Mødedato: 22.08.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Beboerlicens til køretøjer uden registreret energiklasse

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til prisen for beboerlicenser i betalingsområdet for motorcykler og andre køretøjstyper uden registreret energiklasse.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at prisen for en licens til køretøjer, som ikke har registreret energiklasse, følger det til enhver tid gældende ’mellemtrin’, og at det dermed indgår i oplæg til takstbladet for 2017, at prisen for disse køretøjer, fastsættes til 730 kr.

Problemstilling

I Budget 2016 (A, B, C, F, I, O og V) (1. oktober 2015) blev det besluttet at indføre miljødifferentieret pris på beboerlicenser. Denne differentiering træder i kraft 1. januar 2017.

Forvaltningen er i sine undersøgelser blevet bekendt med, at en del køretøjer ikke har en registreret energiklasse. Det omfatter primært motorcykler, men også veteranbiler mv. kan være angivet i det Digitale Motorregister uden energiklasse. Forvaltningen skønner, at omfanget af køretøjer uden registreret energiklasse udgør omkring 5 % af den samlede mængde køretøjer i hele det kommende udvidede betalingsområde. Det svarer til ca. 2.000 køretøjer.

Løsning

Prisen for en beboerlicens i betalingszonen er i dag 740 kr. for alle køretøjstyper. Fra 1. januar 2017 miljødifferentieres prisen til tre kategorier, hvor prisen bliver henholdsvis 100 kr., 730 kr. og 1.150 kr. Biler indplaceres i miljødifferentieringen alt efter hvilken energiklasse, de er registreret med i Motorregistret.

”Mellemtrinnet” svarer derfor tilnærmelsesvist til prisen i dag, og er således udgangspunktet. Prisen for en beboerlicens sænkes/hæves fra dette udgangspunkt, hvis der er sagligt belæg for det (afhængig af miljøbelastningen).

Typen af motorkøretøjer, som ikke er registreret med en energiklasse i Motorregisteret, spænder bredt og omfatter meget forskellige typer køretøjer. Nogle kan derfor være relativt miljørigtige, mens andre kan være miljøbelastende, men der findes ingen dokumentation.

Forvaltningen anbefaler derfor, at prisen for en licens til køretøjer uden energiklasse, følger det til enhver tid gældende ”mellemtrin”, som tilnærmelsesvist svarer til den pris, der betales i 2016.

Placeringen på ”mellemtrinnet”, frem for det højeste trin, anbefales da flertallet af køretøjer i denne kategori fx motorcykler, der ikke er veteran, vurderes at være relativt ”miljørigtige”, da de kører mellem 18-25 km/l. svarende til klasse B-A+ (se bilag 1). Det er forvaltningens vurdering, at der ikke er sagligt belæg for at fravige udgangspunktet. Derudover er der tale om et masseforvaltningsområde, hvor beboerlicenserne skal udstedes straks og ikke først efter en grundig sagsbehandling 10-20 dage efter ansøgningen.

Køretøjer uden energiklasse opnår dermed ikke en favorabel pris, ligesom forvaltningen heller ikke forlanger en særlig høj pris for licensen uden saglig grund.

I 2017 betyder det, at prisen for en beboerlicens til motorcykel og andre køretøjer, der ikke er registreret med en energiklasse, vil koste 730 kr., hvilket svarer til biler med energiklasse A og B.

Elmotorkøretøjer, herunder elmotorcykler, hvor drivmidlet i Motorregistret er angivet til ”el”, vil blive indplaceret i den laveste takstgruppe, dvs. med en pris på 100 kr. Der er dog, så vidt forvaltningen er orienteret, kun et par stykker af typen i København.

Økonomi

Fastsættelsen af pris for beboerlicens til køretøjer uden energiklasse indgår i takstbladet for 2017, som vedtages endeligt af Borgerrepræsentationen i forbindelse med 2. behandlingen budget 2017 den 6. oktober 2016. 

Videre proces

Takster for køretøjer uden energiklasse træder i kraft samtidig med indførelsen af miljødifferentieret beboerlicens pr. 1. januar 2017.

 

Pernille Andersen

               /Anne-Sofie Degn     

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 22. august 2016  

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top