Mødedato: 22.08.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Kvarterplan for Områdefornyelsen Kulbanekvarteret, Valby

Se alle bilag

For at igangsætte en områdefornyelse i Kulbanekvarteret skal der tages stilling til forslag til kvarterplan og finansiering.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at kvarterplan for ”Områdefornyelsen Kulbanekvarteret” godkendes, jf. bilag 1.

  2. at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at godkende ændringer i kvarterplanen inden for den fastsatte økonomiske ramme.

  3. at vedtægter for Områdefornyelsen Kulbanekvarteret godkendes, jf. bilag 2.

  4. at der frigives en anlægsbevilling på 29,0 mio. kr. til realisering af projekterne i kvarterplanen for Områdefornyelsen Kulbanekvarteret. Anlægsbevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg fordelt med 0,9 mio. kr. i 2016, 5,4 mio. kr. i 2017, 8,3 mio. i 2018, 7,1 mio. kr. i 2019, 4,5 mio. kr. 2020 og 2,9 mio. kr. i 2021, se også Økonomiafsnittet og bilag 3.

  5. at Områdefornyelsen Kulbanekvarteret modtager 0,1 mio. kr. fra Statens Kunstfonds Huskunstnerudvalg til kvarterplanens projekt ”Arkitektur som fælles sprog”, og der på den baggrund gives en tillægsbevilling som en indtægtsbevilling på 0,1 mio. kr. og en udgiftsbevilling på 0,1 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg i 2016. De bevillingsmæssige konsekvenser fremgår af Økonomiafsnittet og bilag 3.

  6. at der frigives en anlægsbevilling på 0,1 mio. kr. til projektet ”Arkitektur som fælles sprog”, jf. bilag 4 og bilag 5. Anlægsbevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg i 2016.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 16. marts 2015 at ansøge staten om støtte til en ny områdefornyelse i Kulbanekvarteret. På baggrund af statens tilsagn om støtte på 5 mio. kr. godkendte Borgerrepræsentationen den 12. november 2015, at Områdefornyelsen Kulbanekvarteret blev sat i gang, jf. bilag 6. Forvaltningen har på baggrund heraf udarbejdet forslag til kvarterplan for områdefornyelsen, jf. bilag 1.

Der skal tages stilling til kvarterplanen, en indtægtsbevilling og frigivelse af anlægsmidler, så realiseringsfasen kan påbegyndes.  

Løsning

Områdefornyelsen Kulbanekvarteret er geografisk placeret i det udsatte byområde Valby/Vigerslev, hvor beboernes indkomst, uddannelsesgrad og tilknytning til arbejdsmarked er under gennemsnittet for København. Kvarterplanen for Områdefornyelsen Kulbanekvarteret beskriver visionen for udviklingen af kvarteret, hvilke projekter Områdefornyelsen skal sætte i gang, og hvordan områdefornyelsens budget skal fordeles, jf. bilag 1. For resume af kvarterplanens visioner og indhold se bilag 1, side 9. Bilag 6 indeholder en projektoversigt.

Kvarterplanen er blevet til i et samarbejde mellem Teknik- og Miljøforvaltningen, beboere, lokale aktører, investorer i og omkring kvarteret samt alle forvaltninger i Københavns Kommune. Forvaltningen har været opsøgende og har deltaget i lokale aktiviteter samt inviteret til borgermøder i kvarteret.

Effekter af områdefornyelsen

Områdefornyelsen Kulbanekvarteret skal være med til at udvikle Kulbanekvarteret til et attraktivt og levende sted med stor bykvalitet, nye stiforbindelser, mødesteder, fællesskaber og aktiviteter i tæt samarbejde med grundejere og alle, der bor, bruger eller har en hverdag i kvarteret. Med udgangspunkt i Kvarterplanens fire temaer vil Områdefornyelsen:

  • skabe nye fysiske forbindelser i kvarteret og til den omkringliggende by

  • fremhæve og udnytte potentialerne i de særlige steder, der allerede findes i kvarteret

  • anlægge en park, der binder kvarteret fysisk og socialt sammen

  • understøtte fællesskaber, tryghed og sammenhængskraft i kvarteret.

Der er fastsat succeskriterier for hver af kvarterplanens projekter. I 2019 gennemføres en midtvejsevaluering af projektet.

Finansiering og særlige projekter

I områdefornyelsens budget er der afsat 18,5 mio. kr. til forberedelse og realisering af projekter. Der er afsat 11,5 mio. kr. til det lokale sekretariat, borgerinddragelse, fundraising, evaluering og kommunikation. En række af projekterne er fuldt finansieret. Det drejer sig blandet andet om basiselementerne til parken, herunder cykel- og stiforbindelser, og en række sociale og kulturelle aktiviteter. Men der er også prioriteret penge til at udvikle planer, som kan bruges i dialogen med investorer om at udnytte potentialerne for bl.a. byrum, forbindelser og nybyggeri i området.

Organisering

Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet vedtægter for områdefornyelsen, jf. bilag 2. Den 3. maj 2016 blev der nedsat en lokal styregruppegruppe bestående af lokale og kommunale repræsentanter.

Styregruppen har godkendt forslaget til kvarterplan og har medansvar for at realisere kvarterplanen inden for kvarterplanens og vedtægternes rammer.

Teknik- og Miljøforvaltningen kan lave mindre justeringer og omprioriteringer af midler uden politisk godkendelse. Væsentlige omprioriteringer skal godkendes af Teknik- og Miljøudvalget, jf. bilag 2.

Økonomisk støtte til inddragelse af børn og unge i det videre arbejde

Teknik- og Miljøforvaltningen har efter en ansøgning fået reserveret 117.450 kr. fra Statens Kunstfonds Huskunstnerudvalg til projektet ”Arkitektur som fælles sprog”. Pengene udløses, når kvarterplanen godkendes af Borgerrepræsentationen. Formålet med projektet er, at børn og unge i kvarteret inddrages i at udvikle konkrete ideer til områdefornyelsen, designe og bygge fysiske elementer til byrum samt skabe en kultur for at deltage og involvere sig i udviklingen af området. Projektet vil blive gennemført i samarbejde med ekstern konsulent i efteråret 2016. Projektet er yderligere beskrevet i bilag 4 og tilsagnet fremgår af bilag 5.

Økonomi

Områdefornyelsen Kulbanekvarteret har en samlet rådighedsramme på 30,0 mio. kr., hvoraf 1,0 mio. kr. allerede er frigivet på Borgerrepræsentationens møde den 12. november 2015 til udarbejdelse af kvarterplanen og omverdensinddragelse.

Med denne indstilling skal de resterende 29,0 mio. kr. frigives til realisering af projekterne i kvarterplanen Områdefornyelsen Kulbanekvarteret, se også tabel 1 i bilag 2. Periodisering af anlægsmidlerne samt de forventede udgifter til ekstern rådgivning, interne udgifter og anlæg fremgår af tabel 2 i bilag 3.

Af de i alt 30,0 mio. kr. kommer 5,0 mio. kr. fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet jf. Borgerrepræsentationens møde den 12. november 2015.

Teknik- og Miljøforvaltningen ønsker desuden at modtage og budgettere med 0,1 mio. kr. fra Statens Kunstfonds Huskunstnerudvalg til projektet ”Arkitektur som fælles sprog”. De 0,1 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg i 2016. Se også tabel 3 og 4 i bilag 3.

Videre proces

Efter politisk behandling i Borgerrepræsentationen, sendes kvarterplanen til godkendelse i Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet.

I 2019 gennemføres en midtvejsevaluering, der vil blive forelagt for Teknik- og Miljøudvalget, hvor eventuelle væsentlige omprioriteringer i budget, projekter og/eller ændringer i succeskriterier vil blive forelagt. Områdefornyelsen afsluttes oktober 2021, og i den forbindelse vil udvalget få forelagt en afsluttende evaluering af Områdefornyelsen og de fastsatte succeskriterier.

Pernille Andersen                                                    

                                                           /Anders Møller     

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 22. august 2016

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag om tilføjelse at et supplerende at-punkt:

”At administrationsudgifterne sættes ned fra 11 til 4 mio. kr.”

Ændringsforslaget blev ikke anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med tre stemmer mod syv. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C, I og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø.

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med syv stemmer mod tre. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F og Ø.
Imod stemte: C, I og V.

Til top