Skybrudsprojekt i Bryggervangen og Skt. Kjelds Plads, Østerbro
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at projektforslaget for Bryggervangen og Skt. Kjelds Plads danner grundlag for den videre detailprojektering og efterfølgende anlæg, jf. bilag 3.
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at bevillingerne ’Pulje til klimatilpasning - Hverdagsregn/LAR’ på 4,9 mio. kr. fra Budget 2012, ’Skybrud Skt. Kjelds kvarter, skybrudssikring – foranalyse’ på 2,4 mio. kr. fra Budget 2013, ’Færdiggørelse af klimakvarteret – Bryggervangen’ på 9,5 mio. kr. fra Overførselssagen 2014-2015 og ’Skybrudssikring, Skt. Kjelds Plads og private partnerskaber’ på 10,5 mio. fra Budget 2015 lægges sammen. Alle bevillingerne er placeret på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg.
- at der frigives en anlægsbevilling på 10,5 mio. kr. til anlæg af projektet for Bryggervangen og Skt. Kjelds Plads. De 10,5 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2018.
- at der modtages 0,15 mio. kr. fra Kildevældskirken til medfinansiering af nyt byrum foran kirken. Der skal på den baggrund gives en tillægsbevilling som en indtægts- og en udgiftsbevilling på 0,15 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2016, samt frigives en anlægsbevilling på 0,15 mio. kr. til at etablere et nyt byrum foran Kildevældskirken. De 0,15 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2016.
- at ibrugtagningstidspunktet for Bryggervangen og Skt. Kjelds Plads ændres til december 2018.
Problemstilling
I Budget 2012 (BR 6. oktober 2011) (A, B, C, F, I, O og V) afsattes 4,9 mio. kr. til Pulje til klimatilpasning - Hverdagsregn/LAR, i Budget 13 (BR 4. oktober 2012) (A, B, F, I og Ø) afsattes 2, 4 mio. kr. til Skybrud Skt. Kjelds kvarter, skybrudssikring – foranalyse, i Overførselssagen 2014-2015 (BR 30. april 2015) (A, B, F, O og Ø) afsattes 9,5 mio. kr. til Færdiggørelse af klimakvarteret – Bryggervangen. Alle disse bevillinger er frigivet. I Budget 15 (BR 2. oktober 2014) (A, B, F, O og Ø) afsattes 10,5 mio. kr. til Skybrudssikring, Skt. Kjelds Plads og private partnerskaber.
Der skal tages stilling til, om bevillingerne kan sammenlægges, til projektforslag for Bryggervangen og Skt. Kjelds Plads, jf. bilag 6, samt til frigivelse af anlægsbevilling.
Kildevældskirkens forplads indgår i projektet, og kirken medfinansierer omdannelsen af forpladsen, hvorfor der skal tages stilling til modtagelse af midler. Da projektets præmis løbende har ændret sig, skal der tages stilling til nyt ibrugtagningstidspunkt.
Løsning
Borgerrepræsentationen vedtog den 15. juni 2011 Kvarterplanen for Skt. Kjelds Kvarter og lagde dermed grunden til Københavns første Klimakvarter. Nærværende projektforslag for omdannelsen af Bryggervangen og Skt. Kjelds Plads er en del af arbejdet med at klima- og skybrudssikre København. Bryggervangen er udpeget til kombineret skybruds- og forsinkelsesvej. Projektet er et af de første større skybrudsprojekter på offentlig vej, og projektet er tillige udpeget til demonstrationsprojekt, hvor nye løsninger for skybrudshåndtering afprøves, og hvor erfaringerne anvendes i forvaltningens videre arbejde med skybrudsprojekter.
Forvaltningen foreslår derudover, at de fire bevillinger samles til én bevilling. Det drejer sig om en økonomiteknisk løsning, som forenkler økonomistyringen i projektet.
Med forslaget omdannes Bryggervangen og Skt. Kjelds Plads til en grøn strækning, hvor bynatur og begrønning integreres i by- og gaderum, som en del af håndteringen af skybruds- og hverdagsregn. Af det eksisterende asfalterede areal foreslås, at 2/3 begrønnes og omdannes til bynatur ved at der anlægges plante- og regnbede, der fungerer som bassiner til at opbevare og transportere skybruds- og hverdagsregn. Vandet ledes fra den sydlige del af Bryggervangen til Skt. Kjelds Plads, hvor det nedsives eller forsinkes. Ved større mængder regn ledes vandet fra Skt. Kjelds Plads videre til en skybrudsledning i Landskronagade. På den nordligste del af Bryggervangen ledes vandet til Kildevældsplads til fordampning eller nedsivning, jf. bilag 1.
Der etableres fire byrum, Skt. Kjelds Plads, Victor Bendixgade, krydset Bryggervangen og Landskronagade, samt Kildevældsplads. Byrummene indgår i skybrudshåndteringen og fungerer samtidigt som rekreative byrum, jf. bilag 3.
Trafikken foreslås omlagt ved at Bryggervangen lukkes for gennemkørsel af biler nord for Skt. Kjelds Plads. Trafikken på Bryggervangen er primært lokal ærindetrafik til kvarterets erhvervsdrivende og beboertrafik. Det vurderes, at lukningen vil give mere trafik på nogle af lokalvejene, mens den øvrige trafik til og fra kvarteret i begrænset omfang påvirkes af lukningen. Forvaltningen har udarbejdet trafikanalyser, som viser, at lokalvejene kan rumme den øgede trafikmængde uden at generne øges mærkbart. Løsningen tilgodeser cyklister, gående og optimerer muligheden for at anvendebyrummene. Den nordlige del af pladsen bliver et stort sammenhængende byrum til rekreativ brug. Samtidig sikres optimal håndtering af regnvand, idet vandet kan tilbageholdes på Skt. Kjelds Plads, inden det ledes videre mod skybrudsledningen i Landskronagade, jf. bilag 1 og bilag 3.
Parkering
Forslaget medfører ikke nedlæggelse af parkeringspladser, jf. bilag 3.
Træer
Med forslaget fældes 29 eksisterende træer. Træerne fældes som en konsekvens af den vandhåndtering, der skal ske i projektet og som påvirker træerne i de eksisterende grønne områder. Vandhåndteringen medfører, at terrænet ændres, eller at der graves så tæt på eksisterende trærødder, at træerne ikke kan bevares. I den videre detailprojektering vil forvaltningen have fokus på, om antallet kan reduceres. Der fælles ikke ikoniske eller bevaringsværdige træer på strækningen. Der bevares 57 eksisterende træer i projektet. I alt nyplantes der 230 træer, jf. bilag 2 og 3.
Høring
Forvaltningen har gennemført en omfattende inddragelse af lokale borgere, erhvervsdrivende og foreninger fra vedtagelse af Kvarterplanen for Skt. Kjelds Kvarter i juni 2011. I 2012 blev der tilknyttet en lokal følgegruppe bestående af lokale borgere, erhvervsdrivende, samt repræsentanter for Østerbro Lokaludvalg til projektet. Følgegruppen er overvejende positiv overfor projektet. Enkelte erhvervsdrivende er bekymrede for lukningen af Bryggervangen nord for Skt. Kjelds Plads, da lukningen medfører, at varelevering m.v. bliver med længere transporttider til og fra forretningerne. Forvaltningen vurderer, at lukningen af Bryggervangen er nødvendig for at skabe bedre byrum og kunne håndtere skybruds- og hverdagsregn. Med forslaget etableres specifikke ruter for varelevering, samt til og frakørsel til forretningerne, som tilgodeser de erhvervsdrivendes behov, herunder ruter for sættevogne.
Kildevældskirkens forplads indgår i projektforslaget. Kirken er positiv over for projektet og medfinansierer omdannelsen af forpladsen.
Områdefornyelsens styregruppe er løbende blevet orienteret om projektet og er positive over for det. Der er sendt et orienteringsbrev om projektforslaget ud til beboere på og ved Bryggervangen, jf. bilag 4 og 5.
Projektet har været i høring hos politiet, som ikke har kommentarer til det.
Movia har ingen indvendinger til projektet, da det ikke har konsekvenser for busdriften.
Ibrugtagning
I takt med at der løbende er tilført bevillinger til projektet, er dets indhold og kompleksitet vokset i omfang. Fra første bevilling på 12,1 mio. kr. er projektet løbende vokset til samlet 39,55 mio. kr. Dertil kommer indarbejdelse af skybrudsløsninger i projektet, hvilket har forlænget tidsplanen for projektet og vil øge projektets samlede økonomi (via medfinansieringsaftalen). Med skybrudsløsningen forventes den samlede anlægsbevilling at blive på ca. 53 mio. kr. inkl. midler fra HOFOR.
Med vedtagelse af Kvarterplanen 15. juni 2011 var ibrugtagningstidspunktet juni 2016, fra budget 2012 (BR 6. oktober 2011) var ibrugtagningstidspunktet december 2014, fra budget 2013 (BR 4. oktober 2012) var ibrugtagningstidspunktet december 2015, fra budget 2015 (BR 2. oktober 2014) var ibrugtagningstidspunktet december 2016, fra Overførselssagen 2014-2015 (BR 30. april 2015) var ibrugtagningstidspunktet december 2017.
Ibrugtagningstidspunktet for det samlede projekt forventes at være december 2018.
Økonomi
Der skal sammenlægges bevillinger, frigives 10,5 mio. kr. og modtages samt frigives en indtægtsbevilling på 0,15 mio. kr., jf. bilag 6. Dermed er alle bevillinger frigivet.
Videre proces
Projektet hovedprojekteres, og der udarbejdes udbudsmateriale i efteråret 2016 / vinter 2017. Derefter sendes projektet i entrepriseudbud foråret/sommer 2017. Indstilling om HOFORs økonomiske andel i projektet forventes forelagt Teknik- og Miljøudvalget i marts 2017. Forventet anlægsstart er efteråret 2017 og ibrugtagning december 2018.
Pernille Andersen
/Anders Møller
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 22. august 2016
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.
Indstillingens 2.-5. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Drop gennemkørselsforbuddet på Bryggervangen. Det giver unødigt meget omvejskørsel i kvarteret.”