Den Blå Rute
Det private initiativ Den Blå Rute – en sikker vandvej i København har i Teknik- og Miljøforvaltningen gennemgået en analysefase, som viser projektets tekniske, miljømæssige og økonomiske konsekvenser. Der skal vælges mellem to løsningsforslag.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik og Miljøudvalget enten over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
1. at der frigives en anlægsbevilling på 3,35 mio. kr. (2011 p/l) til projektudvikling og anlæg af en sliskeløsning (løsning 3 i bilag 2) på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling, Ordinær anlæg, funktion 2.28.22.3. Anlægsbevillingen skal fordeles med 1 mio. kr. i 2011 og 2,35 mio. kr. i 2012.
eller
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik og Miljøudvalget godkender,
2. at en ekstrafinansiering på 32,5 mio. kr. til projektudvikling og anlæg af en broløsning (løsning 1 i bilag 2) indgår i budgetforhandlingerne for 2012. Projektets samlede budget er på 36,5 mio. kr. Ekstrafinansieringen på 32,5 mio. kr. til udvikling og anlæg af projektet indgår som et budgetkort i budgetforhandlingerne for 2012.
Problemstilling
På baggrund af et privat initiativ støttet af lokaludvalgene, blev der i Budget 2011 afsat 4 mio. kr. til etablering af gennemsejlingsåbninger gennem dæmninger i Inderhavnens små løb, kaldet Den Blå Rute, som giver en tryg gennemsejlingsrute for byens roere og samtidig sikrer en bedre vandgennemstrømning i gravene bag Holmen.
Der kan etableres en sliskeløsning, som aflaster roerne, når de skal have deres fartøjer op og ned ad skråningerne ved henholdsvis Kongebrovej og Værftsbroen. Denne løsning giver dog ikke den ønskede vandgennemstrømning i gravene bag Holmen og Christianshavn, hvorfor forvaltningen også har igangsat en analysefase af initiativets tekniske, miljømæssige og økonomiske konsekvenser. Den viser, at der ikke er noget teknisk eller miljømæssigt til hinder for etablering af en broløsning, men at projektet ikke kan løses indenfor den afsatte økonomi.
Løsning
Analyser af Den Blå Rutes gennemsejlingsåbninger peger på, at rute A jf. bilag 1 er den trafikalt mest gunstige rute for roere, da konflikter med andre brugere af vandet, fx turbåde, kan undgås.
For de afsatte 4 mio.kr. kan der etableres slisker, hvor ruten rammer Værftsbroen og Kongebrovej. Her kan roerne via slisken slæbe deres både op ad skråningen, bære dem tværs over Værftsbroen eller Kongebrovej og igen benytte en sliske på den anden side af vejen for at få bådene sikkert ned ad skråningerne. Løsningen sikrer imidlertid ikke formålet med øget vandgennemstrømning. Desuden vurderer forvaltningen denne løsning til at være trafikalt usikker, idet roere er nødt til at krydse vejbanerne med de flere meter lange både.
Der er derfor supplerende arbejdet med åbninger i Værftsbroen og Kongebrovej på rute A, hvor sejlruten gennem Laboratoriegraven forventes stedvis udgravet for at sikre sejlmulighederne. Generelt viser analyserne, at Den Blå Rute som en åben forbindelse i vandniveau er teknisk mulig at gennemføre og samtidig vil den forbedre vandkvaliteten på ruten. Det konstateres, at Den Blå Rute ikke påvirker badevandskvaliteten i havnebadene, ikke skader naturværdier eller forstyrrer fuglelivet.
Der er undersøgt to forskellige slags åbninger; en tunnelrørløsning og en broløsning som vist i bilag 2. Begge løsninger kræver, at overliggende veje hæves og omgivelserne tilpasses de nye forhold.
Forvaltningen anbefaler en broløsning frem for en tunnelrørløsning af flere grunde:
- En broløsning kræver den mindste hævning af vejene og medfører det mindste behov for ændringer i omkringliggende arealer.
- En broløsning giver den største gennemsejlingsåbning.
- Jo større åbning der etableres, jo flere forskellige brugere vil kunne benytte gennemsejlingsåbningen. Der sikres fleksibilitet i anvendelsen.
- Jo større åbning der etableres, jo større vandgennemstrømning opnås gennem Søminegraven og Laboratoriegraven, som i dag har dårlig vandkvalitet og store forekomster af alger pga. stillestående vand. Den større vandgennemstrømning giver således bedre vandmiljø.
- En broløsning bidrager arkitektonisk til byen.
- Broløsningen er foreslået af Christianshavns Lokaludvalg frem for en tunnelrør-løsning.
Økonomisk set er broløsningen den dyreste. Projektet er meget komplekst, fordi det kræver ændringer i flere dimensioner, hvor mange funktionsmæssige interesser og tekniske løsninger mødes. De anslåede udgifter er et udtryk for, hvor komplekst et arbejde der skal til for at etablere en brugbar gennemsejlingsløsning.
Der skal arbejdes
- på vejarealer, som er eneste adgangsveje til et populært område
- i vand, som giver svære og fordyrende anlægsforhold
- på havbund, som medfører høje krav til byggeplads og person- og miljøsikkerhed
- med skråninger, som er teknisk svære løsninger
Desuden berører projektet mange tilstødende grunde og interessenter, herunder ledningsejere.
En tunnelrørløsning er i analysefasen budgetteret ca. 15-20 % billigere end broløsningen, svarende til ca. 30,5 mio. kr. Forvaltningen vurderer, at fordelene ved en broløsning langt opvejer merudgifterne, idet tunnelrørløsningen vil kræve større ændringer i omkringliggende arealer, der vil stort set ikke være øget vandgennemstrømning, og tunnelrørløsningen vil kun tilgodese et fåtal af vandets brugere, da rørene vil være relativt smalle.
Økonomi
Der er afsat 4 mio. kr. på Budget 2011 (Æ234) til Den Blå Rute, hvoraf der d. 5. maj 2011 blev frigivet 650.000 kr. til analyser. En ekstrafinansiering på 32,5 mio. kr. vil give mulighed for at anlægge projektet med broløsninger. Projektets samlede budget vil således være på 36,5 mio. kr. Ekstrafinansieringen på 32,5 mio. kr. til udvikling og anlæg af projektet indgår som et budgetkort i budgetforhandlingerne for 2012.
1.000 kr. (løbende p/l) |
Budget 2011 |
Budgetønske 2012 |
Budget ialt |
|
Afsat 4.000 |
Ønske 32.500 |
36.500 |
|
Forbrugt 650 |
|
|
Samlet budget |
4.000 |
32.500 |
36.500 |
Videre proces
Vælges sliskeløsningen igangsættes projektudviklingen i 2011 med forventes anlægsstart i 2012. Såfremt der afsættes ekstra midler til gennemførelsen af projektet ifm. budgetforhandlingerne for budget 2012, igangsætter forvaltningen efter vedtagelsen af budget 2012 projektudvikling i samarbejde med rådgivere med henblik på at præsentere et projektforslag for Teknik- og Miljøudvalget.
Hjalte Aaberg
/Holger Spangsberg Kristiansen
Beslutning
Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet.
Indstillingens 2. at-punkt blev ikke vedtaget.