Mødedato: 22.08.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Støtte til demonstration af energioptimering i almene boliger

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til støtte til et energidemonstrationsprojekt i den almene boligorganisation fsb.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 0,260 mio. kr. til demonstrationsprojektet ”Energirenovering fra E til A”. Anlægsbevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2016 jf. Økonomiafsnittet. Anlægsbevillingen er finansieret af de midler, der blev afsat i Budget 2013 (Æ9) til ”Grønt energiforbrug (fremme af energirenovering i den almene sektor)”.

Problemstilling

For at fremme energirenovering i den almene sektor blev der afsat 25 mio. kr. i Budget 2013 (BR 4. oktober 2012) (A, B, F, I og Ø). Der er hidtil frigivet 18,448 mio. kr. til ét fyrtårnsprojekt, fem demonstrationsprojekter og projektledelse til administration af puljen.

Boligselskabet fsb har søgt om støtte til et demonstrationsprojekt ”Skitseprojekt: Energirenovering fra E til A”, hvor det undersøges, i hvor høj grad og til hvilken økonomi en betonelementbebyggelse kan energioptimeres.

Løsning

Der søges samlet om 260.000 kr., hvoraf fsb søger om 213.750 kr. Den resterende del udgør midler til kommunikation og eventuelle udvidelser.

Demonstrationsprojektet har det overordnede formål at undersøge og formidle energisparepotentialet for en boligafdeling fra 1960’erne med energimærke E. Projektet skal medvirke til, at energioptimerende foranstaltninger i højere omfang gennemføres i den almene sektor. En øget energioptimering af de almene boliger skal bidrage til, at boligerne fremstår fremtidssikrede, sunde og med en lavere varmeudgift. Støtten til demonstrationsprojektet svarer til 75 % af den samlede udgift, mens fsb selv finansierer de resterende 25 %.

I demonstrationsprojektet tages udgangspunkt i afdelingen Dagmargården som case, der blev opført i 1967-1970. Dagmargården har et energimærke E og er dermed i en relativt dårlig energimæssig forfatning. I Hovedaftalen mellem Boligselskabernes Landsforening og Københavns Kommune er der et mål om at reducere antallet af afdelinger med energimærke E og lavere. Projektet indebærer to elementer: en screening af energibesparende tiltag og et skitseforslag til en konkret samlet energioptimering. I energioptimeringen af Dagmargården vil der i både screening og forslag til energioptimering blive taget udgangspunkt i fire forskellige energiklasser, der alle betegnes som ambitiøse energirenoveringer.

Målet med screeningen af energibesparende tiltag i Dagmargården er at formidle rentabilitet og tilbagebetalingstid for hvert af de fire renoveringsniveauer på en gennemskuelig måde for beboerne i en almen boligafdeling. Dette skal give beboerne et beslutningsgrundlag, så de kan træffe en beslutning om, i hvor stor udstrækning boligafdelingen skal energirenoveres.

Det andet element af demonstrationsprojektet går tættere på den konkrete energioptimering af Dagmargården, hvor der bl.a. tages højde for kondens og skimmelfri forhold. Resultater herfra samles i en energirenoveringsrapport, der konkret kan anvendes til at gå videre med en renoveringssag. Målgruppen for rapporten er professionelle parter herunder fsb’s administration, rådgivere og afdelingsbestyrelsen.

Udover informationsfolder og energirenoveringsrapport samles projektets resultater i en samlet afrapportering efter kommunens retningslinjer om formidling af demonstrationsprojekterne. 

For at sikre et effektivt udbytte af erfaringerne fra demonstrationsprojektet afsætter Københavns Kommune 5 % af det samlede projektbudget til kommunikation af projekternes resultater. Derudover afsættes yderligere 15 % af Københavns Kommunes andel til eventuelle udvidelser af projektet, hvis de løbende resultater fra projekterne viser behov herfor. Samlet set afsættes derfor 260.000 kr.

Økonomi

I Budget 2013 (Æ9) (BR 4. oktober 2012) (A, B, F, I og Ø) blev der afsat 25 mio. kr. til ”Grønt energiforbrug (fremme af energirenovering i den almene sektor)”. Kommunen har hjemmel til at yde støtte til demonstrationsprojekter i almene boligafdelinger gennem byfornyelseslovens § 98 stk. 2. Herved kan kommunen støtte byfornyelsesforanstaltninger, der ellers ikke kan ydes støtte til.  Der er hidtil frigivet 18,448 mio. kr. til et fyrtårnsprojekt, fem demonstrationsprojekter og projektledelse til administration af puljen. Med denne indstilling frigives der 0,260 mio. kr. til fsbs skitseprojekt ”Energirenovering fra E til A”.

Tabel 1. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/projekt

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

År 2016
(2016 p/l)

TMU

Energirenovering fra E til A

3400 Ordinær anlæg

0.25.10.3

260

I alt

-

-

-

260

De forventede udgifter til ekstern rådgivning, interne udgifter og anlæg på begge projekter fremgår af nedenstående tabel:

Tabel 2. Kategorisering af anlægsmidler

1.000 kr.

2016 (2016 p/l)

Ekstern rådgivning

0

Interne udgifter

0

Anlæg af projektet

260

I alt

260

 

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen meddele tilsagn til Boligforeningen fsb.

Teknik- og Miljøforvaltningen vil betinge sig en udførlig afrapportering af projektet, så erfaringer og løsninger fra demonstrationsprojektet bliver bredt kommunikeret.

 

         Pernille Andersen

                                                                  /Jakob Møller Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 22. august 2016 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Til top