Mødedato: 22.08.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Udvidelse af rammen for parkeringspladser med ladestandere til elbiler

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om den nuværende ramme på 500 parkeringspladser med ladestandere til elbiler skal udvides til 1000 parkeringspladser.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at rammen for særlige parkeringspladser med ladestandere udvides fra 500 til 1000.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget fastsatte den 21. juni 2010 en ramme for parkeringspladser til elbiler på i alt 500 pladser. Udvalget bad endvidere Teknik- og Miljøforvaltningen om at fremlægge forslag om at udvide rammen, når de første 500 pladser var blevet etableret.

Med Borgerrepræsentationens vedtagelse af KBH 2025 Klimaplanen den 23. august 2012 blev der sat yderligere fokus på behovet for at fremme brugen af biler på alternative drivmidler.

Rammen på de første 500 parkeringspladser med el-ladestandere er nu opbrugt (se bilag 1 for konsekvenser af flere ladepladser ift. parkeringspladser og bilag 2 for en oversigt over lokaliteter med ladestandere i kommunen), og der er efterspørgsel på yderligere pladser med ladestandere, som kun kan imødekommes, hvis rammen udvides. Derudover har virksomheden Green Mobility annonceret, at de vil lancere et bybilskoncept i 2016 med op til 450 el-bybiler, hvilket må forventes at skabe større pres på de eksisterende pladser og dermed yderligere behov for en udvidelse af den nuværende ramme.

Løsning

Forvaltningen anbefaler at udvide rammen for antallet af reserverede parkeringspladser med ladestandere til i alt 1000. Med udvidelsen af rammen vil Københavns Kommune kunne imødekomme behovet for etablering af p-pladser med ladestandere fremadrettet. Etableringen af de ”nye” pladser vil ske i takt med, at operatørerne af el-ladestanderne registrerer et behov og derpå retter henvendelse til forvaltningen med ansøgning om opstilling af ladestandere på konkrete lokaliteter. Rammen på yderligere 500 pladser vurderes at have stor betydning i forhold til operatørernes interesse i at investere i den nødvendige infrastruktur til elbiler i København.  

Den gennemsnitlige belægningsprocent på parkeringspladserne til elbiler (over hele døgnet) lå i december 2015 på mellem 34-42 %. Det skal nævnes, at pladserne primært fungerer som opladningsfaciliteter for elbiler og ikke udelukkende som parkeringspladser, hvorfor tilgængeligheden til pladserne er vigtig. En belægningsprocent svarende til 80-90 %, som er den gennemsnitlige belægning på almindelige p-pladser i byen, vil derfor være udtryk for en underkapacitet på pladser med elladestander, fordi brugerne i så fald ofte vil opleve, at alle pladser er optagede.

Det forventes, at der vil blive givet tilladelse til oprettelse af 30-40 pladser i 2016, såfremt denne indstilling vedtages. Nyetablering af pladser i områder med højt parkeringspres forudsætter, at der kan dokumenteres et behov for etablering af ladestandere på den givne lokalitet, jf. det eksisterende administrationsgrundlag (se bilag 3), for at sikre, at der ikke etableres unødig infrastruktur. Forvaltningen vil fra sag til sag vurdere, om den fremlagte dokumentation fra operatørerne er tilstrækkelig.

Med den gældende vejafmærkningsbekendtgørelse er det på nuværende tidspunkt tilladt for plug-in hybridbiler at parkere på elbilpladserne, men der er aktuelt et nyt udkast til bekendtgørelse i høring, som lægger op til, at elbilstavlen, som står på p-pladser med ladestandere, kommer til alene at omfatte rene elbiler. Kommunens høringsvar til udkastet har til formål at sikre en klar sondring mellem rene elbiler og plug-in hybridbiler med henblik på klarere skiltning. Hvis elbiltavlen kommer til kun at omfatte rene elbiler og ikke plug-in hybridbiler, forventes det, at det vil være muligt at påsætte en undertavle med tilladelse til plug-in hybridbiler, hvor det vurderes at være nødvendigt. En sådan mulighed vil efter forvaltningens vurdering ikke medføre et behov for yderligere at udvide rammen for parkeringspladser med ladestandere. Pr. februar 2016 var der registreret 1563 rene elbiler og 80 plug-in hybridbiler i Københavns Kommune.

En velfungerende infrastruktur til opladning af elbiler er endvidere en forudsætning for målet i KBH 2025 Klimaplanen om, at 20-30 % af personbilerne i København skal køre på alternative drivmidler, eftersom elbilpladser er et væsentligt incitament til, at københavnerne vælger en elbil.

Økonomi

Indstillingen vurderes ikke at have økonomiske konsekvenser for kommunen, da elbiler betaler samme pris for parkering som andre biler. Der må i visse tilfælde forventes et mindre fald i belægningsprocenten på den enkelte p-plads, hvilket kan medføre et konkret provenutab (se nærmere beskrivelse i bilag 1). Provenutabet vil – som følge af reglerne for modregning i bloktilskuddet – kun påvirke servicemåltallet og dermed ikke have en finansiel betydning. Udgifter til skiltning og afstribning findes i driftsbudgettet.

Videre proces

Udvidelsen af rammen med yderligere 500 p-pladser med ladestandere til elbiler vil ske i takt med, at behovet viser sig, jf. eksisterende administrationsgrundlag (se bilag 3). Forvaltningen vil løbende informere på kommunens hjemmeside om de enkelte placeringer, antallet af pladser mv. Placering og belægningsprocenten på elbilpladserne vil fremover indgå i den årlige parkeringsredegørelse.

Såfremt det på et senere tidspunkt viser sig, at den nye ramme ikke er tilstrækkelig, vil forvaltningen fremlægge forslag til en udvidelse af denne.

 

         Pernille Andersen

                                                                  /Jakob Møller Nielsen

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 22. august 2016  

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) om tilføjelse af et supplerende at-punkt:

”At pladserne etableres som nye og ekstra pladser, og idet finansieringen indgår i budgetforhandlingerne for 2017.”

Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke godkendt med tre stemmer mod syv. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C, I og V.
Imod stemte: A, B, F, og Ø.

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) som supplement til 1. at-punkt:

”idet pladserne først bliver til elbilpladser, når belægningsprocenten på de eksisterende pladser er på over 85 procent.”

Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke godkendt med tre stemmer mod syv. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C, I og V.
Imod stemte: A, B, F, og Ø.

Liberal Alliance stillede følgende ændringsforslag (ÆF3) om tilføjelse af et supplerende at-punkt:

”At tilgængeligheden begrænses til elbiler under opladning.”

Ændringsforslaget (ÆF3) blev ikke godkendt med fire stemmer mod fem. Et medlem undlod at stemme.

For stemte: A, C og I.
Imod stemte: B, F og Ø.
Undlod at stemme: V.

Indstillingen blev godkendt med syv stemmer mod tre. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F og Ø.
Imod stemte: C, I og V.

Enhedslisten, Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Enhedslisten, Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre tiltræder indstillingen, idet det bemærkes, at alle pladserne ikke etableres her og nu, men i takt med, at behovet opstår, hvilket vil bero på en vurdering fra forvaltningens side.”

Et samlet udvalg afgav følgende protokolbemærkning:

”Teknik- og Miljøudvalget tager forbehold for det udkast til bekendtgørelse om vejafmærkning, som har været i høring, og som vil forhindre plug-in hybridbiler i at parkere på elbilpladser.”

Til top