Mødedato: 22.08.2011, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forvaltningens proces mod bannere på bygninger samt fastlæggelse af afgiftsniveauet på stilladsbannere

Se alle bilag

 

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til forvaltningens proces mod bannere på bygninger samt fastlæggelse af afgiftsniveauet på stilladsbannere.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller at Teknik- og Miljøudvalget beslutter,

 

  1. at forvaltningen iværksætter en skærpet, opfølgende praksis mod bannere, jf. afsnittet Løsning

 

  1. at frister ved varsel og påbud fastsættes til 7 arbejdsdage

 

  1. at forslag til ændrede afgifter på stilladsbannere godkendes på baggrund af forvaltningens redegørelse for fastlæggelse af afgiftsniveauet:

 

A-veje:          Nuværende afgift 15 kr.     Fremtidig afgift 12 kr.

 

B-veje:          Nuværende afgift 12 kr.     Fremtidig afgift 9 kr.

 

C: veje:          Nuværende afgift 9 kr.       Fremtidig afgift 6 kr.

 

D+E veje:      Nuværende afgift 6/3 kr.    Fremtidig afgift 3 kr.

 

Priserne er afgift pr m2/døgn.

 

 

       4. at de økonomiske konsekvenser heraf indarbejdes i Teknik- og Miljøforvaltningens budget 2012 og frem. Udgifts- og indtægtssiden på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, funktion 2.28.11.1 skal således reduceres med 350.000 kr. (2011 p/l) fra 2012 og frem.

Problemstilling

 

Den 27. april 2011 (2011-45066) drøftede udvalget forvaltningens indstilling om sanktioner mod ikke godkendte bannere på bygninger samt udgiftsniveauet for afgifter på stilladsbannere.

 

Udvalget ønskede på baggrund af drøftelsen, at forvaltningen skulle udarbejde en ændret indstilling, hvor proces for sanktioner mod ikke godkendte bannere på bygninger skærpes, og at der nærmere redegøres for efter hvilke principper forvaltningen har fastlagt afgiftsniveauet for stilladsbannere.

 

I kommunens retningslinjer for reklamer fremgår det, at kommunen gerne ser bannere på stilladser, der er nødvendige for byggearbejder, idet midlertidige stilladsbannere kan bidrage positivt til oplevelsen af byen, når stilladset er en nødvendighed. Generelt ønsker kommunen ikke bannere direkte på bygninger bortset fra korte perioder i forbindelse med helt særlige events. Erfaringer fra Indre By har dog vist et behov for at skærpe sanktionerne mod bannere på bygninger.

Løsning

 

Indsatser og sanktioner mod bannere

Teknik- og Miljøudvalget har udtrykt ønske om, at forvaltningen gennemfører en mere skærpet opfølgende praksis i forhold til at sikre overholdelse af kommunens retningslinjer for bannerreklamer.

Bannerophængninger er eftertragtede, hvor de kan ses af mange. Det er derfor særligt i Indre by samt langs de overordnede veje, de ophænges.

Forvaltningen gennemførte i perioden december 2010 til februar 2011 en total gennemgang af Indre Bys gader med henblik på at få fjernet bannere på facader.

Gennemgangen resulterede i ca. 25 sager med krav om nedtagning af bannere.

 

Arbejdsindsatsen for at få fjernet bannere består dels af selve observationen af bannere, der foregår i marken, dels af opfølgningen, der er den tungere administrative del af processen.

 

Den skærpede praksis kan tage udgangspunkt i følgende forslag:

 

·         at forvaltningen 1-2 gange årligt foretager særlige indsatser med gennemgange af bannere f.eks. langs de overordnede veje,

·         at inddrage Center for Parkering i arbejdet, f.eks. gennem mulighed for at parkeringsvagter kan give indberetninger om bannere på bygninger (dette vil især omfatte bannere i Indre By)

·         at priser for stilladsbannere nedsættes for at øge incitamentet til at bruge stilladser til bannerophængning frem for facader, 

·         at der foretages yderligere informationstiltag over for bannerreklamefirmaer og andre væsentlige aktører med henblik på at bannerretningslinjerne følges.

 

Ved forvaltningens halvårsregnskab til Teknik- og Miljøudvalget, vil forvaltningen nærmere redegøre for gennemførte tiltag samt resultat af den skærpede, opfølgende indsats.

 

Ressourcetrækket til den skærpede, opfølgende indsats, vurderes samlet set at være på ca. ½ -årsværk, ca. 800-1000 timer. Dette vil betyde en opprioritering af denne arbejdsopgave på bekostning af andre. Såfremt udvalget beslutter, at opgaven skal opprioriteres vil forvaltningen tilrettelægge processer for de skærpede bannerindsatser samt nærmere vurdere, hvordan en effektivisering af andre opgaver kan frigive ressourcerne til dette arbejde.

 

Kommunen har i henhold til både plan- og byggelov såvel en initiativret som en initiativpligt som tilsynsmyndighed. Indenfor denne ramme skal fastlægges et reaktionsniveau, der tilgodeser, at der reageres ud fra et lighedsprincip og ud fra saglige kriterier. Det er forvaltningens vurdering, at de indsatser, der er beskrevet ovenfor, sker ud fra et lighedsprincip.

 

I forhold til forvaltningens hidtidige sanktionsprocesser ønsker udvalget ligeledes en skærpelse af frister ved varsel og påbud. Som processen er tilrettelagt i dag, foretager forvaltningen indledningsvist en telefonisk kontakt til den aktuelle ejer af den ejendom, hvor der hænger banner, for at gøre opmærksom på at banneret ikke kan godkendes. Disse indledende kontakter er erfaringsmæssigt dem, der giver de bedste resultater. Såfremt der ikke i den sammenhæng opnås en aftale med ejer om nedtagning, træder den egentlige forvaltningsretlige praksis i gang.

 

Når forvaltningen sender varsel om påbud sidestilles dette med en partshøring om sagen. I den sammenhæng efterspørges ofte vejledning om praksis, regler osv., som kommunen er forpligtiget til at yde. Modparten skal have lejlighed til at vurdere disse forhold sammen med de praktiske forhold omkring nedtagning af banneret. Oven i dette skal lægges minimum 2 hverdage til postforsendelse. Ud fra dette vurderer forvaltningen, at en uge er minimum for længden af en partshøringsfrist.

 

Forvaltningen foreslår derfor,

·         at reaktionsfrister ved varsel og påbud nedsættes til 7 hverdage mod nuværende 1-2 uger.

 

Såfremt banneret ikke er nedtaget efter påbudsfristen, klargøres sagen til politianmeldelse.

 

Afgifter for stilladsreklamer

 

Forvaltningen vil undersøge om markedsmekanismerne ved nedsatte takster gør det mere attraktivt at benytte sig af stilladset som bærer af reklamen frem for en bygningsfacade, hvor opsætningen vil blive påbudt fjernet. Hvis takstnedsættelsen ikke har den ønskede effekt, vil det resultere i et indtægtstab.

 

Forvaltningen foreslår på den baggrund, at de ændrede afgifter for stilladsreklamer indarbejdes i Budget 2012. Det er forvaltningens vurdering, at afgiftsnedsættelserne vil beløbe sig til en indtægtsforringelse i størrelsesordenen 350.000kr. Dette afhængigt af om afgiftsnedsættelsen gør det mere attraktivt at bruge stilladser til reklame. Forvaltningen foreslår, at man efter et år fra nedsættelsen evaluerer effekten af takstnedsættelsen.

 

De nuværende og foreslåede ændrede priser er følgende:

 

A-veje:          Nuværende afgift 15 kr.     Fremtidig afgift 12 kr.

 

B-veje:          Nuværende afgift 12 kr.     Fremtidig afgift 9 kr.

 

C: veje:          Nuværende afgift 9 kr.       Fremtidig afgift 6 kr.

 

D+E veje:      Nuværende afgift 6/3 kr.    Fremtidig afgift 3 kr.

 

Priserne er afgift pr m2/døgn.

 

Udgangspunktet for fastlæggelse af afgiftsniveau er baseret dels på markedsforhold og dels på regulering af ønsket adfærd. Dette indebærer, at afgifterne følger samme principper, som anvendes i reklamebranchen og er baseret på den mængde personer som kan se stilladsreklamerne.

 

Vejene er derfor opdelt A til E-veje ud fra især trafiktællinger. Enkelte steder, især i Indre by - er konkrete gader/placeringer placeret i kategori A ud fra en konkret vurdering af attraktivitet og for at søge at begrænse omfanget.

 

Hjemmel til at opkræve afgift for råden over vejareal er i vejlovens § 103 samt i afgørelser som Vejdirektoratet har truffet på området. Der opkræves afgifter på en lang række områder som f. eks. udeserveringer, vareudstillinger, containere, byggepladser og altså også stilladsbannere (der er ingen afgifter på stilladset alene).

 

Til sammenligning har forvaltningen undersøgt priser og fremgangsmåder i andre byer i landet. Priserne er ikke direkte sammenlignelige, men Københavns niveau vil med de ændrede priser være på niveau med Århus, hvor der dog er andre beregningsmetoder (i Århus er der afgift for henholdsvis stillads og reklame og i København kun afgift for reklamen).

Økonomi

 

Det er Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering, at det samlede indtægtstab udgør 350.000 kr. såfremt Teknik- og Miljøudvalget godkender de nye afgifter. Dette er en konkret beregning af den økonomiske konsekvens af afgiftsreduktionen ved et uændret omfang af stilladsreklameanmeldelser. Det er som før nævnt muligt, at afgiftsnedsættelsen kan gøre stilladsreklamer mere attraktivt og dermed indtægtstabet mindre, men effekten af takstnedsættelsen kendes ikke. Forvaltningen foreslår derfor, at den økonomiske effekt revurderes efter et år.

 

Indtægtstabet vil blive indarbejdet i Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme for 2012. Indtægtsbevillingen på funktion 2.28.11.1 nedskrives med 350.000 kr. og tilsvarende nedskrives udgiftsbevillingen med 350.000 kr. på funktion 2.28.11.1.

Såfremt der ikke gives en forhøjelse af Teknik- og Miljøforvaltningens driftsramme i Budget 2012 vil indtægtstabet blive dækket via effektiviseringer eller reduktion af serviceniveauet på Teknik- og Miljøforvaltningens øvrige områder.

Videre proces

 

De ændrede afgifter bliver udmeldt til reklamebranchen.

                     

 

Hjalte Aaberg                                            Simon Kjær Hansen

 

 

Beslutning

Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget 22. august 2011

Borgmesteren stillede et teknisk ændringsforslag om at ændre indstillingen:

fra:

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller at Teknik- og Miljøudvalget beslutter,
1.      at forvaltningen iværksætter en skærpet, opfølgende praksis mod bannere, jf. afsnittet Løsning
2.      2. at frister ved varsel og påbud fastsættes til 7 arbejdsdage
3.       at forslag til ændrede afgifter på stilladsbannere godkendes på baggrund af forvaltningens redegørelse for fastlæggelse af afgiftsniveauet:
A-veje: Nuværende afgift 15 kr. Fremtidig afgift 12 kr.
B-veje: Nuværende afgift 12 kr. Fremtidig afgift 9 kr.
C: veje: Nuværende afgift 9 kr. Fremtidig afgift 6 kr.
D+E veje: Nuværende afgift 6/3 kr. Fremtidig afgift 3 kr.
Priserne er afgift pr m2/døgn.
4.      at de økonomiske konsekvenser heraf indarbejdes i Teknik- og Miljøforvaltningens budget 2012 og frem. Udgifts- og indtægtssiden på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, funktion 2.28.11.1 skal således reduceres med 350.000 kr. (2011 p/l) fra 2012 og frem.

til:  

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller at Teknik- og Miljøudvalget beslutter,
1.      at forvaltningen iværksætter en skærpet, opfølgende praksis mod bannere, jf. afsnittet Løsning
2.      2. at frister ved varsel og påbud fastsættes til 7 arbejdsdage

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler:
3.       at forslag til ændrede afgifter på stilladsbannere godkendes på baggrund af forvaltningens redegørelse for fastlæggelse af afgiftsniveauet:
A-veje: Nuværende afgift 15 kr. Fremtidig afgift 12 kr.
B-veje: Nuværende afgift 12 kr. Fremtidig afgift 9 kr.
C: veje: Nuværende afgift 9 kr. Fremtidig afgift 6 kr.
D+E veje: Nuværende afgift 6/3 kr. Fremtidig afgift 3 kr.
Priserne er afgift pr m2/døgn.
4.      at de økonomiske konsekvenser heraf indarbejdes i Teknik- og Miljøforvaltningens budget 2012 og frem. Udgifts- og indtægtssiden på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, funktion 2.28.11.1 skal således reduceres med 350.000 kr. (2011 p/l) fra 2012 og frem.

Det af borgmesteren stillede tekniske ændringsforslag blev vedtaget.

Udvalget stillede ændringsforslag om at ændre 2. at-punkt:

fra:

”2. at frister ved varsel og påbud fastsættes til 7 arbejdsdage”

til:

”2. at frister ved varsel og påbud fastsættes til 7 dage”

Ændringsforslaget blev vedtaget.

Lars Berg Dueholm (I) stillede ændringsforslag om at halvere afgifterne i indstillingens 3. at-punkt.

Der blev stemt om ændringsforslaget: 


For ændringsforslaget stemte: I, C og O

Imod ændringsforslaget stemte: A, B, F og Ø

Undlader: Ingen

For stemte 3, imod stemte 7 og 0 undlod at stemme

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget.

Der blev stemt om indstillingens 3. og 4. at-punkt:


For 3. og 4. at-punkt stemte: A, C, I og O

Imod 3. og 4. at-punkt stemte: B, F, Ø

Ingen undlader.

For stemte 5, imod stemte 5 og 0 undlod at stemme

Indstillingens 3. og 4. at-punkt blev ikke vedtaget.
 
Udvalget stillede ændringsforslag om at tilføje et nyt 3. at-punkt til indstillingen. ”3. at den skærpede, opfølgende indsats evalueres efter et år.”
 
Ændringsforslaget blev vedtaget.

Indstillingen blev godkendt.

Lars Berg Dueholm (I) brugte sin initiativret jf. KSL § 11 i forhold til indstillingens 3. og 4. at-punkt.

Det Radikale Venstre afgav protokolbemærkning:
”Det Radikale Venstre finder det nuværende afgiftsniveau passende i forhold til efterspørgsel på bannerplads.”

SF og Enhedslisten afgav protokolbemærkning:
”SF og Enhedslisten er ikke begejstrede for at byen plastres til med reklamer”
Til top