Mødedato: 22.08.2007, kl. 15:00

"Natten i byens lys" - en belysningsstrategi for København

Se alle bilag

"Natten i byens lys" - en belysningsstrategi for København

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 22. august 2007

 

 

Sager til beslutning

 

15.      "Natten i byens lys" - en belysningsstrategi for København

 

TMU 436/2007  J.nr. 2007-58677

 

 

 

Teknik- og Miljøudvalget skal træffe beslutning om at sende forslag til belysningsstrategi for Københavns Kommune i offentlig høring med udgangspunkt i dialogstrategien for høringsperioden.

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og  Miljøudvalget godkender,

1. at forslaget til belysningsstrategi "Natten i byens lys" offentliggøres

2. at forslaget er i offentlig høring i 7 uger 10. september – 28.oktober 2007

 

 

PROBLEMSTILLING

Bygge- og Teknikudvalget vedtog den 1. juni 2005, at forvaltningen skulle igangsætte  et projekt med det formål at udvikle en belysningsstrategi for København som et led i Københavns Kommunes arkitekturpolitik.

Forvaltningen ønsker nu at offentliggøre et forslag til belysningsstrategi (bilag 1) som rummer en vision, fem temaer og en række generelle krav og retningslinjer for belysning af byrum og bygninger.

Belysning af byen er et emne, der nyder stor interesse fra både borgere og professionelle aktører. Forvaltningen vil derfor give mulighed for en åben debat med borgere og brugere, der kan kvalificere strategien og det løbende myndighedsarbejde.

 

LØSNING

Belysningsstrategiens formål og indhold

Formålet med belysningsstrategien er at:

·      formulere en vision og retningslinjer for belysningen af byens offentlige rum, bygninger og monumenter

·      sikre intern videndeling, helhedsorienteret planlægning og myndighedsbehandling

·      inspirere og skabe et godt grundlag for samspillet mellem offentlige og private aktører.

 

Belysningsstrategien "Natten i byens lys" har en vision og fem temaer, der til sammen beskriver, hvordan kommunen ønsker belysningen af byen, dens rum og bygninger. De fem temaer er: Byliv, identitet, ide og æstetik, funktion og teknik.

Strategien indeholder herudover krav og vejledning til konkret belysning af byens rum og bygninger illustreret med en række gode eksempler. Hele belysningsstrategien (bilag 1) publiceres på en hjemmeside, og vision og temaer publiceres i en pjece (bilag 2).

 

Strategiens budskab

Med strategien vil forvaltningen sætte fokus på nattens by, fortalt gennem en bevidst lyssætning af byens rum og bygninger. Belysningen skal være med til at styrke et aktivt og mangfoldigt byliv og iscenesætte byens arkitektoniske og kulturelle værdier. Vi skal kunne færdes trygt og sikkert gennem byen efter mørkets frembrud, og belysning skal øge tilgængeligheden i byen for alle.

En bevidst belysning baseret på nye teknologier skal være med til at holde energiforbruget nede. Strategien tager således udgangspunkt i såvel arkitektoniske som bæredygtige principper.

 

Anlæg, drift og vedligehold af belysningen i København

Belysningsstrategien vil danne grundlag for kommunens planlægning og myndighedsbehandling af belysningsprojekter. Det gælder både midlertidige og permanente projekter, kommunale og private projekter. Strategien danner desuden grundlag for udvikling og valg af belysningsinventar.

Der er tre modeller for anlæg, drift og vedligehold af belysning i Københavns Kommune.

 

1.      Københavns Kommune betaler anlæg, drift og vedligehold, f.eks. grund- og effektbelysning på offentligt areal.

2.      Bygherre betaler anlæg, Københavns Kommune overtager drift og vedligehold.

3.      Bygherre betaler anlæg, drift og vedligehold, f.eks. grund- og effektbelysning på private interne færdselsarealer.

 

Dialogstrategi

Dialogstrategien for høringsperioden består af flg. elementer:

1.      Hjemmeside med debatforum (bilag 1 indeholder teksten til hjemmesiden)

2.      Drive to web-kampagner med det formål at gøre opmærksom på hjemmesiden. Der planlægges at annoncere i dagblade, magasinet "KBH" og udsende en pjece med strategiens vision og temaer (bilag 2)

3.      Møde med andre myndigheder og særlige interesseorganisationer

4.      Åbent debatarrangement

5.      Der arbejdes på et sponsorfinansieret pilotprojekt til ny belysning på Højbro Plads (bilag 3) til indvielse i høringsfasen på Kulturnatten den 12. oktober 2007 jf. sagen TMU 455/2007, der forelægges Teknik- og Miljøudvalget den 22. august 2007. Ligeledes arbejdes der på en lysevent på Kulturnatten og 2 uger frem (12.-28. oktober) i området omkring Slotsholmen, Gammel Strand og Ved Stranden. Belysningsprojekterne planlægges og udføres af lysdesigner Jesper Kongshaug i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen.

 

 

ØKONOMI

Pilotprojektet på Højbro Plads er budgetteret til ca. 1,8 mio. kr. (jf. TMU 455/2007).

Den midlertidige lysevent på Kulturnatten er budgetteret til ca. 500.000 kr. og finansieres dels af forvaltningens midler (100.000 kr.), dels af tilskud fra Kulturnatten (50.000 kr.). Lyseventens gennemførelse er således betinget af, at der kan skaffes private sponsorer til at dække resten.

Andre udgifter i forbindelse med aktiviteterne i høringsfasen finansieres af Center for Bydesigns midler til borgerdialog.

 

VIDERE PROCES

Belysningsstrategien sendes i offentlig høring 10.september – 28.oktober 2007.

Indstilling om vedtagelse af belysningsstrategi, med høringssvar, proces og eventuelle svar fremlægges for Teknik- og Miljøudvalget herefter.

 

BILAG

 

Bilag 1: "Natten i byens lys, - forslag til en belysningsstrategi for København. Tekster til hjemmeside.

 

Bilag 2: Print af pjece.

 

 

 

 

Hjalte Aaberg                                         Ulrik Winge



 

Til top