Mødedato: 22.08.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Høring af projektforslag om elkedler på Svanemølleværket

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til høring af DONG Energy’s ansøgning om etablering af elkedler på Svanemølleværket, Lautrupsgade, 2100 København Ø.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at DONG Energy’s projektforslag om etablering af elkedler på Svanemølleværket sendes i høring hos de lovpligtige høringsparter (bilag 1). 

Problemstilling

DONG Energy har ansøgt Københavns Kommune om godkendelse af et projektforslag om etablering af elkedler som spids- og reservelast på Svanemølleværket, se bilag 1.

Projektforslag om fjernvarmeforsyning skal godkendes af kommunalbestyrelsen i henhold til Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (BEK nr. 566 af 2. juni 2014, Projektbekendtgørelsen). Såvel udsendelse i høring, som endelig godkendelse af fjernvarmeprojekter er delegeret til Teknik- og Miljøudvalget.

Udvalget kan i henhold til Projektbekendtgørelsen kun godkende varmeforsyningsprojekter, som er samfundsøkonomisk fordelagtige.

Inden projektforslaget endeligt kan godkendes, skal de berørte parter høres. De berørte parter er Centralkommunernes Transmissionsselskab (CTR), HOFOR A/S og Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S (VEKS).

Løsning

Varmeselskaberne CTR og HOFOR har vurderet, at der er behov for at etablere ny spids- og reservelastkapacitet i tilknytning til deres fjernvarmesystemer for at sikre forsyningssikkerheden. Spids- og reservelastkapaciteten skal sikre forsyningssikkerheden, når fjernvarmeforbruget er ekstraordinært højt, fx når det er meget koldt, eller hvis der er havari på andre anlæg.

 Varmeselskaberne har i den forbindelse indgået en aftale med DONG Energy om, at der skal etableres ny varmekapacitet på Svanemølleværket.
 
Etablering af elkedler frem for etablering af naturgaskedler som ny spids- og reservelast på Svanemølleværket er samfundsøkonomisk og miljømæssigt mest fordelagtigt. Derfor forventer forvaltningen, på baggrund af ansøgningen fra DONG Energy og efter høringen, at kunne indstille, at projektforslaget godkendes.

Der skal etableres to elkedler med en samlet kapacitet på ca. 80 MW på Svanemølleværket til spids- og reservelast. Kedlerne skal være med til at sikre forsyningssikkerheden i hovedstadsområdet.

DONG Energy vurderer, at der vil være behov for spids- og reservelastproduktion fra elkedelanlægget i ca. 150 timer pr. år. Elkedelanlægget vil især kunne anvendes, når elprisen er særlig lav, eksempelvis ved høj elproduktion på vindmøllerne.

DONG Energy’s ansøgning indeholder en vurdering af projektet med etablering af to elkedler sammenlignet med etablering af naturgasfyrede kedler.

Samfundsøkonomi
Vurderingen, der er for en periode på 20 år, viser, at etablering af elkedler, er den samfundsøkonomisk mest fordelagtige løsning. Etablering af elkedler er ca. 10 % billigere samfundsøkonomisk, end etablering af naturgasfyrede kedler.

Især investeringsomkostninger og driftsomkostninger er afgørende for, at det er etablering af elkedler, der er den mest fordelagtige løsning. De lave etableringsomkostninger for elkedlerne skyldes især, at der allerede er et elnet på Svanemølleværket, som kan forsyne de nye kedler.

Følsomhedsberegningen viser, at etablering af elkedler er den mest fordelagtige løsning i alle de scenarier, der er opsat i følsomhedsanalysen.

Ud over den samfundsøkonomiske vurdering indeholder ansøgningen vurderinger af brugerøkonomi, selskabsøkonomi (for DONG Energy) og miljøpåvirkninger. Det kan oplyses, at de anførte oplysninger om selskabsøkonomi og brugerøkonomi ikke indgår som en beslutningsparameter iht. Projektbekendtgørelsen.

Brugerøkonomi og selskabsøkonomi
Anvendelse af elkedlerne som spids- og reservelastenheder vil kun have en meget begrænset indflydelse på de samlede varmeproduktionsomkostninger i hovedstadens fjernvarmeforsyningsområde.

Etablering af elkedler er selskabsøkonomisk den bedste løsning frem for etablering af naturgasfyrede kedler. Den samlede selskabsøkonomiske fordel ved projektet udgør i alt ca. 3,9 mio. kr./år.

Miljøvurdering
Etablering af elkedler er samlet set miljømæssigt den bedste løsning, idet de miljømæssige omkostninger fra CO2-ækvivalenter indgår i de samfundsøkonomiske elpriser.

Med hensyn til svovldioxid (SO2) og nitrogenoxider (NOx) medfører etablering af elkedlerne et merudslip, men kun hvis der forbrændes råvarer (olie, naturgas, biomasse, affald m.m.). Ved produktion på tidspunkter, hvor elproduktionen fortrinsvis kommer fra vindmøller, vil der ikke være SO2 og NOx emissioner. 

Økonomi

Indstillingen har ingen direkte økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

På baggrund af udvalgets godkendelse sender forvaltningen projektet i høring hos de lovbestemte parter i fire uger. Det eksisterende projektforslag, høringsforslagene og vurderingen af høringsforslagene vil herefter danne grundlag for en ny politisk indstilling og endelig godkendelse.

 

Pernille Andersen

              /Anne-Sofie Degn   

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 22. august 2016 

Indstillingen blev godkendt.

Til top