Startredegørelse for tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 398 "Ørestad Syd" med kommuneplantillæg
Udvalgene skal godkende, at der igangsættes udarbejdelse af lokalplantillæg og kommuneplantillæg med henblik på en ændring af anvendelse og bebyggelsesplan for et område syd for Hannemanns Allé, hvor en multiarena, en skøjtehal og en idrætshal i tilknytning til en skole integreres i et tæt bykvarter.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
1. at der udarbejdes forslag til tillæg til lokalplan nr. 398 ”Ørestad Syd” på baggrund af de intentioner, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,
2. at der samtidig udarbejdes forslag til tillæg til Kommuneplan 2011, der ændrer rammerne for området, som det fremgår af startredegørelsen, bilag 1Problemstilling
Parterne har ønsket en bred belysning af, hvordan en multiarena sammen med de besluttede offentlige funktioner, folkeskole, idrætshal og skøjtehal, kan integreres i et nyt bykvarter med boliger og serviceerhverv i et område syd for Hannemanns Allé i Ørestad Syd.
Efter et parallelt opdrag er der taget udgangspunkt i tegnestuen Vandkunstens forslag til en plan for området som grundlag for den videre planlægning. Forslaget integrerer arenaen, folkeskolen, en idrætshal og skøjtehallen i et tæt bykvarter med boliger og erhverv - struktureret omkring et centralt, grønt byrum med direkte forbindelse til Kalvebod Fælled. Med afsæt i Vandkunstens forslag skal der udarbejdes et tillæg til lokalplan og kommuneplan for området.
Løsning
Kommunen reserverer midlerne i forventningen om, at en multiarena positivt vil kunne styrke hovedstadens evne til at tiltrække turister, internationale sports- og kulturbegivenheder og nye virksomheder – og dermed være med til at fremme vækst og beskæftigelse. I mange andre storbyer er de store arenaer placeret i udkanten af byen, hvor det ofte resulterer i, at området omkring arenaen bliver et lidt tomt og øde ”ingenmandsområde”, når der ikke er aktiviteter i arenaen. Her bliver multiarenaen placeret i bymæssig sammenhæng i Ørestad, hvor den sammen med andre offentlige funktioner, der retter sig mere mod det daglige liv, bliver en dynamo for bylivet og den fremtidige byudvikling. Arenaen supplerer andre allerede eksisterende funktioner, såsom Field’s, Bella Center og DR Byen/Koncerthuset i Ørestad City og Ørestad Nord.
Forslaget bygger på en markant hovedstruktur ved at trække Fælleden ind gennem området som en grøn kile, en byfælled, der sammenbinder de offentlige funktioner, skole, idrætshal, skøjtehal og multiarena og supplerer disse med tilbud til mere uformelle aktiviteter. Det er en stor styrke for kvarteret, at så snart den grønne kile og dele af de planlagte funktioner, skole, idrætshal og skøjtehal er anlagt og bygget, har kvarteret et klart centrum, der understøtter aktivitet, giver mødesteder og virker samlende på kvarteret. Efter fuld udbygning vil der være et klart defineret centrum med et byrum, der inviterer til aktiviteter og ophold såvel i det daglige liv omkring skolen og idrætshallerne, som ved det mere eventprægede som arenaen vil bidrage til.
Ørestad i øvrigt er i høj grad karakteriseret ved karrebebyggelser med en generel højde på 8-11 etager, der har store åbne friarealer omkring sig. Bebyggelsesplanen i denne plan supplerer den eksisterende og planlagte bebyggelse i resten af Ørestad ved at have en stor variation i skala og type og bidrager derved til udviklingen af den samlede Ørestad ved også at have bygninger i en mindre skala.
Den store byfælled, der var fastlagt i den oprindelige lokalplan vil med det nye forslag blive reduceret til 1/3. Baggrunden for det er blandt andet, at multiarenaen kræver et større areal end der var udlagt til kultur/idrætsfunktion i den oprindelige lokalplan og den større variation i bebyggelsen med en mindre skala er mere pladskrævende. Forvaltningerne kan anbefale denne reduktion på baggrund af de store kvaliteter i planen. I det nye forslag får byfælleden en samlende funktion ved at placere de fire offentlige funktioner rundt om byfælleden. Dermed sikres en sammenkobling og et center i kvarteret, der giver bedre baggrund for at byfælleden udvikles til et aktivitetscenter, der benyttes dagligt. Og hertil muligheden for at få en multiarena placeret centralt i et levende bykvarter, hvor der bliver mulighed for et samspil mellem arena og bykvarter.
I lokalplan nr. 398 er byfælleden fastlagt som et særligt fællesanlæg, der skal etableres som betingelse for ibrugtagning af ny bebyggelse. En sådan bestemmelse forudsættes også at gælde for den nye byfælled.
Med planen øges rummeligheden i Ørestad Syd med ca. 70.000 m2 i forhold til de gældende bestemmelser i Kommuneplan 2009 og i lokalplan nr. 398. Både Kommuneplan 2009 og forslaget til Kommuneplan 2011 fastlægger i de særlige rammer for Ørestad et maksimalt etageareal syd for Vejlands Allé på 2,3 mio. m2 og et maksimalt etageareal for området syd for Hannemanns Allé på 1,0 mio. m2, inklusive etageareal i fælles parkeringshuse (9 p-huse med et samlet etageareal på ca. 100.000 m2).
Bestemmelsen om at det maksimale etageareal syd for Vejlands Allé maksimalt må være på 2,3 mio m2 var tidligere medtaget som en bestemmelse i lov om Ørestaden. Bestemmelsen er ikke gentaget i det gældende lovforslag for at give mulighed for en optimering, uden at det går udover det samlede helhedsindtryk af Ørestad. Det foreslås derfor, at bestemmelsen om maksimalt 2,3 mio m2 syd for Vejlands Allé og maksimalt etageareal syd for Hannemanns Allé på 1,0 mio m2 ændres med et kommuneplantillæg, så den foreslåede udvidelse af området kan gennemføres.
Da Kommuneplan 2011 forventes endeligt vedtaget inden fremlæggelse af nærværende planforslag, vil der blive tale om et tillæg til Kommuneplan 2011.
Tilgængelighedsvurdering fremgår af bilag 2. Der vurderes ikke være problemer i forhold til tilgængeligheden. Forslag til borgerdialogproces af bilag 3. Der foreslås et tæt samarbejde med Amager Vest Lokaludvalg og andre interessenter i det videre forløb.
Økonomi
På baggrund af nøgletal fra kommuneplanens investeringsredegørelse og på grundlag af den planlagte blandede anvendelse i området med i alt ca.200.000 m2 bolig og erhverv, skønner kommunen at kunne få en årlig skattemerindtægt på ca. 33 mio. kr. (2009 priser). Skønnet baseres på et fuldt udbygget lokalplanområde, og at forskellige ydelser, som for eksempel daginstitutioner, skoler og sociale ydelser, er modregnet.
Lokalplantillægget rummer kommunale investeringer i form af en ny 3-sporet folkeskole med idrætshal og en ny skøjtehal, og der er planlagt daginstitutionsbyggeri i relation til den grønne kile.
I øvrigt kan kommunen blive part i et arenaudviklingsselskab med et bidrag på nuværende 200 mio. kr., som Økonomiudvalget tager stilling til på mødet den 6. september 2011.
Videre proces
Økonomiudvalget tager som nævnt på mødet den 6. september 2011 stilling til, om kommunen skal være medinvestor på opførelse af en multiarena.
Godkendes indstillingen for planerne, vil lokalplan- og kommuneplantillæggene blive udarbejdet i løbet af efteråret 2011 med en forventet behandling af planforslagene i udvalgene i januar/februar 2012 og derefter en offentlig høringsperiode fra marts – maj 2012.
Resultatet fra en arkitektkonkurrence om multiarenaens udformning kendes i april 2012, og vinderforslaget skal danne grundlag for de bygningsregulerende bestemmelser vedrørende arenaen. For at bestemmelserne kan optages i lokalplantillægget, er der behov for en supplerende høring i maj/juni 2012. En endelig vedtagelse af planforslagene vil kunne ske på udvalgsmøderne i august/september 2012. Multiarenaen forventes at kunne åbne i august/september 2015.
Claus Juhl Hjalte Aaberg
Beslutning
Indstillingen blev anbefalet.