Mødedato: 22.08.2007, kl. 15:00

Forslag til byfornyelse og lokalplan "Sundevedsgade-karreen" med kommuneplantillæg - startredegørelse

Forslag til byfornyelse og lokalplan "Sundevedsgade-karreen" med kommuneplantillæg - startredegørelse

Teknik- og Miljøudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 22. august 2007

 

 

Sager til beslutning

 

13.      Forslag til byfornyelse og lokalplan "Sundevedsgade-karreen" med kommuneplantillæg - startredegørelse

 

TMU 438/2007  J.nr. 2007-52808

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Udvalgene skal godkende, a t der igangsættes udarbejdelse af forslag til byfornyelse og lokalplan med kommuneplantillæg med henblik på etablering af fælles gårdanlæg og opførelse af nybyggeri med ca. 140 boliger mv. i Sundevedsgade-karreen.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller

1.      at Teknik- og Miljøudvalget godkender, at der udarbejdes et forslag til byfornyelse i Sundevedsgade-karreen på baggrund af de intentioner, der fremgår af vedlagte startredegørelse

2.      at Teknik- og Miljøudvalget godkender, at der samtidig udarbejdes forslag til lokalplan for karreen på baggrund af intentionerne i startredegørelsen

 

Økonomiforvaltningen indstiller

3.      at Økonomiudvalget godkender, at der samtidig udarbejdes forslag til tillæg til Kommuneplan 2005 på baggrund af intentionerne i startredegørelsen

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 22. august 2007

Godkendt

 

Morten Kabell (Ø) tog forbehold for randbebyggelse og højhuset.

 

 

Problemstilling

Nobel arkitekter har for ejeren af ejendommene Sundevedsgade 21-25 og Enghavevej 12-16 fremsendt et skitseprojekt til ny bebyggelse i 4½ og 5½ etage mod Sundevedsgade, Enghavevej samt en ny plads ved Enghavevej 6-10 og i 10 etager ved gavlen af et erhvervsbaghus. Bebyggelsen rummer ca. 100 familieboliger, butikker mv. i stueetagen mod Enghavevej og pladsen samt al parkering under terræn. Der er mulighed for yderligere 3 nybyggerier på Enghavevej 4, Vesterbrogade 107C og Sundevedsgade 3A-C med tilsammen ca. 40 boliger. Med nybyggerierne Enghavevej 4 og 12-14 ændres der på forudsætningerne fra drøftelserne på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 5. april 2006 (TMU 202/2006) om igangsætning af byfornyelses- og lokalplanlægningen, hvor bevaringsværdig bebyggelse på disse ejendomme var bibeholdt. Desuden forudsætter byggeønskerne kommuneplantillæg på grund af nybyggeriets placering og højde.

 

Løsning

Ejeren af Enghave Motor A/S har besluttet at flytte sin virksomhed med salg af motorcykler med tilhørende værksted til en ny adresse, da han ikke anser det for realistisk at opretholde virksomheden, når der som led i byfornyelsen skal etableres et fælles gårdanlæg for karrens boligejendomme. Da ejeren af Carl Møller A/S heller ikke ønsker at fortsætte sin trælasthandel, har ejeren af Enghave Motor erhvervet denne tilstødende ejendom med henblik på et samlet nybyggeri som skitseret af Nobel arkitekter. Forvaltningerne finder det herefter ikke længere relevant at fastholde de bevaringsværdige bygninger i 2½ etage langs Enghavevej, da de er i dårlig stand og uforholdsmæssigt dyre at istandsætte til nye formål.

Den tilsvarende bevaringsværdige bebyggelse på kommunens ejendom Enghavevej 10 har således også været forudsat nedrevet i hele forløbet.

 

Skitseforslaget, der har et etageareal på ca. 10.700 m2, er udviklet i et samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen samt SBS, og tager bl.a. højde for en ønsket udvidelse af Enghavevej samt anlæg af en ny plads.

 

Kvarteret vil blive tilført op til 140 nye attraktive familieboliger samt nye butikker, restauranter, cafeer og lignende i stueetagen mod Vesterbrogade, Enghavevej og den nye plads, der afgrænses dels af nybyggeri dels af et eksisterende erhvervsbaghus i 5½ etage. Denne bygning, der bl.a. huser Rytmisk Børne- og Ungdomskulturskole og Musikstudiet Medley, er forudsat bibeholdt med adgang fra pladsen.

 

I det videre arbejde vil den nærmere udformning af pladsen blive overvejet, herunder muligheden for at videreføre sommerrestauranten "Tove Ditlevsens Mindehave".

 

Byfornyelsesforslaget, der udarbejdes af SBS for kommunen, skal sikre etablering af et sammenhængende fælles gårdanlæg både for nybyggerierne og for karreens eksisterende boligejendomme, der bortset fra 2 (1926 og 2003) er opført i sidste halvdel af 1800-tallet. I dag er der ca. 3.500 m2 friareal, der primært hører til de nuværende ca. 200 boliger, men friarealet er ulige fordelt, idet langt størstedelen ligger i den nordvestlige del af karreen, hvor der efter en forsanering i 1970´erne er etableret et fælles gårdanlæg.

 

Efter nybyggeri og byfornyelse vil der være ca. 6.400 m2 friareal i direkte tilknytning til boligerne på gårdsiden samt ca. 1.100 m2 pladsareal. Parkering til nybyggeriet vil blive etableret i kælder, og der vil blive opretholdt et mindre parkeringsareal ved ovennævnte erhvervsbaghus med tilkørsel fra Enghavevej.

 

Der afgives ca. 350 m2 til udvidelse af den offentlige vej Enghavevej med henblik på en tiltrængt forbedring af sikkerheden, herunder cykelsti i begge sider på en strækning.

 

Den gennemsnitlige bebyggelsesprocent for karreen, der med et grundareal på godt 14.000 m2 er den største af byfornyelseskarreerne på Ydre Vesterbro, vil stige fra ca. 180 til ca. 240, og boligernes andel af etagearealet vil blive øget fra 53 til 77 pct.

 

I Kommuneplan 2005 ligger karren i et boligområde (B5*) med bestemmelser om, at bl.a. bebyggelsesprocenten kan erstattes i lokalplan af en bebyggelsesplan med sluttet randbebyggelse med et etageantal og en husdybde svarende til det i karreen sædvanlige. Da der bygges i karreens indre og i op til 10 etager et enkelt sted, forudsættes der kommuneplantillæg.

 

Der henvises i øvrigt til startredegørelsen vedlagt som bilag 1.

 

En foreløbig miljøvurdering er vedlagt som bilag 2 og en tilgængelighedsvurdering som bilag 3.

 

Økonomi

Udgifterne til byfornyelsen finansieres af budgetterne for byfornyelse.

 

Der indgår 2 kommunale ejendomme i karreen, og for så vidt angår de økonomiske forhold i forbindelse hermed henvises til vedlagte bilag 4 (fortroligt).

 

Der vil blive redegjort nærmere for økonomien i forbindelse med indstillingen om vedtagelse af forslagene til byfornyelse, lokalplan og kommuneplantillæg.

 

Videre proces

Når redegørelsen er drøftet i udvalgene, gennemfører forvaltningerne en intern høring, og udarbejder forslag til byfornyelse, lokalplan og kommuneplantillæg med forventet politisk behandling inden udgangen af 2007.

 

Parallelt hermed vil der i samarbejde med SBS blive gennemført drøftelser af forslagene ved møder med repræsentanter for karreen.

 

Bilag

Bilag 1. Startredegørelse

Bilag 2. Miljøvurdering

Bilag 3. Tilgængelighedsvurdering

Bilag 4. Økonomiske forhold (fortroligt)

 

 

Claus Juhl                             Hjalte Aaberg


 

Til top