de afsatte bevillinger. Økonomiforvaltningen har oplyst, at problemstillingen vil blive adresseret i augustindstillingen til Økonomiudvalget. Forvaltningen forelægger Teknik- og Miljøudvalget et særskilt notat på et møde 15. august 2022 om de stigende anlægspriser. For en grundigere gennemgang af udvalgets anlægsøkonomi henvises til tredje anlægsoversigt, som Teknik- og Miljøudvalget behandler på samme møde 22. august 2022.

Forventet regnskab for 2022Overførsler m.v.

Det forventede resultat på Overførsler m.v. er sammenfattet i tabel 3 nedenfor.

Bevillingerne under styringsområdet Overførsler m.v. er ikke rammestyret, men skal i stedet budgettilpasses inden regnskabsafslutning, så rammen stemmer overens med de forventede udgifter og indtægter, jf. takstberegningerne og det overordnede ’hvile i sig selv-princip’, hvor bevillingerne skal hvile i sig selv over en årrække. Forvaltningen kan foretage budgettilpasninger ved de fire årlige sager om bevillingsmæssige ændringer samt i forbindelse med Overførselssagen i forbindelse med regnskabsafslutningen. Budgetter og afvigelser fremgår af tabel 3 og er beskrevet for hver bevilling nedenfor. 

Tabel 3. Teknik- og Miljøudvalgets forventede regnskab for 2022 – Overførsler m.v. (mio. kr.)

Bevilling

Korrigeret budget*

Forventet regnskab

Forventet afvigelse

Affaldsområdet

52,3

33,6

18,7

Byfornyelse, eftersp

2,6

2,4

0,2

Jorddeponi

-133,3

-145,7

12,4

Klima Drift

-5,3

-5,3

0,0

Total

-83,7

-115,1

31,3

Note: Tabellen er udarbejdet på baggrund af faktiske tal, men opgjort i mio. kr. Som følge af dette kan der opstå mindre afvigelser i tabellens afrundinger. Negative budgettal viser et indtægtsbudget, som er højere end udgiftsbudgettet. Negative afvigelser viser forventede merforbrug.

*Det korrigerede budget er det aktuelle budget inkl. forventede korrektioner, som forventes godkendt af Økonomiudvalget.

Affaldsområdet

Affaldsområdet udviser et mindreforbrug på 18,7 mio. kr. Afvigelsen skyldes primært, at udbud af et nøglesystem til ejendomme, hvor affaldsbeholderne hentes i bygningerne, er blevet 15 mio. kr. lavere end forudsat. Budgettet forventes tilpasset ved 4. sag om bevillingsmæssige ændringer.

Byfornyelse, efterspørgselsstyrede overførsler

Der forventes et mindreforbrug på 0,2 mio. kr. vedrørende indfasningsstøtte til huslejestigninger i lejeboliger.

Jorddeponi

Bevillingen Jorddeponi udviser et mindreforbrug på 12,4 mio. kr. Afvigelsen skyldes først og fremmest, at jordmængderne til deponering og kartering er højere end budgetteret, hvilket fører til højere indtægter, da der betales for at afhænde jord til deponering og kartering. Der prognosticeres nu med 1,7 mio. tons jord til deponering (1,5 mio. tons i budget) og 130 t. tons til kartering (100 t. tons i budget). Den øgede mængde jord til deponering kan medføre behov for takststigninger, da en større mængde jord skal flyttes videre til Lynetteholmen. Derudover forventes aktiviteten slutafdækning for By og Havn først at ske til næste år, hvilket medfører forsinkelse i indtægter på 5,4 mio. kr. Endelig er der forventede merudgifter til brændstof og el på 1,9 mio. kr., som skyldes en kombination af øget jordmængde og prisstigninger. Budgettet forventes tilpasset ved 4. sag om bevillingsmæssige ændringer.

Klima Drift

Der forventes ingen afvigelser på bevillingen.

Politisk handlerum

Det forventede regnskab skal oversendes til Økonomiforvaltningen med henblik på, at det kan indgå i kommunens samlede forventede regnskab, men Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte, at forvaltningen skal foretage andre dispositioner i den resterende del af året end de i sagen angivne.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Teknik- og Miljøudvalgets forventede regnskab pr. august oversendes til Økonomiforvaltningen. Økonomiforvaltningen indarbejder herefter Teknik- og Miljøudvalgets og de øvrige fagudvalgs forventede regnskaber i en samlet sag for hele Københavns Kommune, som forelægges Økonomiudvalget den 24. aug. 2022.

 

       Søren Wille

/ Thomas Højlt

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 22. august 2022

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning
Til top