Endelig vedtagelse af fire resterende projekter for Projekttillæg 2022 til Spildevandsplan 2018
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til endelig godkendelse af de fire resterende projekter for Projekttillæg 2022 til Spildevandsplan 2018. Det samlede projekttillæg tilvejebringer det planmæssige grundlag for de vedtagne projekter på spildevandsområdet.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
-
at de fire resterende projekter for Projekttillæg 2022 til Spildevandsplan 2018 (bilag 3) vedtages endeligt.
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget tog den 4. april 2022 stilling til endelig godkendelse af 34 ud af 38 projekter fra spildevandsplanens Projekttillæg 2022. Forvaltningen har nu informeret og hørt de grundejere, som bliver særlig berørt ved de fire resterende projekter. I denne proces er der indkommet ét høringssvar til projekterne, og høringen har ikke givet anledning til ændring af projekterne. Teknik- og Miljøudvalget skal dermed tage stilling til at godkende de fire resterende projekter for Projekttillæg 2022 til Spildevandsplan 2018.
Løsning
Spildevandsplanen er en lovpligtig kommunal sektorplan, der fastlægger rammerne for kommunens og forsyningens arbejde på spildevandsområdet. inkl. håndtering af regnvand, klimatilpasning af afløbssystemet, kloakeringsform og kloakering af nye områder mm. Spildevandsplanen skal desuden sikre, at kommunen lever op til statens vandområdeplaner, som fastlægger målsætninger om miljøkvalitet for vandområderne. I bilag 8 er der en nærmere introduktion til spildevand og spildevandsplaner.
Den nuværende spildevandsplan, Spildevandsplan 2018, blev vedtaget af Borgerpræsentationen den 6. juni 2019. Spildevandsplanen danner den økonomiske ramme og sætter målene for håndtering af spildevand i Københavns Kommune frem til 2028. Spildevandsplan 2018 bliver hvert år opdateret med projekttillæg, der indeholder aktuelle projekter. Disse projekttillæg giver hjemmel til at implementere konkrete projekter inden for spildevandsplanens rammer.
De fire resterende projekter til Projekttillæg 2022 er klimatilpasningsprojekter med afkobling af hverdagsregn fra fælleskloakken. Projekterne omfatter privat afkobling af regnvand, hvor udgifterne til afkobling på privat grund skal afholdes af grundejerne selv.
I projektbeskrivelserne til tre af de fire projekter fremgår det, at kommunen om nødvendigt vil meddele påbud om denne afkobling til de berørte grundejere. Der vil dog kun blive meddelt påbud, hvis grundejerne ikke har foretaget afkoblingen indenfor en 4-årig periode fra vedtagelsen af spildevandsplanen, i tråd med proceduren beskrevet i ”Strategi for klimatilpasning af kloakken ved afkobling af regnvand”, som er vedtaget af Borgerrepræsentationen i 2017. Alle de berørte grundejere er nu blevet orienteret og hørt om dette af Teknik- og Miljøforvaltningen. Der er indkommet en enkelt høringskommentar, som er angivet nedenfor.
For det fjerde projekt, ”Ørnevej, Vibevej, Glentevej”, har forvaltningen allerede haft dialog med de berørte matrikelejere om afkoblingen. Det er på baggrund af denne dialog forvaltningens forventning, at de nødvendige private tiltag vil blive foretaget på frivillig basis, og der er derfor ikke for dette projekt i spildevandsplanen beskrevet mulighed for påbud til de berørte grundejere.
De fire projekter medvirker til at understøtte kommunens målsætninger for badevandskvalitet og serviceniveau for kloakken, samt statens målsætninger for vandområder.
Projektbeskrivelserne for de fire resterende projekter for Projekttillæg 2022 fremgår af bilag 3. Bilag 2 indeholder det samlede Projekttillæg 2022 med de 34 projekter endeligt vedtaget på mødet i Teknik og Miljøudvalget den 4. april 2022 samt med de fire resterende projekter fra denne indstilling – dvs. 38 projekter i alt. Bilag 6 og 7 indeholder hhv. miljøscreening for det samlede projekttillæg samt afgørelse om ikke at udarbejde miljøvurderingsrapport.
Redegørelse for spildevandsplanens fremtidige prioritering af badevand i havnen
På Teknik- og Miljøudvalgets møde den 4. april 2022 vedtog et enigt udvalg “at Teknik- og Miljøforvaltningen vender tilbage med en redegørelse for, hvordan fremtidig udmøntning af spildevandsplanen kan prioritere de steder, hvor spildevandsoverløb pga. vejr kan have betydning for badning i havnen.”
Forvaltningen forventer at forelægge denne redegørelse for Teknik- og Miljøudvalget på udvalgsmødet den 14. november 2022, hvilket er samme udvalgsmøde hvor forvaltningens udkast til spildevandsplanens Projekttillæg 2023 vil blive behandlet første gang af Teknik- og Miljøudvalget.
Høring
Der er modtaget én henvendelse i høringsperioden, indsendt af formanden på vegne af bestyrelsen for A/B Stubmøllegården som høringssvar til projektet ”Karens Minde Aksen KV72”, vedr. regnvandsafledning for matr. 331, Kongens Enghave:
”A/B Stubmøllegårdens bestyrelse kvitterer for orienterende brev vedrørende påtænkt påbud om afkobling af regnvand fra matr. 331, Kongens Enghave (Sjælør Boulevard 1-23).
Andelsboligforeningens generalforsamling har i 2021 stemt for at gennemføre en entreprise vedrørende afkobling af regnvand fra tagflader på den nævnte matrikel. Entreprisen forventes gennemført inden udgangen af 2022, samtidig med færdiggørelsen af Karens Minde Aksen.
Jeg står til rådighed for eventuelle uddybende spørgsmål eller afklaringer.”
Forvaltningens kommentarer
Forvaltningen påskønner, at A/B Stubmøllegården allerede har vedtaget at gennemføre afkobling af regnvandet fra matriklen. Forvaltningen har sammen med HOFOR været i dialog med andelsboligforeningen. Ved at udføre de tiltag med afkobling af regnvand fra andelsboligforeningens matrikel, vil A/B Stubmøllegården have gennemført deres andel af projektets private afkoblingstiltag, og der vil da ikke være behov for at sende påbud om dette. Forvaltningen takker i øvrigt for godt samarbejde på sagen.
Politisk handlerum
Forvaltningen vurderer, at det politiske handlerum indeholder følgende handlemulighed som alternativ eller supplement til forvaltningens indstilling:
-
Teknik og Miljøudvalget kan undlade at godkende de sager, hvor der på sigt eventuelt skal gives påbud, med henblik på yderligere indsatser for at begrænse påbud. Forvaltningen er dog allerede meget opmærksom på i samarbejde med ejerforeningerne at arbejde for, at det sker frivilligt i overensstemmelse med tidligere politiske tilkendegivelser.
Vedtagelse af projekterne i tillægget er en forudsætning for projekternes igangsættelse.
Økonomi
Projekttillægget medfører ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
De fire projekter medfører økonomiske udgifter til private grundejere til afkobling af regnvand fra fælleskloakken på privat grund, uafhængigt af om det sker frivilligt eller ved påbud. Disse udgifter forventes at være i størrelsesordenen 10-50.000 kr. pr. familie, der bor i villaer eller rækkehuse, og 5-10.000 kr. pr. familie, der bor i etageejendomme.
De berørte borgere får et varsel på fem år, forud for projekternes gennemførelse. Der eksisterer pr. 2022 ikke en støtteordning i Københavns Kommune eller HOFOR til dækning af de berørte borgeres udgifter.
Forsyningsselskabernes investeringer
Forsyningsselskabernes samlede investeringsramme til både drift, vedligeholdelse og skybrudssikring vil i planperioden fra 2019-2028 være på samlet set 11,1 mia. kr. Heraf har er der budgetteret med 116 mio. kr. for de fire resterende projekter omfattet af denne indstilling, og 368 mio. kr. i forbindelse med det samlede Projekttillæg 2022 bestående af alle 38 projekter.
For uddybning se bilag 4 og 5.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, er de sidste resterende projekter fra Projekttillæg 2022 til Spildevandsplan 2018 endelig vedtaget, og projekterne kan igangsættes.
Søren Wille
/ Lena Kongsbach
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 22. august 2022
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Det er vigtigt, at der så hurtigt som muligt opnås et 100% stop for udledningen af ubehandlet spildevand til utterslevmose og havnen. Men indtil dette er på plads, er det en væsentlig prioritet, at der laves en plan for, hvordan kalkulerede udledninger af spildevand kan styres og snarest muligt stoppes.”